De 5 Belangrijkste Voordelen van Zoneregeling | CVtotaal

De voordelen van zoneregeling

Wanneer je een verwarmingssysteem uitrust met zoneregeling kun je verschillende kamers onafhankelijk van elkaar verwarmen.

Je kunt bijvoorbeeld er voor kiezen om de badkamer en de woonkamer op 21 graden te houden, terwijl overige kamers niet verwarmd worden. Dit heeft meerdere voordelen, welke in dit artikel worden uitgelicht.

voordelen zoneregeling

De juiste temperatuur in iedere kamer met een thermostaat met zoneregeling

Met een centrale (slimme) thermostaat is het erg lastig om alle kamers op de door jouw gewenste temperatuur te krijgen en houden.

Zo is de badkamer bijvoorbeeld vaak te koud, om deze te verwarmen moet de centrale thermostaat in de woonkamer hoger worden gezet. Op deze manier wordt niet alleen de badkamer verwarmd, maar worden de overige ruimtes in de woning ook mee verwarmd.

Er wordt op deze manier dus niet echt efficiënt met energie omgegaan. Daarnaast duurt het lang voordat de badkamer verwarmd is, aangezien de verwarming wordt verspreid over de verschillende ruimtes in de woning.

Het zou toch veel beter zijn als je de volledige capaciteit van je verwarming kan gebruiken in de ruimte waar jij dat wilt?

Minder slijtage aan de cv-ketel door een thermostaat met zoneregeling

Doordat je met een thermostaat met zoneregeling efficiënter omgaat met je verwarmingscapaciteit, hoeft je cv-ketel minder hard te werken.

De kamers in je woning worden namelijk niet langer allemaal tegelijk verwarmd, dit zorgt ervoor dat je cv-ketel minder vermogen nodig heeft. Waar de temperatuur van het cv-water standaard staat ingesteld op zo’n 80 à graden, kan dit bij een thermostaat met zoneregeling aangepast worden naar 50 à 60 graden.

De cv-ketel hoeft immers nog maar een deel van alle radiatoren tegelijk te verwarmen. Deze verlaagde temperatuur van het cv-water maakt dat er minder slijtage ontstaat aan je cv-ketel, wat de levensduur ten goede komt.

Lager energieverbruik door een thermostaat met zoneregeling

Een thermostaat met zoneregeling zorgt dus voor een daling in je energieverbruik, maar hoe zit dat precies?

Lager energieverbruik pomp cv-ketel
Allereerst hoeft de cv-ketel minder hard te werken. Stel dat je tien radiatoren hebt in je woning met een centrale thermostaat. Wanneer je de verwarming dan omhoog draait zal de cv-ketel warm water pompen naar al deze radiatoren, hierbij wordt energie verbruikt.

Bij een thermostaat met zoneregeling hoeft de cv-ketel slechts warm water te pompen naar bijvoorbeeld vijf radiatoren, hierbij hoeft de cv-ketel veel minder van zijn pompcapaciteit te gebruiken. Dit maakt dat het energieverbruik van de pomp wordt gereduceerd.

Koele kamers verliezen minder energie
Wanneer je je warme hand op een koud object legt, zoals een tafel, verliest je hand warmte, terwijl het object warmer wordt. Dit gaat geleidelijk door tot zowel je hand als het object dezelfde temperatuur hebben, dit proces wordt ook wel warmtetransport genoemd. Je kunt dit vergelijken met een verwarmde ruimte in je huis die warmte verliest door bijvoorbeeld ventilatie of luchtstromingen.

Wanneer je enkel de ruimtes verwarmd waar jij aanwezig bent, gaat er geen energie verloren in ruimtes die niet verwarmd hoeven te worden. Hierdoor wordt het energieverlies, en dus ook het energieverbruik beperkt.

Duurzaam comfort

Bij CVtotaal vinden we het belangrijk een goede balans te bieden tussen efficiëntie en comfort en met technische producten zoals zoneregeling.

Zo kun je eenvoudig tot wel 100% van uw gasverbruik besparen door de hoofdkraan dicht te draaien en altijd in de kou te zitten. Niet ideaal.

Met zoneregeling kun je tevreden genieten van comfortabele temperaturen in de juiste ruimte op het juiste moment.

Nadelen van zoneregeling

Het enige echte nadeel aan zoneregeling is de investering die het vraagt. Hoewel de totale prijs in eerste instantie hoog lijkt ten opzichte van de besparing, is dit niet helemaal eerlijk tegenover andere duurzame opties.

Bij het (ver)bouwen van een (nieuw) huis kan de meerprijs voor een systeem met zoneregeling meevallen, vooral wanneer je gebruik maakt van een hypotheek met energiebesparende voorzieningen (EBV) of streeft naar een nul-op-de-meter-woning.

In dit soort gevallen kun je vaak de kosten mee financieren doordat je maandlasten dalen. Vraag hiernaar bij je hypotheekadviseur. Een energie neutrale woning heeft lagere maandlasten, is duurzamer en aantrekkelijker bij doorverkopen.

Milieuvriendelijke installaties bij CVtotaal

Bij CVtotaal volgen we de ontwikkeling van het klimaatakkoord op de voet. Wij voelen ons verantwoordelijk om ons steentje bij te dragen aan een duurzame samenleving, zodat de volgende generaties ook zorgeloos kunnen genieten van onze mooie planeet.

Om deze reden bieden wij steeds meer duurzame alternatieven aan. Wil jij ook je ecologische voetafdruk reduceren, maar weet je niet zo goed wat voor jouw situatie de beste optie is? Neem vrijblijvend contact op met onze specialisten.