3 tips voor een gezond binnenklimaat

16 min leestijd
650x gelezen
3 tips voor een gezond binnenklimaat
Aankoopadvies Service

Een gezond binnenklimaat is erg belangrijk voor je gezondheid en welzijn. We brengen namelijk een lange tijd door in onze woning. Daarnaast wordt hybride werken steeds populairder wat ervoor zorgt dat we nog vaker thuis zijn. Verder kan een slechte luchtkwaliteit zorgen voor klachten zoals: hoofdpijn, benauwdheid, vermoeidheid of allergische reacties. Hierdoor is het belangrijk om het binnenklimaat in je woning zo gezond mogelijk te houden. En omdat wij bij Cvtotaal gezondheid erg belangrijk vinden geven wij je 3 tips hoe je het binnenklimaat in je woning kunt verbeteren:

Ventileer je woning

Goede ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Hierbij wordt vervuilde of vochtige lucht afgevoerd en komt er verse lucht terug de woning in. Vochtige lucht zorgt voor schimmel en dat heb je natuurlijk liever niet. Een goed geventileerde woning kan je op verschillende manier bereiken: met natuurlijke ventilatie, mechanische ventilatie of door middel van een WTW-unit.

Natuurlijke ventilatie

Natuurlijke ventilatie is een vorm van ventilatie waarbij frisse lucht de woning binnenkomt en gebruikte vervuilde lucht wordt afgevoerd. Dit kun je doen door het openen van ramen en deuren of ventilatieroosters. Een nadeel van deze vorm van ventilatie is dat deze afhankelijk is van de weersomstandigheden. Als het buiten bijvoorbeeld koud is, kan de woning snel afkoelen, wat kan zorgen voor hogere stookkosten.

Mechanische ventilatie

Omdat huizen steeds beter geïsoleerd worden neemt de natuurlijke ventilatie af. Om die reden hebben de meeste huizen sinds begin jaren 80 een mechanische ventilatiebox. Dit is een systeem dat zorgt voor de aan- en afvoer van lucht in je woning, zonder dat daarbij ramen of deuren geopend hoeven te worden. Met de Itho Daalderop ventilatie-unit weet je zeker dat je geen last krijgt van vocht- en schimmelproblemen.

WTW-unit

Een WTW-unit, oftewel warmteterugwinning-unit, is een duurzaam ventilatiesysteem dat gebruikt om warmte terug te winnen uit de afgevoerde lucht. Deze lucht wordt vervolgens hergebruikt om de toegevoerde lucht te verwarmen. Hierdoor kan de temperatuur van de binnenkomende lucht worden verhoogd, wat zorgt voor een comfortabel en gezond binnenklimaat en lagere energiekosten.

Zorg voor een goede temperatuur

Voor een gezond binnenklimaat is het belangrijk dat het niet te koud of te warm is in je woning. In de ideale situatie is de temperatuur tussen de 18 en 22 graden. Als het namelijk te koud is kunnen er vocht- en schimmelproblemen ontstaan. Dit beschadigt je woning en kan op langere termijn erg slecht zijn voor je gezondheid. Bij een te hoge temperatuur kan de warme lucht ervoor zorgen dat je moe wordt, hoofdpijn krijgt of je niet goed kan concentreren. Daarnaast is het ook niet prettig voor je energierekening. Zorg er daarom voor dat je de thermostaat in huis niet te laag of te hoog zet.

Maak je huis schoon

Een huis dat niet regelmatig wordt schoongemaakt kan de oorzaak zijn van een slecht binnenklimaat. Zorg er daarom voor dat je regelmatig je huis stofzuigt en dweilt om stof en vuil weg te halen. Een stoffig huis veroorzaakt een slechte luchtkwaliteit. Ook zorgt het voor gezondheidsproblemen als: allergieën, astma, hoesten en irritatie van de luchtwegen. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig het beddengoed te verschonen. Dit is namelijk een plek waar huisstofmijten veel voorkomen. Voorkom deze problemen door het schoonmaken van je huis. Hiermee verbeter je niet alleen de luchtkwaliteit en je gezondheid, maar het geeft je ook een voldaan gevoel.

Een gezond binnenklimaat met Cvtotaal

Door goed te ventileren, de juiste binnentemperatuur en te leven in een schone woning heb je een gezond binnenklimaat. Kies voor mechanische ventilatiesysteem of een WTW-unit van Cvtotaal. Je voorkomt hiermee vocht- en schimmelproblemen, gezondheidsklachten en verbetert je wooncomfort. Mocht je nog vragen hebben kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice. We helpen je graag verder richting een gezond binnenklimaat.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs, producten en nieuws van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Producten die aansluiten

Honeywell T6R slimme thermostaat
270,-
Itho ventilatie-unit CVE-S ECO | Alles-in-1 | Vochtsensor | Eurostekker én Perilex
264,-
Itho Daalderop HRU 350 Eco HR WTW hoogbouw randaarde stekker
999,-
26% korting
Duux Tube luchtreiniger
269,- 199,-

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen