CV ketel ontluchten in 10 simpele stappen

CV ketel ontluchten in 10 simpele stappen 
Het regelmatig ontluchten van de cv-ketel zorgt voor een optimale werking van de centrale verwarming. Door het ontluchten kan het water weer ongehinderd door de buizen stromen, en zo warmte afgeven. Daarnaast neemt de kans op storingen af wanneer u met enige regelmaat de cv-ketel ontlucht. En u voorkomt vervelende geluiden en getik in de leidingen. Maar hoe ontlucht u uw cv-ketel?

Wanneer moet ik de ketel ontluchten?

Er zijn diverse signalen dat u de ketel moet ontluchten. Zo is een veelvoorkomend probleem dat bij het aanbreken van het koudere seizoen de centrale verwarming niet in alle ruimtes van de woning aanslaat. Dat betekent dat het tijd is om de ketel te ontluchten. In dit geval blijft vaak een radiator in de ruimte op de bovenste verdieping koud.

Een ander signaal is een tikkend of borrelend geluid in de leidingen. Ook bij een nieuwe cv-ketel of na het bijvullen van de ketel moet u ook altijd de cv-ketel ontluchten. Zo voorkomt u luchtbellen in het water, en blijft het verwarmde water goed doorstromen.

Hoe ontlucht ik de cv-ketel?

Het ontluchten van de ketel is een klusje dat u eenvoudig zelf kunt doen. Het enige wat u nodig heeft is een ontluchtingssleutel, een doek en eventueel een dweil. Zorg ervoor dat de cv-installatie is uitgeschakeld voordat u begint. Zet eerst de thermostaat uit en vervolgens de ketel zelf. Vervolgens begint u met het ontluchten van de radiatoren op de begane grond en werkt u naar boven. Wij leggen het u uit in 10 simpele stappen.

De cv-ketel ontluchten in 10 stappen

In slechts 10 simpele stappen kunt u de ketel ontluchten:

  1. Draai alle radiatorknoppen in de woning volledig open.
  2. Zet voor minstens 10 minuten de thermostaat op minimaal25 graden. Hierdoor komt de lucht samen bij de ontluchtingsventielen.
  3. Zet vervolgens voor minstens 10 minuten de thermostaat op de laagst mogelijke stand. Hierdoor stopt de cv-ketel met het verwarmen van het water.
  4. Na ongeveer 10 minuten draait u alle radiatorknoppen volledig dicht.

Tijd om de radiatoren te ontluchten! Hiervoor heeft u de ontluchtingssleutel nodig.

  1. Begin bij de meest laaggeplaatste radiator in de woning en werk vanaf hier naar boven toe. Zorg dat u een absorberende doek bij het ontluchtingsventiel houdt om eventueel lekkend water op te vangen.
  2. Draai het ventiel rustig open door tegen de klok in te draaien. Ontsnapt er water? Draai het ventiel dan weer dicht. Let op: het water kan erg vies of zelfs zwart zijn. Geen zorgen, dat is normaal.
  3. Heeft u alle radiatoren ontlucht? Draai dan de radiatorknoppen allemaal weer open.
  4. Vervolgens zet u de thermostaat weer aan. Wacht ongeveer 10 minuten.
  5. Controleer of de waterdruk in de cv-ketel minimaal 1,5 bar is. Is dit lager, dan moet de ketel bijgevuld worden.
  6. Staat de druk tussen de 1,5 en 2 bar? Dan kunt u de cv-ketel weer aanzetten, en de thermostaat op de gewenste temperatuur instellen.

Blijft u problemen houden met de ketel? Laat dan een monteur langskomen om te controleren of er een storing is. Is uw ketel ouder dan 12 jaar, dan kan het zijn dat uw verwarmingsketel toe is aan vervanging. Bekijk het assortiment of gebruik de ketelkiezer om de juiste ketel te vinden.

Vragen over ontluchten ketel

Heeft dit geholpen bij het ontluchten van uw cv-ketel? Neem gerust een kijkje op de onze cv-ketel adviespagina’s voor meer informatie over bijvoorbeeld het vervangen of onderhouden van ketels.

Komt u er niet uit of wordt uw vraag hiermee niet beantwoord? Neem dan gerust contact met ons op via info@cvtotaal.nl. Wij helpen u graag verder!