Wetgeving rookmelders 2022

13 min leestijd
1325x gelezen
Wetgeving rookmelders 2022
Nieuws Service

Per 1 juli is het in Nederland verplicht om op iedere verdieping van een woning een rookmelder te plaatsen. Deze verplichting is al eerder gesteld voor nieuwbouwwoningen, maar zal per 1 juli ook gelden voor de bestaande bouw. De nieuwe maatregel geldt voor zowel koophuizen als huurhuizen. De verhuurder is verplicht om de huurwoning te voorzien van een rookmelder. Als de verhuurder dit niet doet ontvangt de verhuurder een boete van de gemeente. Bovendien kan de verzekeraar besluiten om een huis dat geen of weinig rookmelders heeft niets uit te keren na een brand. Gemiddeld vinden er meer dan 60.000 woningbranden per jaar plaats, waar helaas niet altijd op tijd iemand bij is. Zo vielen er in 2021 al 31 dodelijke slachtoffers door brand. Met invoer van deze maatregel wil de overheid zorgen voor een grote vermindering in het aantal dodelijke slachtoffers door brand.

Hoeveel rookmelders zijn verplicht in je huis?

De nieuwe wetgeving heeft als maatregel vastgelegd dat je verplicht bent een rookmelder te installeren op iedere woonverdieping in je huis én iedere besloten ruimte waar een vluchtroute doorheen loopt. Voornamelijk in huizen die wat groter zijn kan het dus zo zijn dat het aantal rookmelders flink oploopt. Op het moment dat je een studentenhuis in beheer hebt is het verplicht om in iedere studentenkamer een eigen rookmelder te plaatsen.

Waar plaats je een rookmelder?

De meest geschikte plek voor een rookmelder is tegen het plafond, in de meest algemene ruimte zoals een hal of gang. Het is erg belangrijk dat ook iedere slaapkamer een rookmelder heeft, omdat mensen in hun slaap vaak niet (op tijd) door hebben dat er brand uitbreekt in het huis. De meeste dodelijke slachtoffers met als oorzaak een brand gebeuren dan ook in de nacht. Buiten dat je in de nacht niet alert bent, werkt je reuk ook niet wanneer je slaapt. Doordat je gehoor wel werkt wanneer je slaapt is een rookmelder een essentieel veiligheidsonderdeel in ieder huis.

Eisen rookmelder

Aan rookmelders zijn verschillende eisen gesteld, deze zijn vastgelegd in de Nederlands-Europese (N)EN14604 norm. Wanneer de rookmelder voldoet aan deze eisen weet je zeker dat de rookmelders duidelijke alarmsignalen geven, snelle rookdetectie hebben en eenvoudig te monteren zijn. Om het voor jou gemakkelijk te maken voldoen alle rookmelders die je bij Cvtotaal kunt kopen aan deze norm. Zo weet je dat bij Cvtotaal altijd een betrouwbare en brandveilige keuze maakt.

Welke rookmelder is het meest geschikt voor mij?

Er zijn geen specifieke eisen aan het type rookmelder voor de bestaande bouw. Tegenwoordig zijn er moderne rookmelders die extra functies hebben en zorgen voor maximale veiligheid.

Het is dan ook altijd goed om voor een modernere rookmelder te kiezen. Daarom hebben we bij Cvtotaal sinds kort CO- en rookmelder pakketten van verschillende groottes van de merken Ei electronics en Honeywell. Bekijk hier onze zorgvuldig samengestelde pakketten

Mis geen belangrijk nieuws

Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs en nieuws van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Producten die aansluiten

Google Nest Protect rook- en koolmonoxidemelder | 2e generatie | batterij
137,-
google nest protect bij cvtotaal
137,-
Ei Electronics 650i rookmelder 10 jaar lithium batterij
38,-
Honeywell XS100 optische rookmelder
45,- 23,-
fire angel rookmelder
17,-

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen