Verwarmen met een airco

20 min leestijd
15896x gelezen
Verwarmen met een airco
Verduurzamen Aankoopadvies

Een veelgestelde vraag is of je ook kunt verwarmen met airconditioning. Het antwoord is ja! Verwarmen met een airco kan een mooie besparing op je gasrekening opleveren. Het is daarnaast een energiezuinige manier van elektrisch verwarmen. Zowel goed voor je portemonnee als voor het milieu dus! Als je huis niet geschikt is voor een (hybride) warmtepomp is een airco een erg goed alternatief, in deze blog leggen we uit waarom.

Veel mensen denken dat een airco alleen kan koelen. Maar het woord airconditioning betekent letterlijk vertaald luchtconditionering. Oftewel, met het apparaat bepaal je de conditie - de voorwaarden - van de lucht in de ruimte. Dit slaat dus zowel op koelen als op verwarmen!


Lucht-lucht warmtepomp

Een airco werkt volgens hetzelfde principe als een warmtepomp. Sterker nog, een airco is een warmtepomp. Een lucht-lucht warmtepomp welteverstaan. Een (hybride) warmtepomp is meestal een lucht-water warmtepomp, water wordt dan verwarmd met lucht. Het water wordt vervolgens gebruikt om je centrale verwarming aan te sturen. Net zoals een cv-ketel warm water in je radiatoren of vloerverwarming opwarmt. Bij een airco is dit proces exact hetzelfde maar dan zónder radiatoren en zónder water. Een airco verwarmt, of verkoelt, de lucht met lucht. Vandaar de benaming: lucht-lucht warmtepomp.

Voordelen van verwarmen met een airco

Een voordeel van een airco is dat hij een ruimte zeer snel kan opwarmen of koelen. Het is namelijk een directe vorm van verwarmen. Er hoeft geen water opgewarmd te worden dat weer radiatoren moet verwarmen, wat warmteverlies tot gevolg heeft. In plaats daarvan blaast hij direct warme lucht de ruimte in. Zeker als jouw situatie niet geschikt is voor een hybride warmtepomp is een airco een erg goed alternatief om minder gas te verbruiken. Je hebt bijvoorbeeld geen lage temperatuurverwarming nodig en de investering is veel lager.

Een ander voordeel van een airco is de COP, de coëfficiënt of performance. Dit gegeven maakt airco’s en warmtepompen een erg zuinige manier van elektrisch verwarmen. Het is een getal dat aangeeft welk rendement er gehaald kan worden met de stroomtoevoer van het apparaat. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar het is eigenlijk heel makkelijk. Als een apparaat een COP van 4 heeft kun je het totale gebruikte vermogen door 4 delen om het jaarlijkse stroomverbruik te berekenen. Zie hiervoor het rekenvoorbeeld verderop!

Nadelen van verwarmen met een airco

Veel nadelen van airco’s zijn vooral gebaseerd op vooroordelen. Zo denken veel mensen dat een airco een enorme energieverbruiker is. Hoewel dit vroeger zeker het geval was hebben al onze airco’s inmiddels energielabel A of hoger. Dit neemt niet weg dat koelen in de zomer stroom verbruikt, hier moet je dus bewust mee omgaan.

Bij Cvtotaal zien we de optie tot koelen als bijkomend voordeel van een apparaat dat vooral gebruikt moet worden om gas te besparen. Het gebruik van airconditioning is namelijk veel goedkoper dan gas. Zeker als je ook zonnepanelen hebt, en bewust omgaat met verkoelen, is een airco een hele duurzame oplossing!

Airco’s worden daarnaast vaak geassocieerd met verkoudheid en gezondheidskwaaltjes. Dit is zeker niet op niets gebaseerd, goedkope merken of verouderde types verbeteren je binnenklimaat niet. Helemaal sinds de coronapandemie weten we weer hoe belangrijk het is om te ventileren en een gezond binnenklimaat te hebben. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook airco’s die de luchtkwaliteit bevorderen. Veel modellen in ons aanbod hebben sensoren en filters om de luchtkwaliteit en luchtvochtigheid op een perfect en gezond niveau te houden! Ook luchtstromen zijn steeds vaker verleden tijd met inventieve oplossingen zoals de Samsung WindFree .

Heb ik isolatie nodig?

Isolatie is zeker aan te raden om de werking van de airco te bevorderen. Dit geldt zowel voor verwarmen als voor koelen. Een airco kan een ruimte snel op temperatuur krijgen en zal daarna op een lage, energiezuinige stand de temperatuur constant houden. In een slecht geïsoleerde ruimte ontsnapt de (warme) lucht snel. De airco kan dan niet in de lage stand en zal op de hoge stand moeten blijven draaien om de temperatuur constant te houden.
Een airco met meer capaciteit zal wel op de lage stand kunnen draaien; overcapaciteit is een oplossing voor slecht geïsoleerde ruimtes. Houdt er wel rekening mee dat een apparaat met overcapaciteit kan gaan pendelen, wat niet bevorderlijk is voor de levensduur. Ook gebruikt een te grote airco eigenlijk teveel stroom, wat de terugverdientijd langer maakt.

Welke airco heb ik nodig?

Welke airco je nodig hebt hangt af van de isolatie en de grootte van de ruimte. Om dit te berekenen kun je onze rekentool gebruiken. Zelf uitrekenen kan ook: je moet dan het aantal kubieke meter lucht vermenigvuldigen met een wattage. Het aantal watt hangt af van de isolatie van de ruimte. In goed geïsoleerde ruimtes is dit 35 watt per m3, in gemiddeld geïsoleerde ruimtes ongeveer 50 watt per m3 en in slecht geïsoleerde ruimtes kan dit oplopen tot wel 80 of 100 watt per m3. In dit laatste geval raden we je aan om eerst te isoleren.

Een rekenvoorbeeld: stel dat je je woonkamer wilt verwarmen met een airco. Je woonkamer is 5 bij 5 meter en 2,50 meter hoog. De inhoud van de ruimte is dus: 5*5*2,5 = 62,5m3. De isolatie is gemiddeld, per m3 is er dus 50 watt nodig. De benodigde airco is dan 75 x 50 / 1.000 = 3,13 kW. In dit geval heb je een airco van 3,5 kW nodig. Het is namelijk aan te raden om dit naar boven af te ronden, als het echt koud wordt kan een airco capaciteit verliezen:

Zo kan de Samsung WindFree C-09 verwarmen vanaf een buitentemperatuur van -15 graden. Dit apparaat heeft normaal een vermogen van 2,5kW. Bij -15 graden is dat nog 2,29kW. Bij de Samsung WindFree C-18 is er bij -15 graden nog 4,48kW van de 5kW over. Er is dus ongeveer 10% overcapaciteit nodig om bij extreme kou de ruimte goed warm te krijgen. Als je de airco puur als bijverwarming gebruikt om je gasverbruik te verminderen kun je ook een kleiner model kiezen, hoe meer de airco kan verwarmen hoe lager je gasverbruik wordt.

Rekenvoorbeeld terugverdientijd

Voor dit rekenvoorbeeld doen we aannames, er kunnen dan ook geen rechten aan ontleend worden. We gaan uit van het jaarlijkse energieverbruik van de gemiddelde Nederlander met de prijs van het huidige prijsplafond: 1.169 m3 met een gasprijs van €1,45 per m3, en een stroomverbruik van 2.479 kWh tegen €0,40 per kWh (Rijksoverheid, 2023).

Met dit verbruik en deze prijzen zijn de totale kosten (1.169*1,45+2.479*0,4) = €2.686,65 per jaar.

In het voorbeeld gaat een groot deel van het gas (500m3) gaat naar verwarming in de woonkamer, hier wordt de meeste tijd doorgebracht. Het overige gas (669 m3) gaat op aan koken, douchen en verwarmen op andere plaatsen in huis. De airco gaat gebruikt worden om de woonkamer te verwarmen, en zal dus een besparing van 500m3 gas * €1,45 = €725 opleveren.
De airco brengt ook stroomkosten met zich mee, we gaan uit van de woonkamer uit het eerder gebruikte rekenvoorbeeld waarbij een airconditioning van 3,5 kW nodig was. Er wordt verwarmd met een Qlima SC6135 . De airco verwarmd gemiddeld 5 uur per dag op 180 dagen per jaar, in totaal dus 4.500 kWh per jaar. Dit delen we door de COP; 4,18 in het geval van de Qlima SC6135. Dus 4.500 / 4,18 = 1.077 kWh per jaar. Met een stroomprijs van €0,40 is dat €430,80 per jaar aan elektriciteit.

De totale besparing is dus €725 - €430,80 = €294,20 per jaar. Met een prijs van €1149,- inclusief installatie zou de terugverdientijd minder dan 4 jaar zijn!

Advies of offerte

Voor de installatie van een split-unit airco kun je een offerte aanvragen. Een monoblock airco mag je zelf installeren, maar ook mobiele airco’s hebben we beschikbaar. Een mobiele airco is een goede optie voor je thuiskantoor of slaapkamer! Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact op met onze klantenservice via de chat of info@cvtotaal.nl. Op onze productpagina’s kun je direct offertes aanvragen om een airco te laten installeren.

Nieuwsbrief ontvangen?

Nooit meer iets missen van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Producten die aansluiten

Haier Tundra 2023 split unit airco 2,5kW
558,-
Haier Tundra 2023 split unit airco 3,2kW
634,-
Haier Tundra 2023 split unit airco 5,0kW
906,-
Qlima MS-AC5001 Mini Split Airco 1,46kW
549,-
Eurom AC2401 Split airco - 0,7kW
499,-

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen