CV ketel ontluchten in 10 simpele stappen

CV ketel ontluchten in 10 simpele stappen 

CV ketel ontluchten in 10 simpele stappen

Om de werking van je verwarming optimaal te houden dien je de CV te ontluchten. Je radiatoren geven namelijk sneller en beter warmte af wanneer deze zijn ontlucht. Tevens voorkom je vervelende geluiden in de leidingen wanneer je de CV ontlucht.

 

Luchtbellen die door de leidingen schieten zijn de oorzaak van de vervelende geluiden. Een CV ontluchten is relatief eenvoudig en in principe zelf te doen, mits je je goed inleest. Lees verder voor ondersteuning bij het ontluchten van een CV-ketel.

 

Hoe weet ik wanneer ik mijn CV-ketel moet ontluchten?

Dat het tijd is om je radiatoren te ontluchten kun je door verschillende ongemakken merken. Een veelvoorkomende ontstaat aan het begin van het koudere seizoen. Wanneer de centrale verwarming aanslaat maar er één kamer is die koud blijft is dit een teken dat het tijd is om je radiatoren te ontluchten. Dit zal in de meeste gevallen een kamer op de bovenste verdieping zijn, aangezien lucht het hoogste punt zoekt.

 

Een tikkend of borrelend geluid in de leidingen is ook een teken dat je je CV moet ontluchten. Daarnaast moet je bij een nieuwe CV-ketel of na het bijvullen van je CV-ketel altijd je CV ontluchten. Dit komt doordat nieuw ingestroomd water zuurstof bevat, bij opwarming van dit water stijgen de zuurstofdeeltjes op en vormen deze luchtbellen.

 

Wat is  nodig om je cv ketel te ontluchten?

Om je CV te ontluchten zijn weinig hulpmiddelen nodig. Het belangrijkste wat je bent nodig hebt is een ontluchtingssleutel, deze heb je nodig om de ontluchtingsventielen van de radiatoren te openen. Daarnaast heb je een absorberende doek nodig om eventueel lekkend water op te vangen.

 

Hoe ontlucht ik mijn cv installatie?

Stap 1:
Draai alle radiatorknoppen in je woning volledig open.

 

Stap 2:
Zet vervolgens de thermostaat op minimaal 25 graden gedurende 10 minuten. Hierdoor komt de lucht nu samen bij de ontluchtingsventielen.

 

Stap 3:
Zet nu de thermostaat op de laagst mogelijke stand gedurende 10 minuten. Hierdoor stopt de CV-ketel met het verwarmen van het water.

 

Stap 4:
Na deze 10 minuten draai je alle radiatorknoppen volledig dicht.

 

Stap 5:
Je kunt nu beginnen met je radiatoren ontluchten. Hiervoor heb je een ontluchtingssleutel nodig.

 

Stap 6:
Begin met het ontluchten van de radiatoren. Start bij de meest laaggeplaatste radiator in je woning en werk vanaf hier naar boven toe. Zorg dat je een absorberende doek bij het ontluchtingsventiel houdt om eventueel lekkend water op te vangen.

 

Stap 7:
Draai nu het ventiel open, doe dit rustig en tegen de klok in. Draai het ventiel weer dicht als er water ontsnapt. Dit water kan erg vies ogen of zelfs zwart zijn, dit is echter niet erg.

 

Stap 8:
Draai de radiatorknoppen allemaal weer open.

 

Stap 9:
Zet de thermostaat nu weer aan en wacht 10 minuten.

 

Stap 10:
Controleer of de waterdruk in de CV-ketel minimaal 1,5 bar is.

 

Op zoek naar kwalitatieve radiatoren?

Is je verwarmingsketel toe aan vervanging en wil je een nieuwe CV-ketel? Bekijk ons volledige assortiment CV-ketels! CVtotaal heeft deskundige installateurs in dienst welke vakkundig en netjes je oude CV-ketel vervangen voor een nieuw exemplaar.