Radiator aansluiten

Het aansluiten van een radiator, ook wel verwarming genoemd, hoeft niet zo moeilijk te zijn. Hieronder behandelen we verschillende soorten radiatoren en de bijbehorende manier van aansluiten.

Horizontale compact radiator aansluiten

Uitgevoerd als compact radiator (zie onderstaande foto). Deze compact radiator heeft vier aansluitingen aan de zijkant. Je kan dan links of rechtsboven de radiatorkraan monteren en links of rechtsonder het voetventiel waarop dan weer de retourleiding komt. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de kraan links boven te monteren en het voetventiel links onder. Wanneer de radiator langer is dan 2 meter adviseren wij om de radiator altijd kruislings aan te sluiten. Dit omdat anders de radiator niet in zijn geheel warm zal worden.

 

Radiator aansluiten mogelijkheden

Horizontale ventielradiator aansluiten

Uitgevoerd als ventielradiator (zie onderstaande foto). Een ventielradiator is een radiator met een onderaansluiting naast de vier aansluitingen aan de zijkant. Komen jouw leidingen uit de vloer of uit de wand onder de radiator? Dan kies je voor een ventielradiator. Wanneer je de radiator aan de onderkant aansluit, dienen de leidingen 50mm uit elkaar aan de radiator gemonteerd te worden. Het meest handig voor het radiator aansluiten is een aansluitset. Een aansluitset bestaat uit een h-blok en een radiatorknop en soms twee knelsetjes. Het h-blok monteer je onder op de radiator. Op dit h-blok sluit je dan weer de buizen aan die uit de vloer komen. Met een h-blok kan je de radiator in zijn geheel afsluiten bij calamiteiten. Daarnaast kan je met een voetventiel een radiator waterzijdig inregelen. Waterzijdig inregelen is van belang voor het rendement van jouw verwarmingsysteem.

 

verwarming aansluiten

 

Verticale verwarming aansluiten

Verticale radiatoren hebben we in twee varianten: met en zonder middenaansluiting. Voor verwarming aansluiten, wanneer de verticale radiator geen middenaansluiting heeft, gebruik je een radiatorkraan en een voetventiel en sluit deze linksonder en rechtsonder aan op de radiator en de buis. Heeft de verticale radiator een middenaansluiting? Dan is het handig de verwarming aan te sluiten met een Multilux aansluitset van Heimeier. Met deze set kan je de verwarming aansluiten wanneer de leidingen haaks of recht uit de muur of vloer komen en heeft deze set tevens een afdekkapje.

Slui je een verticale radiator aan de bovenkant aan? Dan is het verstandig om te controleren of de radiator daar op is voorbereid of dat je een stromingsbuis dient te plaatsen om het hete water eerst onder in de radiator te brengen. Doe je dit niet dan zal de verticale radiator alleen aan de bovenkant warm worden.

Convector verwarming aansluiten

Een convector verwarming (zie onderstaande foto) is een geheel ander product dan een paneelradiator. Een convector heeft als basis een verwarmingselement met allemaal kleine lamellen. Om deze convector komt normaliter een losse omkasting. Oftewel een convector bestaat uit verschillende onderdelen en dient samengesteld te worden. Een paneelradiator wordt compleet uit één stuk plaatstaal geleverd. Normaal wordt een convector radiator aan de onderkant aangesloten met een aansluitset die speciaal voor het desbetreffende type is samengesteld. De aansluiting vindt namelijk meestal plaats binnen de omkasting van de radiator.

 Klik hier om een handleiding te downloaden waarin precies staat omschreven hoe je een convector verwarming aansluit.

Convector radiator verwarming aansluitenconvector verwarming aansluiten

Convectorput verwarmingen aansluiten

Convectorputten zijn verwarmingselementen die in de vloer worden geplaatst met een rooster erover waar de warme lucht doorheen komt. Convectorputten zijn normaliter compleet geïsoleerd, zodat de warmte niet in of onder de vloer verdwijnt.

Om een convectorput aan te kunnen sluiten, dienen de aanvoer en retourleiding van de cv onder de vloer uit te komen. Je kan dan een gat in de zijkant van de convectorput boren waardoor je deze leidingen naar binnen kunt brengen. Omdat de convectorput waterdicht is, kan je het beste de leidingen zo hoog mogelijk inbrengen om geen hoogstaand grondwater in de put te krijgen. Je kan een gewone radiatorkraan in het verwarmingselement draaien en de leiding daarmee verbinden.

Plintverwarming aansluiten

Een plintverwarmer is een kleine radiator met een ventilator erachter die mechanisch de lucht in beweging brengt. Hierdoor kan uit een kleine unit al veel vermogen worden gegenereerd. Het aansluiten van een plintverwarmer als de space saver is vrij simpel. Een plintverwarmer dient te worden ingebouwd in een plint. Meestal is dit de plint van een keuken. Je dient een gat te zagen in deze plint. Vervolgens kan je de stekker die de ventilator aandrijft in het stopcontact te doen. Er zijn twee flexibele slangen meegeleverd die je aan kunt sluiten op een 15mm metalen cv-buis.

Een radiator kan je dus op verschillende manieren aansluiten. Allereerst hangt het er vanaf wat voor radiator je wenst te monteren. Indien de radiator of verwarming dieje wil aansluiten hier niet tussen staat of je vraag niet beantwoord wordt op de pagina's van de categorieën, kan je je vraag per e-mail stellen. Wij zullen dan z.s.m. jouw vraag proberen te beantwoorden en indien nodig de vraag met antwoord aan de hulppagina's toevoegen.