Wat betekent "CW-waarde"?

18 min leestijd
21283x gelezen
Wat betekent "CW-waarde"?
Aankoopadvies Service

Je centrale verwarmingsinstallatie is toe aan vervanging en je gaat direct vergelijken. Je wilt een hebben die zuinig is, goed geprijsd en je kijkt naar gebruikerservaringen omdat betrouwbaarheid uiteraard belangrijk is. En dan moet jij de keuze maken welke CW-waarde je wil. In deze blog leggen we uit wat 'CW' betekent en wat het verschil is tussen CW3, CW4, CW5, CW6.

Wat is CW-waarde?

“Comfort Warm water” is wat ze bedoelen met CW-waarde. Er zijn 4 klassen waaruit je kunt kiezen. Door gebruik te maken van diverse klassen kun je cv-ketels beter met elkaar vergelijken, bijvoorbeeld hoe energiezuinig ze zijn.

Verschillende klassen passen bij verschillend gebruik. Zo is een CW3 ketel prima geschikt voor een normale douche. Maar als iemand in huis dan de warme kraan gebruikt sta jij onder de koude douche. Een CW3 levert niet genoeg warm water om beide tegelijk van voldoende warm water te voorzien. Zodoende is tegenwoordig een CW4 de standaard.

Wil je 2 warmwaterkranen tegelijk kunnen gebruiken is een CW-waarde vanaf 5 de ketel die jij zoekt.

Hoeveel liter warm water hoort bij welke CW-waarde?

Een ezelsbruggetje voor inschatting van de capaciteit van een cv-ketel is CW-waarde X 3. Dus CW3 (keer drie) is 9 liter. Voor de officiële cijfers waar elke CW-waarde aan moet voldoen kun je onderstaande tabel raadplegen.

CW3

10 liter warm water per minuut

Kraan in keuken, douche of bad

40° Celsius

CW4

13 liter warm water per minuut

Tegelijk meerdere kranen beperkt mogelijk

40° Celsius

CW5

17 liter warm water per minuut

Tegelijk meerdere kranen beperkt mogelijk

40° Celsius

CW6

20 liter warm water per minuut

Tegelijk meerdere kranen mogelijk

40° Celsius

CW-waarde van je huidige cv-ketel bepalen

Als je ontevreden bent over de hoeveelheid warm water die je huidige cv-ketel levert, kun je gaan zoeken naar een met een hogere waarde. Hiervoor is het natuurlijk handig dat je weet wat je huidige CW-waarde is. Dit kun je opzoeken aan de hand van het merk + type ketel, maar je kunt het ook eenvoudig zelf meten.

Pak een emmer waarvan je de inhoud weet of kunt aflezen. Doe vervolgens de warmwaterkraan helemaal open en hou bij hoelang het duurt voordat de emmer vol is.

Duurt het bijvoorbeeld 50 seconden om 10 liter warm water te krijgen, gaat de berekening als volgt:10 liter / 50 seconden X 60 = 12 liter per minuut. Kijkend naar de tabel heb je hoogstwaarschijnlijk een CW4 cv-ketel.

Welke CW-waarde heb ik nodig voor stortdouche of bad?

Zodra de vraag naar warm water groter is, is een krachtiger ketel vereist. Een normale douche heeft voldoende aan CW4.

Een stortdouche daarentegen gebruikt meer water en heeft minimaal een CW5 of CW6 nodig. Laat je hierover vooraf goed informeren, zodat je niet onder de koude douche staat.

Een bad kun je ook prima vullen met een CW4, het duurt wel langer dan wanneer je een hogere CW-waarde hebt. CW6 is in staat je bad twee keer zo snel vol te krijgen. En dat zou een belangrijke voorwaarde voor jou kunnen zijn.

Het verband tussen vermogen en CW-waarde

Hoe hoger de CW-waarde van je cv-ketel, hoe hoger ook het vermogen is. Een CW6 ketel levert zo’n 20 liter warm water per minuut hebben we gezien in de voorgaande tabel. Voor het verwarmen van 1 liter water heeft een moderne ketel ongeveer 2.1 kW energie nodig. Snelle rekensom, 20 x 2.1 = 42kW.

We worden steeds bewuster van de impact van energieverbruik op het milieu, en ook bij Cvtotaal zijn we daar mee bezig. Wij geloven dat techniek de oplossing is om duurzamer energie te gebruiken en energieverbruik te besparen zonder in te leveren op comfort.

Bij moderne woningen wordt veel gedaan aan bijvoorbeeld isolatie om zo het energieverbruik terug te dringen. De gemiddelde moderne woning heeft hierdoor slechts 6kW nodig om comfortabel verwarmd te worden.

Wanneer je een CW6 ketel hebt van 42kW, is er dus een enorm vermogen onbenut, het grootste gedeelte van de dag. Tegenwoordig kunnen de cv-ketels echter (terug)moduleren, waardoor ze je wel het comfort van veel warm (tap)water leveren (CW6 in dit specifieke voorbeeld), echter cv-zijdig minder energie (hoeven te) leveren en dus veel minder KW’s zullen aanspreken.

Het voordeel van een boiler

Een cv-ketel met boiler biedt het extra comfort van veel warm water zonder het hogere verbruik dat een hogere CW-waarde ketel vraagt.

Voor het verwarmen van je woning is een hoge CW-waarde niet noodzakelijk. Als je het vermogen dus vooral zou gebruiken voor de piekmomenten voor warm water, kan het toevoegen een boiler een goede optie zijn. Een boiler kun je beschouwen als een opslag vat met warm water. Hierdoor heb je beschikking over veel warm water, zonder dat je een zeer krachtige ketel nodig hebt.

Het nadeel van een boiler, is dat het water constant warm gehouden moet worden, dus er enig energie verlies is. Als de boiler leeg is, heb je vanzelfsprekend alleen nog beschikking over de hoeveelheid warm water die je cv-ketel kan leveren.

Voordelen en nadelen van een hoge CW-waarde cv-ketel

Een ketel met CW5 of CW6 levert het comfort van veel warm water, zoals je wenst wanneer je regelmatig een bad of regendouche wenst. Krachtige stralen en nooit meer last van koud water wanneer je warm verwacht.

Natuurlijk zitten er consequenties aan dit comfort. Zo is de aanschaf waarde van een hoge CW waarde ketel ook hoger, vergelijkbaar met een krachtigere motor in je nieuwe auto. Vaak is de ketel ook groter, dus hou daar rekening mee wanneer je beperkt de ruimte hebt voor installatie.

Een grotere ketel verbruikt weliswaar meer gas, echter door het modulerende vermogen van de cv-ketel valt dit in praktijk alweer reuze mee. Bovendien ligt door de steeds beter (na)geïsoleerde woningen, het benodigde vermogen ook steeds lager.  

Eerlijk advies op maat

Laat je dus vooral goed adviseren door een expert, zoals bij Cvtotaal, zodat je een CW-waarde kiest die past bij jouw situatie. Een grotere ketel met hoge CW-waarde is niet altijd de beste keuze!

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs, producten en nieuws van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Producten die aansluiten

€250,- montagekorting!
Nefit ProLine NxT HRC 30 CW5
1.400,-
€250,- montagekorting!
Remeha Calenta Ace 40L CW6 + eTwist thermostaat
2.200,-
Best getest Consumentenbond
Intergas Xtreme 30 CW4
1.250,- 1.239,-
Intergas Kombi Kompakt HRE 24/18 CW3
890,-

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen