Doe de cv-ketel check

15 min leestijd
6857x gelezen
Doe de cv-ketel check
Doe het zelf Service

De meeste zomerse dagen liggen achter ons en de temperaturen gaan weer dalen. Voor veel mensen een reden om de kachel weer aan te zetten. In de meeste gevallen zal de cv-ketel aanslaan en je huis weer op de gewenste temperatuur brengen. Maar helaas komt het ook voor dat je cv-ketel een storing geeft of helemaal niet aanslaat. De piekperiode van storingen, onderhoud en service zal in heel Nederland hetzelfde zijn en het vinden van een monteur een stuk lastiger. Veel installatiebedrijven hebben op dat moment wachttijden en daardoor kun jij niet direct geholpen worden. Daarom is het verstandig om alvast zelf je cv-ketel te testen zodat je niet in de kou komt te zitten. We nemen je stap voor stap mee in de cv-ketel doe het zelf check.

1. Staan de radiatoren open?

Aangezien je de radiatoren een tijdje niet hebt gebruikt is het goed om te checken of nieuw warm water in de radiatoren kan komen. Draai de thermostaatknoppen open.

2. Werkt de thermostaat?

Bekijk of je thermostaat nog werkt. Wanneer de batterijen op zijn dan kan deze de cv-ketel niet aansturen en krijgt de cv-ketel geen signaal dat deze aan moet slaan. Vervang de batterijen. Zet de thermostaat boven de 25 graden om te kijken of deze naar behoren werkt. Check daarna of de thermostaat geen storingsmelding geeft.

3. Heeft de cv-ketel stroom?

De cv-ketel werkt op elektriciteit. Zit de stekker in het stopcontact? Geen breuk in het snoer? En controleer eventueel in de meterkast of de zekeringen niet zijn gesprongen.

4. Is er voldoende waterdruk?

Er moet voldoende waterdruk in je cv-ketel zitten om het water rond te kunnen pompen. Op de manometer kun je aflezen hoeveel bar er op dit moment in zit. Voor een optimale druk moet deze 1.5 – 2.00 bar zijn. Is deze lager dan moet je de cv-ketel bijvullen. Zet de cv-ketel uit, draai alle radiatoren open. Ontlucht de radiatoren met een ontluchtsleutel. Let op er komt smerig water uit de radiatoren dus houdt een oude doek bij de hand. Vul vervolgens de cv-ketel bij met water tot deze 2.00 bar aangeeft. Zet de cv-ketel weer aan en kijk of deze aanslaat. Een uitgebreid stappenplan voor het ontluchten van de radiatoren kun je hier vinden lees je in de blog cv-ketel ontluchten.

5. Is er voldoende luchttoevoer en afvoer?

Voor een goed functionerende cv-ketel is het belangrijk dat de cv-ketel voldoende lucht kan aanvoeren en afvoeren. Wanneer dit niet het geval is bijvoorbeeld door een verstopping dan zal de cv-ketel om veiligheidsredenen niet aanslaan. Check of de aan en afvoer op verstopping.

Slaat de cv-ketel nog niet aan?

Wanneer je bovenstaande stappen hebt gedaan maar de cv-ketel slaat nog niet aan dan is de kans groot dat er een defect of storing in de ketel zit. Schakel in dat geval een monteur wat het mankement in de cv-ketel kan zijn. Ga nooit zelf aan de slag!

Wanneer een cv-ketel vervangen?

De meeste cv-ketels hebben een levensduur van 12 tot 15 jaar. Geeft je cv-ketel steeds vaker een storing? Duurt het steeds langer voordat je warm douchewater hebt? Dan is het raadzaam om een nieuwe cv-ketel aan te schaffen. Je oude cv-ketel heeft waarschijnlijk een hoger energieverbruik en daarom bespaar je direct op je stookkosten bij de aanschaf van een nieuwe HR cv-ketel. Welke cv-ketel het beste past in jouw situatie? Gebruik de CV-KetelKiezer of lees onze blog over de best geteste cv-ketels.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs, producten en nieuws van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Producten die aansluiten

€250,- montagekorting!
Remeha Calenta Ace 40C CW5 + eTwist thermostaat
1.700,-
Beste keus Cvtotaal
Intergas Kombi Kompakt HRE 36/30 CW5
1.035,- 1.020,-
€250,- montagekorting!
Nefit ProLine NxT HRC 30 CW5
1.400,-
€250,- montagekorting!
ATAG cv-ketel te koop bij cvtotaal. Ook mogelijk met installatie.
1.799,-
Intergas Kombi Kompakt HRE 36/48 CW5
1.154,-

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen