Gasketelwet per 1 april 2023 - wat gaat er voor jou veranderen?

12 min leestijd
10391x gelezen
Gasketelwet per 1 april 2023 - wat gaat er voor jou veranderen?
Nieuws

Op 1 april 2023 treedt de Gasketelwet in werking. Na een overgangsperiode vanaf oktober 2020, is de wet vanaf 1 april definitief. Dit houdt in dat alleen nog gecertificeerde installatiebedrijven en monteurs werkzaamheden mogen uitvoeren aan gasverbrandingstoestellen, zoals cv-ketels en geisers. In deze blog gaan we je uitleggen waarom het belangrijk is dat deze wet wordt ingevoerd en wat dit concreet voor jou betekent.

Wat is de Gasketelwet?

De Gasketelwet bepaalt dat er vanaf 1 april 2023 alleen nog maar CO-gecertificeerde installatiebedrijven met gekwalificeerd personeel mogen gaan werken met gasverbrandingstoestellen. Ook het werken aan de luchttoevoer en rookgasafvoer ('Het nieuwe beugelen') mag dan alleen door gecertificeerde installateurs worden gedaan. Naast installatie valt ook inspectie en onderhoud onder deze wet. Installateurs moeten beschikken over een Bewijs van Vakmanschap CO, installatiebedrijven over een BRL-certificaat. Daarnaast komt er een meldingsplicht voor onveilige installaties.

Waarom wordt de Gasketelwet ingevoerd?

Deze wet is in het leven geroepen om de veiligheid rondom cv-ketels, geisers en gashaarden te verbeteren. Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid vallen jaarlijks 5 tot 10 dodelijke slachtoffers en enkele honderden gewonden omdat ze in aanraking kwamen met een verhoogde concentratie van het giftige koolmonoxide (Bron). Ongeveer de helft hiervan komt door een onveilige cv-installatie, doordat veel van de incidenten kwamen door een gebrekkige installatie of nalatigheid van onkundige monteurs. Zelfs bij moderne en goed onderhouden installaties. Om de installatiebranche verder te professionaliseren, de veiligheid nog meer te waarborgen, en zo het aantal ongelukken met koolmonoxide terug te dringen, heeft de Rijksoverheid besloten certificeringen verplicht te maken.

Wat betekent dit voor jou?

Het laten installeren, inspecteren of onderhoud aan je cv-ketel of geiser mag vanaf 1 april dus alleen nog worden gedaan door gecertificeerde installateurs. Er zal hierop ook door de overheid gehandhaafd worden. Je bent als consument eindverantwoordelijk voor je eigen cv-installatie en dus ben je strafbaar als je iemand zonder certificeringen laat werken aan je cv-installatie of geiser.

Onderhoud aan de cv-ketel wordt niet wettelijk verplicht, maar wij adviseren wel nadrukkelijk om een Service en Onderhoudsabonnement af te sluiten. Een cv-ketel kan niet meer in onderhoud worden genomen als deze niet volgens de nieuwe normen is geplaatst. Daarnaast adviseren wij ook om altijd een koolmonoxidemelder te plaatsen bij een cv-ketel.

Cvtotaal is gecertificeerd

De monteurs van Cvtotaal zijn allemaal gecertificeerd en dus gekwalificeerd om veilig met cv-installaties te werken. Mocht je hierover nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met onze klantenservice.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs, producten en nieuws van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Producten die aansluiten

Beste keus Cvtotaal
Intergas Kombi Kompakt HRE 36/30 CW5
1.035,-
Best getest Consumentenbond
Intergas Xtreme 30 CW4
1.250,-
€250,- montagekorting!
Remeha Tzerra Ace-Matic 35C CW5
1.295,-
Best getest Consumentenbond
Intergas Xtreme 36 CW5 80/80
1.345,-
€250,- montagekorting!
Remeha Avanta Ace 35C CW5
1.199,-

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen