Radiator aansluiten

Een radiator aansluiten

Het aansluiten van een radiator, ook wel verwarming genoemd, hoeft niet zo moeilijk te zijn. Maar er zijn diverse soorten radiatoren en deze hebben vaak een bijbehorende manier om aangesloten te worden.

Klik hieronder op het type radiator dat je hebt aangeschaft om te lezen hoe je deze het best kunt aansluiten.

 

1. Horizontale compact radiator

2. Horizontale ventielradiator

3. Verticale verwarming met middenaansluiting

4. Verticale verwarming zonder middenaansluiting

5. Convector verwarming

6. Convectorput verwarming

7. Plintverwarming

 

Of bekijk direct onze handige instructiefilmpjes >>

 

Horizontale compact radiator aansluiten

Een horizontale compact radiator is een compact radiator (zoals op onderstaande afbeelding), en heeft vier aansluitingen aan de zijkant. Je kunt links of rechtsboven de radiatorkraan monteren, en links of rechtsonder het voetventiel. Op het voetventiel komt de retourleiding. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de kraan linksboven te monteren en het voetventiel linksonder.

Is jouw radiator langer dan 2 meter? Dan adviseren we je om de radiator kruislings aan te sluiten, anders wordt deze niet in zijn geheel warm. Bijvoorbeeld: monteer je de kraan linksboven, dan kun je het best het voetventiel rechtsonder plaatsen.

 

Radiator aansluiten mogelijkheden

 

Horizontale ventielradiator aansluiten

Komen de leidingen uit de vloer of uit de wand onder de radiator? Dan heb je als het goed is een ventielradiator. Een horizontale ventielradiator heeft een onderaan een aansluiting en daarnaast nog vier aansluitingen aan de zijkant (zoals op onderstaande afbeelding).

Kies je ervoor om de radiator aan de onderkant aan te sluiten? Dan moeten de leidingen 50mm uit elkaar gemonteerd worden. In dit geval komt een aansluitset van pas. Deze set bestaat uit een h-blok en een radiatorknop. Sommige sets bevatten ook twee knelsetjes.

 

verwarming aansluiten

 

Verticale verwarming met middenaansluiting aansluiten

Komen de leidingen voor je verwarming haaks of recht uit de muur of vloer, dan is een verticale radiator met middenaansluiting het beste product voor je. Voor het aansluiten van dit type radiator kun je het best deze Multilux aansluitset van Heimeier gebruiken.

 

Verticale verwarming zonder middenaansluiting aansluiten

Verticale radiatoren zijn er in diverse varianten. De variant zonder middenaansluiting kun je zowel aan de onderkant als bovenkant van de verwarming aansluiten.

 

Verticale verwarming aansluiten aan de onderkant

In de meeste gevallen sluit je de verticale radiator zonder middenaansluiting aan de onderkant aan. Dit doe je met een radiatorkraan en een voetventiel. Sluit deze linksonder en rechtsonder aan op de radiator en de buis.

 

Verticale verwarming aansluiten aan de bovenkant

Wil je de verticale radiator aan de bovenkant aansluiten? Controleer dan eerst of dit mogelijk is met de radiator die je hebt, anders dan moet je een stromingsbuis plaatsen om het hete water eerst aan de onderkant van de radiator te brengen. Doe je dit niet, dan wordt de radiator enkel aan de bovenkant warm.

 

Convector verwarming aansluiten

Een convector verwarming is een ander type radiator. Een paneelradiator, zoals de horizontale en verticale verwarming, bestaat uit één compleet onderdeel. Een convector heeft als basis een verwarmingselement met allemaal kleine lamellen, waar een losse omkasting omheen gaat. Met andere woorden, een convector verwarming bestaat uit diverse onderdelen en moet samengesteld worden (zoals te zien is op onderstaande afbeeldingen).

Een convectorradiator wordt aan de onderkant aangesloten met een aansluitset. Deze set is speciaal samengesteld voor dit type radiator, omdat de aansluiting namelijk in de meeste gevallen plaatsvindt binnen de omkasting.

Klik hier voor de handleiding waarin precies staat omschreven hoe je een convector verwarming aansluit.

Convector radiator verwarming aansluitenconvector verwarming aansluiten

 

 

Convectorput verwarmingen aansluiten

Een convectorput verwarming heb je vast wel eens gezien. Dit zijn verwarmingselementen die in de vloer zijn geplaatst met een rooster erover. Hier komt warme lucht doorheen. De convectorput is helemaal geïsoleerd, zodat er geen warmte verloren raakt.

Het aansluiten van een convectorput verwarming is niet simpel. De aanvoer en retourleiding van de cv-ketel moeten onder de vloer uitkomen. Vervolgens moet er een gat in de zijkant van de convectorput geboord worden om de leidingen aan te sluiten.

Tip: Je kunt het best de leidingen zo hoog mogelijk aansluiten, zodat er geen hoogstaand grondwater in de convectorput komt te staan. Je kunt een gewone radiatorkraan in het verwarmingselement draaien en de leiding daarmee verbinden.

 

Plintverwarming aansluiten

Een plintverwarmer is een kleine radiator met een ventilator erachter die mechanisch de lucht in beweging brengt. Hierdoor kan uit een kleine unit al veel vermogen worden gegenereerd. Het aansluiten van een plintverwarmer als de space saver is vrij simpel.

Een plintverwarmer dient te worden ingebouwd in een plint. Meestal is dit de plint van een keuken. Je dient een gat te zagen in deze plint. Vervolgens kan je de stekker die de ventilator aandrijft in het stopcontact te doen. Er zijn twee flexibele slangen meegeleverd die je aan kunt sluiten op een 15mm metalen cv-buis.

Een radiator kan je dus op verschillende manieren aansluiten. Allereerst hangt het er vanaf wat voor radiator je wenst te monteren. Indien de radiator of verwarming die je wilt aansluiten hier niet tussen staat of je vraag niet beantwoord wordt op de pagina's van de categorieën, kan je je vraag per e-mail stellen. Wij zullen dan z.s.m. je vraag proberen te beantwoorden en indien nodig de vraag met antwoord aan de hulppagina's toevoegen.

 

FIlmpje(s) radiator aansluiten per type aansluitingen

Wil je zelf de radiator aansluiten, maar is het je niet helemaal duidelijk welke hulpmaterialen je nodig hebt? Onderstaande video's zullen duidelijk jouw situatie schetsen, waardoor je een complete aansluitset kunt bestellen.

 

Leidingen vanuit de vloer, aansluiten onderkant

Komen de leidingen bij je uit de vloer en wil je de radiator aan de onderkant aansluiten? Dan is onderstaande video voor je van toepassing.

 

 

Leidingen uit de wand, aansluiten onderkant

Komen de leidingen bij je onder de radiator uit de wand en wil je de radiator aan de onderkant aansluiten? Dan is onderstaande video voor je van toepassing.

 

 

Leidingen van boven, aansluiten zijkant

Komen de leidingen bij je uit het plafond (van boven) en wil je de radiator aan de zijkant aansluiten? Dan is onderstaande video voor je van toepassing.

 

 

Leidingen uit de wand, aansluiten zijkant

Komen de leidingen bij je uit de wand en wil je de radiator aan de zijkant aansluiten? Dan is onderstaande video voor je van toepassing.

 

 

Leidingen op 1 plek uit de wand, aansluiten zijkant

Komen de leidingen bij je dicht bij elkaar uit de wand vlak bij de vloer en wil je de radiator aan de zijkant aansluiten? Dan is onderstaande video voor je van toepassing.