Alles over een laadpaal voor thuis

16 min leestijd
369x gelezen
Alles over een laadpaal voor thuis
Aankoopadvies

Duurzame keuzes maken worden steeds meer gedaan. Hierdoor wordt elektrisch rijden ook steeds populairder. Om je auto op te laden heb je een laadstation nodig. Een eigen laadstation thuis, zorgt ervoor dat je elke dag met een volgeladen auto kunt wegrijden. Maar waar plaats je een laadstation nu eigenlijk en hoeveel kost het om je auto op te laden? In deze blog lees je meer over de plaatsing en de voordelen van een laadpaal thuis.

Welk laadstation moet ik hebben?

Voor een laadstation zijn er twee opties om te installeren. Je kunt een laadstation aan de wand bevestigen of op een montagepaal. Voordat je een laadstation laat plaatsen, is het belangrijk om te kijken hoe je woning is aangesloten op het stroomnet. Hierbij kijk je ook naar het aantal fasedraden van de aansluiting. Als je één fasedraad hebt, heb je dus een 1 fase aansluiting. Heb je drie fasedraden, dan heb je een 3 fase aansluiting.

Welke meterkast aansluiting heb ik?

Je kunt de aansluiting bekijken op je jaarrekening of elektriciteitsmeter. Staat er in je meterkast 220 V of 230 V, 1x 25 A of 30 A, dan heb je een 1 fase aansluiting. Staat er 3x 220/230 V, 380/400 V, 3x25 A of 3x 35 A, dan heb je een 3 fase aansluiting.

Met een 3 fase aansluiting gaat laden sneller dan met een 1 fase aansluiting. Wil je van je 1 fase aansluiten een 3 fase aansluiting maken? Dat is mogelijk, alleen moet dat je meterkast aangepast worden door een elektricien. Een elektricien vervangt of past de groepenkast aan om de meterkast voor te bereiden op een 3 fase aansluiting. Daarnaast moet er een monteur van de netbeheerder langskomen voor de daadwerkelijke verzwaring van de hoofdaansluiting. Hiervoor kunnen lange wachttijden zijn.

Bekijk hier onze laadpalen.

Waar plaats ik een laadstation?

Het is belangrijk dat het laadstation op een bereikbare plaats wordt geïnstalleerd. Bedenk van tevoren aan welke kant van je elektrische auto de stekkeraansluiting zit. Ga daarom voor de meest logische plek. Meestal worden laadstations aan de gevel, op de oprit of in de garage geïnstalleerd.

Stekkers

De type-2 stekker (Mennekesaansluiting) wordt gebruikt voor eigenlijk alle elektrische auto’s. Deze stekker is geschikt om thuis of publiek te laden. Om te kunnen snelladen heb je een andere stekkeraansluiting nodig. Dit is een CCS of een CHAdeMO-stekker. De CHAdeMO-stekker wordt gebruikt door enkele Japanse automerken. De snelladers langs de weg hebben verschillende soorten stekkers, zodat elke auto kan snelladen.

Hoeveel kost laden aan huis?

Aan je eigen laadstation je elektrische auto laden is de goedkoopste optie om te laden. Je betaalt thuis het stroomtarief per kWh dat in je energiecontract staat. De stroomprijs hiervan, verschilt per energieleverancier en energiecontract. Door je auto thuis te laden, wordt het energieverbruik van een gemiddeld huishouden ongeveer verdubbeld. Wanneer je zonnepanelen hebt, is het een stuk voordeliger om je auto thuis te laden, want hiermee gebruik je je eigen opgewekte groene stroom.

Laadstation met Dynamic Load Balancing

Een laadstation met Dynamic Load Balancing voorkomt dat je stoppen doorslaan in huis. Hierbij wordt het stroomverbruik bijgehouden, dus dan kun je bijvoorbeeld je wasmachine aanzetten en tegelijkertijd je auto laden. Een laadstation met Dynamic Load Balancing stemt de laadsnelheid af op de beschikbare hoeveelheid stroom op dat moment.

Wat zijn de voordelen van een laadstation aan huis?

  • Altijd vertrekken met een volle accu: Je laadstation is altijd beschikbaar, waardoor je met een volle accu weg kan rijden.
  • Thuis laden is het goedkoopst: Je auto thuis laden is veel goedkoper dan bij een openbaar laadstation.
  • Opladen wanneer jij dat wilt: Heb je een dynamisch energiecontract? Dan kun je kosten besparen door je auto te laden tijdens de daluren van je energiecontract. Tijdens daluren zijn de energietarieven op dat moment van de dag het goedkoopst.
  • Rijden op eigen opgewekte stroom van zonnepanelen: Je energierekening neemt toe wanneer je een elektrische auto thuis gaat laden. In combinatie met je zonnepanelen kun je dit beperken door te laden met opgewekte zonnestroom.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang wekelijks nieuws over het assortiment, acties en tips om je huis te verduurzamen.

Producten die aansluiten

Alfen Eve Single Pro-Line - 3 fase - met kabel
1.099,- 799,-
Alfen Eve Single Pro-Line - 3 fase - socket
1.015,-
Alfen Eve laadstation montagepaal
192,-
Alfen Eve Single S-line 3 fase laadstation - met kabel
829,-
Alfen Eve Single S-line 1 fase laadstation - met kabel
729,-

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen