Lage temperatuur radiatoren met warmtepomp

14 min leestijd
54656x gelezen
Lage temperatuur radiatoren met warmtepomp
Verduurzamen Aankoopadvies

Veel huishoudens in Nederland verwarmen de woning met een cv-ketel en radiatoren. In de ketel wordt het water verwarmd tot zo’n 70 of 80 graden, wat vervolgens door de radiatoren stroomt. Deze hoge watertemperatuur is in slecht geïsoleerde huizen nodig om de woning te verwarmen; vooral tijdens de koude winterdagen. Een goed geïsoleerde woning krijg je echter ook warm met een veel lagere watertemperatuur van bijvoorbeeld zo’n 35 tot 55 graden. Temperaturen waar een warmtepomp goed op werkt. Maar hiervoor heb je ook verwarming nodig die geschikt zijn voor deze lage temperaturen, oftewel lage temperatuur radiatoren.

Wat zijn lage temperatuur radiatoren?

De radiatoren die op lage temperatuur werken zijn eigenlijk vergelijkbaar met gewone radiatoren. De woning wordt verwarmd door het water dat door de radiatoren stroomt. De temperatuur van het water is alleen een stuk lager. Hierdoor moeten de radiatoren wel voldoende warmte kunnen afgeven, anders wordt de woning niet warm genoeg. Niet alle verwarming is hiervoor geschikt. Vloerverwarming en wandverwarming zijn hiervoor ideaal, maar er zijn ook verschillende lage temperatuur radiatoren en convectoren. Deze hebben vaak een hoger vermogen van het afgiftesysteem, waardoor het mogelijk wordt om dezelfde ruimte te verwarmen met een lagere temperatuur.

Geschikte woning voor lage temperatuur verwarming

Niet alleen moeten de radiatoren geschikt zijn voor het verwarmen van de woning op een lage temperatuur, maar ook de woning zelf. Zo moet de woning redelijk tot goed geïsoleerd zijn, anders krijg je het met een lage temperatuur niet warm binnen. Hierbij geldt hoe meer isolatie, hoe lager de temperatuur verwarming kan zijn. Daarnaast moeten naden en kieren gedicht zijn, zodat de tocht wordt tegengehouden. En een goede ventilatie is van belang voor een gezonde lucht in de woning.

Lage temperatuur radiatoren en warmtepomp

Heb je een warmtepomp of wil je deze aanschaffen? Dan kunnen lage temperatuur radiatoren het rendement van de warmtepomp verhogen. De meeste warmtepompen verwarmen het water namelijk maar tot zo’n 55 graden. Bij hogere temperaturen zijn pompen namelijk niet meer rendabel. Met een warmtepomp en lage temperatuurverwarming maak je een stap om de woning gasvrij te maken. Hier zitten natuurlijk voordelen aan. Door de lage temperatuur wordt er minder energie verbruikt om de woning te verwarmen. Zo bespaar je op de energierekening. Daarnaast wordt de woning gelijkmatiger warm en zweven er minder stoffen in huis. Bij een hybride warmtepomp zijn lage temperatuur radiatoren minder vaak nodig omdat de cv-ketel in geval van nood bij kan springen. Heb je nog vragen over hybride warmtepompen? Lees dan ook deze blog.

Radiatoren vervangen door lage temperatuur radiatoren

De bestaande radiatoren in je woning kun je vervangen voor lage temperatuur radiatoren of convectoren. Deze geven bij een temperatuur van 30 tot 35°C vaak al voldoende warmte af om de ruimte op te warmen. In het aanbod van Cvtotaal vind je diverse radiatoren die hiervoor geschikt zijn.

Soms wordt ervoor gekozen om de bestaande radiatoren te blijven gebruiken. Een veelgebruikte oplossing is het toevoegen van radiator ventilatoren. Dit zal echter niet te vergelijken zijn met de lage temperatuur verwarming die de woning moeiteloos en energiezuiniger opwarmt.

Wat kosten lage temperatuur radiatoren?

De kosten van lage temperatuur verwarming spelen natuurlijk een grote rol bij de aanschaf. Net als bij andere producten variëren de prijzen per type. Dit is met name afhankelijk van het merk en vermogen. Gemiddeld kosten lage temperatuur radiatoren zo'n €300,- tot €2200,-. Dit is exclusief de montage.

Klik hier voor meer informatie over ons aanbod.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs, producten en nieuws van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Producten die aansluiten

Jaga Tempo Wand - H200 L500 T10
99,-
Jaga Tempo Wand - H200 L600 T10
111,-
Jaga Tempo Wand - H200 L400 T15
118,-
Jaga Tempo Wand - H200 L700 T10
123,-
Jaga Tempo Wand - H200 L800 T10
137,-

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen