8 Thermostaat Tips: Direct besparen zonder te investeren - cvtotaal

18 min leestijd
4241x gelezen
8 Thermostaat Tips: Direct besparen zonder te investeren - cvtotaal
Aankoopadvies Service

In de wintermaanden verbruiken we logischerwijs meer energie dan in de zomer. Het is eerder donker en koud buiten, hierdoor laten we de verlichting langer branden en zetten we de kachel lekker aan. Vooral de brandende kachel is verantwoordelijk voor het stijgen van je energierekening. Door op een slimme manier om te gaan met je thermostaat kan je flink besparen op je energierekening, maar ook op je CO2-uitstoot, zonder in te leveren op comfort.

Bespaar met je thermostaat – 8 tips & tricks

Door slim om te gaan met je thermostaat kan je flink besparen op je energierekening. Met de onderstaande tips & tricks kan je jaarlijks wel € 400,- besparen.

Zet de thermostaat een graadje lager

In de meeste woningen staat de thermostaat standaard op 20°C of hoger. Zet de thermostaat gerust eens één graadje lager en trek een warme trui aan.

Ieder graadje hoger zorgt gemiddeld voor een stijging van 7% in het gasverbruik. Je kunt als alternatief ook wat kaarsjes aansteken, deze brengen immers ook warmte en licht en daarnaast is het ook nog eens sfeervol. Deze maatregelen kunnen je jaarlijks tot wel € 80 euro besparen.

Zet de thermostaat uit voor vertrek

Wanneer je niet thuis bent, heb je niets aan een verwarmde woning. Door als je overdag weg bent de thermostaat op 16°C in te stellen bespaar je gemiddeld € 140,- op jaarbasis. Als je weet dat je later de deur uit gaat, zet de thermostaat dan een uur voor vertrek alvast op 16°C. De warmte blijft nog wel even hangen en je bespaart hier gemiddeld nog een extra € 20,- per jaar.

Zet de thermostaat uit wanneer je gaat slapen

Zet de thermostaat een uur voordat je gaat slapen omlaag, bij voorkeur op een temperatuur van rond de 16°C.

Hierbij hoeft de kachel nauwelijks aan te slaan om de temperatuur te waarborgen, daarnaast kan de woning (of ruimte) de volgende dag weer gemakkelijker op de gewenste temperatuur komen. Dit bespaart je tot € 80,- per jaar.

Het bovenstaande geldt overigens niet als je woning vloerverwarming heeft. In het geval van vloerverwarming is het juist verstandig om de woning niet te veel te laten afkoelen. Bij vloerverwarming kan je de thermostaat s ’nachts het beste op 18 graden instellen.

Radiatoren in de (slaap)kamer

Wanneer je je slaapkamer enkel gebruikt om daadwerkelijk te slapen, is het in principe niet nodig om de kachel in de slaapkamer aan te zetten. Over het algemeen slapen mensen in een ietwat koudere kamer (16°C), tevens beter. Door de kachel in je slaapkamer niet aan te zetten kan je tot € 70,- besparen op jaarbasis.

Naast de slaapkamer is het sowieso verstandig om radiatoren in ruimtes waar je niet hoeft te zijn uit te draaien. Ook in bijvoorbeeld een bijkeuken is het niet per se nodig om de kachel aan te zetten. Door dit soort ruimtes niet onnodig te verwarmen kan je tot nog wel € 130,- per jaar besparen.

Stel een klokprogramma in

Als jouw thermostaat over een klokprogramma beschikt, is het raadzaam hier gebruik van te maken. Door het instellen van een klokprogramma kan je ervoor zorgen dat de kachel vanaf een bepaald tijdstip automatisch overgaat op een gewenste temperatuur.

Dus je kunt bijvoorbeeld instellen dat de thermostaat 's avonds automatisch op 15°C springt, of s ’ochtends op 20°C. Zo kan je besparen, zonder dat je hier zelf steeds over hoeft na te denken.

Gebruik een slimme thermostaat

Je ziet het steeds meer, mensen die een slimme thermostaat hebben. Dit is niet zonder reden, hierbij kan je namelijk gemakkelijker geld en energie besparen.

Je kunt een slimme thermostaat op afstand bedienen met een mobiele applicatie, zodat je altijd controle hebt over jouw thermostaat. Zo kan je de temperatuur overdag laag houden en toch in een verwarmd huis thuiskomen.

Sluit tussendeuren

Zorg dat tussendeuren dicht zijn, zodat ruimtes waarin de kachel niet brandt niet nutteloos worden verwarmd. Daarnaast zorgen openstaande deuren voor enige tocht in huis, waardoor de kachel harder moet werken. Om ervoor te zorgen dat je deuren automatisch sluiten kan je deurdrangers gebruiken.

Geef radiatoren de ruimte

De warmte die een radiator afgeeft is het meest efficiënt als de radiator niet wordt belemmerd door andere objecten. Wanneer er bijvoorbeeld een gordijn, kast of ander meubel voor de radiator is geplaatst zul je merken dat dit object warmte tegenhoudt. Hierdoor wordt de afgegeven warmte minder goed verspreid over de ruimte. Laat de radiatoren dus vrij.

Tijd om te besparen!

Bedankt voor je aandacht! Ik hoop dat je iets aan de bovenstaande tips & tricks hebt gehad. Met deze tips ben je in staat om een stuk efficiënter met je energieverbruik om te gaan. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Wil je meer informatie over hoe je energie kunt besparen of over duurzame verwarmingssystemen? Neem contact op met onze experts!

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs, producten en nieuws van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze weekelijkse nieuwsbrief!

Producten die aansluiten

Honeywell Home Round modulerende thermostaat
67,-
Y87RF1004 draadloze modulerende thermostaat
169,-
Honeywell T4R draadloze klokthermostaat met ketelmodule
272,-
Honeywell round
69,-
Honeywell stadsverwarming set
182,-

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen