Warmtepompen met of zonder buitenunit | Cvtotaal

13 min leestijd
12686x gelezen
Warmtepompen met of zonder buitenunit | Cvtotaal
Aankoopadvies

Op een duurzame manier je huis verwarmen? Dan is een warmtepomp wat je zoekt. Deze haalt warmte uit natuurlijke bronnen buitenshuis en zet die om in een geschikte binnentemperatuur. Milieubewust én spaarzaam, want gas stoken is niet (of minder) nodig. Er zijn meerdere soorten warmtepompen in omloop, in deze blog gaan we in op het verschil tussen varianten met en zonder buitenunit.

Verschillende soorten warmtepompen

Een warmtepomp haalt warmte uit lucht, bodem of grondwater en zet dat om in bruikbare warmte voor binnen. Er zijn verschillende varianten beschikbaar die hierin ieder zijn eigen werking heeft. Zo doet een volledige warmtepomp dit proces zelf. Daarnaast is er de hybride warmtepomp: deze doet hetzelfde, maar werkt ook samen met de cv-ketel. Wanneer het bijvoorbeeld écht koud wordt, springt die laatste bij. Een laatste verschil is de aanwezigheid van wel of geen buitenunit. Hoe dat werkt, leggen we uit.

Warmtepompen met buitenunit

Een warmtepomp met buitenunit bestaat uit twee onderdelen. De warmtepomp zelf en de buitenunit die, zoals de naam al doet vermoeden, aan de buitenkant van het huis geplaatst wordt. Deze zuigt buitenlucht aan en voert die door naar de verdamper. Die zet dit om in warmte en laat dit terugstromen in huis. Bekende merken als Atlantic Aurea en Remeha Elga Ace werken volgens dit mechanisme. Beide zijn het hybride warmtepompen en allebei kennen ze voordelen. Zo heeft de Atlantic Aurea geen binnenunit nodig maar enkel een kleine controlbox, waardoor maar minimale ruimte naast de cv-ketel nodig is. De Remeha Elga Ace heeft als voordeel dat hij als enige merk met een OpenTherm-systeem werkt. Dat wil zeggen dat hij nooit meer warmte produceert dan nodig is. Zo blijven je kosten lekker laag!

Warmtepompen zonder buitenunit

Een warmtepomp zonder buitenunit heeft alleen een binnen-onderdeel: de warmtepomp (ook wel spaarpomp) zelf. De werking is daardoor ook anders. Bij een warmtepomp zonder buitenunit neemt de spaarpomp zelf de functie over van de mechanische ventilatiebox en waarborgt op die manier optimale ventilatie en een gezond klimaat in huis. Hij voert vochtige en vervuilde lucht van binnen af, maar slaat de warmte hieruit op en hergebruikt die vervolgens om cv-water te verwarmen. Zo heb je een stuk minder gas nodig en kun je dus energiezuinig verwarmen. Nibe en Inventum zijn gerenommeerde merken die volgens dit principe werken. Beide zijn het compacte modellen die eenvoudig te plaatsen zijn. Ook fijn: bij een (hybride) warmtepomp zonder buitenunit heb je geen last van eventuele geluidsoverlast én hoef je geen rekening te houden met een geschikte plek aan de gevel.

De voordelen van een warmtepomp

Er zijn dus meerdere soorten (hybride) warmtepompen verkrijgbaar, maar of je nu kiest voor met of zonder buitenunit, het voordeel geniet je altijd. Zo neemt je gasgebruik sterk af en daalt ook je CO2-voetafdruk. Heb je nog een ketel, dan is dat dus ook geen probleem. Met een hybride warmtepomp maak je namelijk alsnog een eerste mooie stap naar verduurzaming én lagere energierekening. Tot slot is er voor alle warmtepompen subsidie beschikbaar. Afhankelijk van het vermogen en de soort kan deze oplopen tot wel € 2.500 (bron: Rijksoverheid). Een waardevolle investering dus!

Ben je benieuwd naar de opties voor een hybride warmtepomp bij jou thuis? Cvtotaal heeft een groot aanbod dat past bij verschillende wensen. Neem een kijkje op onze pagina of vraag het onze adviseurs. We helpen je graag!

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs, producten en nieuws van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Producten die aansluiten

€ 724,- korting
Atlantic Aurea hybride warmtepomp 5kW
3.499,- 2.775,-
€2.400,- subsidie
Daikin Altherma hybride warmtepomp Monoblock 4kW
3.291,-
Combipakket
Daikin Intergas Altherma
5.322,-
Remeha Elga Ace 4kw hybride warmtepomp
2.950,-
€2.700,- subsidie
Remeha Elga Ace 6kw hybride warmtepomp
3.750,-

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen