Verwarming ontluchten in 10 duidelijke stappen

13 min leestijd
70426x gelezen
Verwarming ontluchten in 10 duidelijke stappen
Doe het zelf

Door je verwarming te ontluchten worden jouw radiatoren sneller en beter warm. Tevens voorkom je een tikkend of borrelend geluid in de cv-installatie. Dit geluid wordt veroorzaakt door luchtbellen die door de leidingen schieten.

Om dit soort ongemakken uit te sluiten kan je de radiatoren ontluchten. Dit is relatief eenvoudig en kun je met deze aanvullende informatie prima zelf doen. Lees verder voor onze ondersteuning.

Hoe weet ik wanneer ik mijn verwarming moet ontluchten?

Dat het tijd is om de radiatoren te ontluchten kun je door verschillende ongemakken merken. Een veelvoorkomende ontstaat aan het begin van het koudere seizoen.

Wanneer de centrale verwarming aanslaat maar er één kamer is die koud blijft is dit een teken dat het tijd is om jouw verwarming te ontluchten. Dit zal in de meeste gevallen een kamer op de bovenste verdieping zijn, aangezien lucht het hoogste punt zoekt.

Een tikkend of borrelend geluid in de leidingen is ook een teken dat je jouw cv moet ontluchten. Daarnaast moet je bij een nieuwe cv-ketel of na het bijvullen van de cv-ketel altijd de cv ontluchten.

Dit komt doordat nieuw ingestroomd water zuurstof bevat, bij opwarming van dit water stijgen de zuurstofdeeltjes op en vormen deze luchtbellen. 

Wat is nodig om jouw verwarming te ontluchten?

Om je verwarming te ontluchten zijn weinig hulpmiddelen nodig. Het belangrijkste wat je nodig hebt, is een ontluchtingssleutel, deze heb je nodig om de ontluchtingsventielen van de radiatoren te openen.

Daarnaast heb je een absorberende doek nodig om eventueel lekkend water op te vangen.

Hoe ontlucht ik de radiatoren van mijn verwarming?

Stap 1:
Draai alle radiatorknoppen in de woning volledig open.

Stap 2:
Zet vervolgens de thermostaat op minimaal 25 graden gedurende 10 minuten. Hierdoor komt de lucht nu samen bij de ontluchtingsventielen.

Stap 3:
Zet nu de thermostaat op de laagst mogelijke stand gedurende 10 minuten. Hierdoor stopt de cv-ketel met het verwarmen van het water.

Stap 4:
Na deze 10 minuten draai je alle radiatorknoppen volledig dicht.

Stap 5:
Je kunt nu beginnen met het ontluchten van jouw radiatoren. Hiervoor heb je een ontluchtingssleutel nodig.

Stap 6:
Begin met het ontluchten van de radiatoren. Start bij de meest laaggeplaatste radiator in je woning en werk vanaf hier naar boven toe. Zorg dat je een absorberende doek bij het ontluchtingsventiel houdt om eventueel lekkend water op te vangen.

Stap 7:
Draai nu het ventiel open, doe dit rustig en tegen de klok in. Draai het ventiel weer dicht als er water ontsnapt. Dit water kan erg vies ogen of zelfs zwart zijn, dit is echter niet erg.

Stap 8:
Draai de radiatorknoppen allemaal weer open.

Stap 9:
Zet de thermostaat nu weer aan en wacht 10 minuten.

Stap 10:
Controleer of de waterdruk in de cv-ketel minimaal 1,5 bar is.

Op zoek naar kwalitatieve radiatoren?

Ik hoop dat dit artikel heeft geholpen bij het ontluchten van je radiatoren. Ben je op zoek naar nieuwe (design)radiatoren of installatiemateriaal? Bekijk ons assortiment A-merk radiatoren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs, producten en nieuws van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen