Hoeveel stroom gebruikt een hybride warmtepomp?

25 min leestijd
15870x gelezen
Hoeveel stroom gebruikt een hybride warmtepomp?
Verduurzamen Aankoopadvies Service

Je bent van plan om een hybride warmtepomp aan te schaffen, maar je hebt geen idee hoeveel een warmtepomp nou echt gebruikt. We hebben een aantal rekenvoorbeelden voor je op een rij gezet zodat je zelf snel en eenvoudig een schatting van je verbruik kunt maken. Benieuwd naar het verbruik van een hybride warmtepomp in jouw situatie? We leggen hieronder alles voor je uit!

We gaan voor alle berekeningen uit van de huidige gemiddelde gasprijs (€1,50 / m³) en de gemiddelde stroomprijs (€0,40 / kWh)

Wat is het COP van een hybride warmtepomp?

COP staat voor Coefficient of Performance en dit geeft het rendement aan van een toestel (in dit geval een hybride warmtepomp). Hoe hoger de COP is, hoe hoger het rendement zal zijn. De moderne hybride warmtepompen halen COP’s tot wel 5,0! Het COP van een hybride warmtepomp geeft aan hoeveel kW aan warmte ze kunnen produceren met 1 kWh aan elektriciteit. Je geeft een hybride warmtepomp 1kWh aan elektriciteit en deze levert dan weer 5 kW aan warmte op.


hoeveel stroom gebruikt een hybride warmtepomp

Cv-ketel met hybride warmtepomp

Een cv-ketel met hybride warmtepomp kan erg interessant zijn om je woning te verwarmen. De combinatie van cv-ketel en hybride warmtepomp is de meest gekozen optie en kan in tegenstelling tot volledig elektrische systemen in vrijwel elke situatie toegepast worden. Met een hybride opstelling kun je aanzienlijk op je gasverbruik besparen. De installatie van een hybride warmtepomp is relatief snel te realiseren (vaak binnen een dag). Wel is het bij warmtepompen belangrijk om te kijken naar de isolatiewaarde van je woning. Afhankelijk van het type en model zorgt een warmtepomp voor gemiddeld 60% tot 70% van het jaar voor de verwarming en zorgt de cv-ketel voor de overige 30 tot 40%. In onze berekeningen zullen we ervan uitgaan dat de warmtepomp voor 65% van het jaar zorgt voor de verwarming.

Om te berekenen wat je met een hybride warmtepomp in combinatie met een cv-ketel zou verbruiken kun je de volgende berekeningen aanhouden:

Voor de warmtepomp: Aantal m³ gas voor verwarmen x 10 kW / COP waarde van de warmtepomp x 0,65 (percentage hybride warmtepomp)
Voor de cv-ketel: aantal m³ gas x 0,35 (percentage cv-ketel)

Voorbeeld: Je gebruikt 1500 m³ gas per jaar en hebt een hybride warmtepomp met een COP van 4,5:

1500 m³ x 0,65 = 975 m³
975m³ x 10 = 9.750 kWh
9.750kWh / 4,5 (COP) = 2.166 kWh
1500 m³ x 0,35 = 525 m³

Je zou in dit geval dus met een hybride opstelling je verbruik terug kunnen brengen tot 525 m³ gas in combinatie met 2.166 kWh aan stroom.

Omgerekend kom je met de huidige gas- en stroomprijs uit op:

Voor de warmtepomp: aantal kWh x € 0,40
Voor de cv-ketel: aantal m³ x € 1,50

2.166 kWh x €0,40 = € 866,40
525 m³ x €1,50 = € 787,50

Conclusie

Je zou met een hybride warmtepomp in combinatie met een cv-ketel je kosten voor verwarmen dus kunnen terugbrengen tot € 1.653,90. Als we kijken naar je huidige verbruik (1500 m³ x € 1,50 = € 2.250,00), dan is dit een besparing van maar liefst € 596,10 op jaarbasis.

In de berekening zijn we ervanuit gegaan dat je je stroom en gas volledig afneemt bij een energieleverancier. Maak je ook nog gebruik van zonnepanelen of betaal je meer aan gas per m³, dan wordt de besparing op jaarbasis nog groter. Doordat een hybride warmtepomp naast elke cv-ketel te plaatsen is en in vrijwel elke woning toegepast kan worden, is de initiële investering een stuk lager en dus het snelste terugverdiend. Hieruit blijkt dus dat zélfs zonder zonnepanelen de keuze voor een cv-ketel met hybride warmtepomp erg interessant is.

