Een Single Split airco zelf installeren: Hoe doe je dat?
Wat maakt een split-unit airco uniek?

Zoals de naam al zegt, bestaat een split-unit airco uit twee onderdelen: de binnen-unit en buiten-unit. De werking van de split-unit airco gebeurt dus zowel buiten als binnen.
De binnen-unit van een split airco bevat een ventilator die warmte uit de lucht opneemt en deze vervolgens naar een warmtewisselaar brengt. Een compressor zorgt er vervolgens
voor dat de warme lucht naar de condensor in de buitenunit wordt afgevoerd. Daar condenseert het gas vervolgens door het contact met de buitenlucht.

Let op! Het is wettelijk verplicht om het koppelen van de koelleidingen door een BRL-100 (F-gassen) gecertificeerde professional te laten uitvoeren.
Dit mag je dus in geen geval zelf doen.

Een goedkope (split)-airco aanschaffen:

Bij CVtotaal bieden wij verschillende types split-unit airco's aan, namelijk de:

Nu tijdelijk inclusief inbedrijfstelling!*

Beide Qlima airco’s zijn deels zelf te monteren, alleen de installatiecheck wordt uitgevoerd door een (BRL100) gecertificeerde monteur. Deze installatiecheck is verplicht en kan worden ingepland door het scannen van de QR-code die is bijgeleverd bij de verpakking van de airco. De installatiecheck bestaat uit het koppelen van de koelleidingen en communicatiekabels. Klik hier voor meer informatie!

Plaats van de airco bepalen:

Wat enorm belangrijk is tijdens het plaatsen van je binnen-unit is natuurlijk de locatie, in principe kan een binnen-unit op alle binnenmuren hangen die in contact zijn met de buitenmuren van je huis. Alleen moet je wel rekening houden met de volgende punten:

 • Er mag geen stoom of hittebron aanwezig zijn in de buurt van de binnen-unit.
 • Er mogen geen obstakels in de buurt zijn die de luchtcirculatie kunnen verhinderen of zorgen voor slechte ventilatie.
 • De binnen-unit mag niet opgehangen worden in de buurt van uw kookplaat, oven of andere plekken waar brandbare stoffen of gassen kunnen lekken.

Let op! Het is wettelijk verplicht om het koppelen van de koelleidingen door een BRL-100 (F-gassen) gecertificeerde professional te laten uitvoeren. Dit mag je dus in geen geval zelf doen.

De beste plaats voor de buitenunit:

Voor het plaatsen van de buitenunit moet je rekening houden met de volgende punten:

 • De buiten-unit mag niet opgehangen worden in de buurt van plekken waar brandbare stoffen of gassen kunnen lekken.
 • Het wordt aangeraden om de buiten-unit te beschermen tegen de elementen, denk hierbij aan sneeuw, wind en regen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door de buiten-unit te plaatsen onder een afdak.
 • Kies voor een plek met veel ventilatie, weinig regenval en goede bescherming tegen de zon.
 • Woon je op een drukke locatie? Houd dan altijd rekening met voetgangers, hier kan je eventueel extra terugstroom-apparatuur voor aanschaffen.

Let op! Het is wettelijk verplicht om het koppelen van de koelleidingen door een BRL-100 (F-gassen) gecertificeerde professional te laten uitvoeren. Dit mag je dus in geen geval zelf doen.

Montage van de airco:

Voor het monteren van de split-unit airco heb je nodig:

 • Een waterpas.
 • Verschillende maten kruis- en platkopschroevendraaiers.(Zie het bijgeleverde instructieboek voor de precieze maten)
 • Een verstelbare moersleutel.
 • Een boorhamer.
Raadpleeg het bijgeleverde instructieboek voor precieze richtlijnen en instructies rondom het boren van gaten voor het leidingwerk van de split-unit airco, er zijn namelijk een aantal externe factoren waar je rekening bij moet houden tijdens de montage en deze verschillen per woning en product.

De laatste stap: de inbedrijfstelling.

Tijdens de laatste stap moeten de koelleidingen gekoppeld worden, dit is iets wat wettelijk verplicht is om door een BRL-100 (F-gassen) gecertificeerde professional uit te laten voeren. Dit mag je dus in geen geval zelf doen.

Hulp bij een (split)-airco installeren in huis:

Kom je er nou niet helemaal uit of heb je simpelweg gewoon geen behoefte aan het zelf installeren van een split-unit airco? Via CVtotaal kan je jouw gloednieuwe airco ook laten installeren! Vraag vrijblijvend een offerte aan op de product pagina.

Let op! Het is wettelijk verplicht om het koppelen van de koelleidingen door een BRL-100 (F-gassen) gecertificeerde professional te laten uitvoeren. Dit mag je dus in geen geval zelf doen.