Wil je nou meer weten over hybride warmtepompen? Lees dan hier verder >>
all-eletric warmtepomp systeem

All-electric warmtepomp

All-electric warmtepompen worden vooral toegepast in nieuwbouw woningen of in optimaal geïsoleerde woningen. De optimale isolatie is nodig omdat er bij all-electric warmtepompen geen ketel als backup beschikbaar is voor de écht koude dagen. Verder is het belangrijk om bij all-electric systemen goed te kijken naar je verwarmingsinstallatie. Maak je nog gebruik van radiatoren? Dan is het advies om deze te vervangen voor convectoren of in een ideale situatie zelfs vloerverwarming te plaatsen. Convectoren en vloerverwarming zijn geschikt voor lage aanvoertemperaturen, wat ervoor zorg dat je (hybride) warmtepomp optimaal kan werken.

Om te berekenen wat je met een all-electric warmtepomp zou verbruiken kun je de volgende berekening aanhouden:

Aantal m³ gas voor verwarmen x 10 kW / COP waarde van de warmtepomp

Voorbeeld: Je gebruikt 1500 m³ gas per jaar en hebt een all-electric warmtepomp met een COP van 4,5:

1500 m³ x 10 = 15.000 kWh
15.000 kWh / 4,5 (COP) = 3.333 kWh

Je zou in dit geval dus met een all-electric opstelling je verbruik terug kunnen brengen tot 3.333 kWh aan stroom.

Omgerekend kom je met de huidige gas- en stroomprijs uit op:

Voor de warmtepomp: aantal kWh x € 0,40

3.333 kWh x €0,40 = € 1.333,20

Conclusie

Je zou met een all-electric warmtepomp je kosten voor verwarmen dus kunnen terugbrengen tot € 1.333,20. Als we kijken naar je huidige verbruik (1500 m³ x € 1,50 = € 2.250,00), dan is dit een besparing van maar liefst € 916,80 op jaarbasis.

Ook in deze berekening zijn we ervanuit gegaan dat je je stroom en gas volledig afneemt bij een energieleverancier. Maak je gebruik van zonnepanelen of betaal je meer aan gas per m³, dan wordt de besparing op jaarbasis nog groter. Zoals eerder aangegeven is het in het geval van een all-electric warmtepomp wel erg belangrijk dat je woning optimaal geïsoleerd is en dat je gebruik maakt van het juiste cv-systeem (en/of LT-convectoren). Daarnaast zijn all-electric systemen in aanschaf en installatie een stuk duurder. De initiële investering is hierdoor voor een all-electric systeem een stuk duurder dan van een hybride warmtepomp combinatie met een cv-ketel.
elektrische cv-ketel met hybride warmtepomp

Elektrische cv-ketel met een hybride warmtepomp

Omdat elektrische cv-ketels in verhouding erg veel stroom verbruiken om je woning te verwarmen, wordt dit type ketel erg weinig toegepast in woningen. Zoals hierboven aangegeven, staat 1m³ gas gelijk aan ongeveer 10kW aan stroom. Wanneer je 1500m³ gas verbruikt om je woning te verwarmen zou dit met een elektrische cv-ketel 15.000 kW aan stroom zijn! Een elektrische cv-ketel in combinatie met een hybride warmtepomp is een stuk interessanter dan alleen een elektrische cv-ketel. De hybride warmtepomp zorgt voor het grootste gedeelte van het jaar voor de verwarming en de elektrische cv-ketel springt alleen op de écht koude dagen bij.

Om te berekenen wat je met een hybride warmtepomp in combinatie met een elektrische cv-ketel zou verbruiken kun je de volgende berekening aanhouden:

Voor de warmtepomp:Aantal m³ gas voor verwarmen x 10 kW / COP waarde van de warmtepomp x 0,65 (percentage hybride warmtepomp)
Voor de cv-ketel: aantal m³ gas x 0,35 (percentage cv-ketel) x 10

1500 m3 x 0,65 = 975 m³
975m³ x 10 = 9.750kWh
9.750kW / 4,5 (COP) = 2.166 kWh voor de warmtepomp
1500m³ x 0,35 = 525m³
525m³ x 10 = 6.000 kWh voor de cv-ketel.

Je zou in dit geval dus met een combinatie van een elektrische cv-ketel en hybride warmtepomp opstelling 8.166 kWh gebruiken.

Omgerekend kom je met de huidige gas- en stroomprijs uit op:

Voor de warmtepomp: aantal kWh x € 0,40

Voor de cv-ketel: aantal kWh x € 0,40

3.333 kWh x €0,40 = € 1.333,20 2.166 kWh x €0,40 = € 866,40

Conclusie

Je zou met een hybride warmtepomp en elektrische cv-ketel je kosten voor verwarmen dus kunnen terugbrengen tot € 2.199,60. Als we kijken naar je huidige verbruik (1500 m³ x € 1,50 = € 2.250,00), dan is dit een besparing van € 50,40 op jaarbasis.

Net zoals in de bovenstaande berekeningen, zijn we in deze berekening er ook vanuit gegaan dat je je stroom en gas volledig afneemt bij een energieleverancier. Maak je gebruik van zonnepanelen of betaal je meer aan gas per m³, dan wordt de besparing op jaarbasis groter. In tegenstelling tot de cv-ketel met hybride warmtepomp en all-electric systemen is de terugverdientijd bij een elektrische cv-ketel met hybride warmtepomp zonder zonnepanelen onrealistisch lang. Bij deze opstelling zijn zonnepanelen dus echt nodig.

Welk warmtepompsysteem heeft de snelste terugverdientijd?

Doordat de initiële investeringskosten voor het plaatsen van een hybride warmtepomp naast een bestaande cv-ketel het laagst zijn, heeft dit systeem de snelste terugverdientijd. De jaarlijkse besparing van een all-electric systeem zal groter zijn dan met een hybride warmtepomp, maar de aanschafprijs en investering die je moet doen om je woning geschikt te maken ligt een stuk hoger. Een hybride warmtepomp met elektrische cv-ketel kan interessant zijn mits je gebruik maakt van zonnepanelen. Ook voor een combinatie van elektrische cv-ketel en hybride warmtepomp geldt dat de aanschafprijs een stuk hoger ligt. Elektrische cv-ketels hebben een beperkte tapwater capaciteit waardoor vaak een externe elektrische boiler bijgeplaatst wordt.

Hieronder hebben we een overzicht voor je gemaakt van de gemiddelde aanschafprijs van de verschillende systemen inclusief montage. Deze prijzen zijn richtlijnen en kunnen afhankelijk van jouw thuissituatie afwijken. Eventuele subsidies zijn nog niet in de aanschafprijzen verwerkt.

Hybride warmtepomp incl. plaatsing naast bestaande ketel: € 6.000,- tot € 8.000,-
Hybride warmtepomp met cv-ketel incl. plaatsing: € 7.500,- tot € 9.000,-
All-eletric systeem incl. plaatsing: € 15.000,- tot € 22.500,-
Hybride warmtepomp met elektrische cv-ketel en elektrische boiler incl. plaatsing: €10.000,- tot €12.000,-

Een hybride warmtepomp met installatie

Hybride warmtepompen zijn beschikbaar als monoblock of als split units. De split-units maken gebruik van koelmiddel en dienen dus door een f-gas gecertificeerd monteur geplaatst te worden. Monoblock hybride warmtepompen zoals de Atlantic Aurea maken gebruik van cv-leidingen en kun je in theorie dus zelf plaatsen. We raden echter aan om je installatie altijd door een gecertificeerd monteur uit te laten voeren.

Alle monteurs van cvtotaal zijn gecertificeerd, zo ben je er dus van verzekerd dat je nieuwe hybride warmtepomp goed en veilig werkt. Hulp nodig bij je hybride warmtepomp keuze? Gebruik onze warmtepomp keuzehulp of vraag via een van de hybride warmtepompen op deze pagina direct een vrijblijvende offerte aan.

Heb je toch nog vragen?

Toch nog vragen over het verbruik van een hybride warmtepomp, de installatie van je warmtepomp of heb je een andere vraag? Onze klantenservice staat je graag te woord! Je kunt via deze pagina per mail of whatsapp contact met ons opnemen. Op werkdagen zijn we ook direct te bereiken via onze chatservice.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs en nieuws van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Producten die aansluiten

€ 724,- korting
Atlantic Aurea hybride warmtepomp 5kW
3.499,- 2.775,-
€3.150,- subsidie
Samsung EHS mono Hoog temperatuur warmtepomp
8.599,-

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen