Mijn airco heeft storing - wat moet ik doen?

18 min leestijd
18478x gelezen
Mijn airco heeft storing - wat moet ik doen?
Doe het zelf Service

Het is een warme dag, en ook binnen begint de temperatuur op te lopen. Dan kun je wel verkoeling gebruiken. Gelukkig heb je een airco! Tijd om deze aan te zetten en te genieten van een heerlijke koele lucht. Maar wat als de airco een storing geeft? Welke storingen zijn er, en wat moet je doen? Hieronder leggen wij de meest voorkomende storingen uit. Mocht je er daarna niet uitkomen, neem dan gerust contact op met onze klantenservice!

Meest voorkomende airco storingen

De airco’s die wij verkopen zijn van goede en betrouwbare kwaliteit, gemaakt door gerenommeerde merken zoals LG, Samsung en Panasonic. Maar zelfs bij deze apparaten treden wel eens storingen op. In de meeste gevallen ontstaan deze door een onjuiste werking van de airco of een spanningspiek in het netwerk. Dit zijn de vaakst voorkomende storingen bij airco's:

  • Airco werkt niet
  • Airco koelt of verwarmt niet genoeg
  • Airco draait wel, maar koelt of verwarmt helemaal niet
  • Airco lekt water
  • IJsvorming op buitendeel
  • Airco maakt teveel lawaai
  • Airco geeft storingscode aan

Hoe los ik een storing op?

Je wilt de storing natuurlijk zo snel mogelijk oplossen en weer genieten van een gekoelde kamer. Op de bovenstaande problemen gaan we nu een mogelijke oorzaak en oplossing geven. Raadpleeg altijd een specialist als je er niet uitkomt.

Airco werkt niet

Grote kans dat er een probleem is met de stroom of spanning. Controleer daarom de stroomtoevoer: Zorg ervoor dat de airco is aangesloten en dat er stroom naar het apparaat gaat. Check ook of het aan een doorgebrande zekering in de meterkast kan liggen. Het kan ook zijn dat de afstandsbediening niet werkt, controleer daarom ook de batterijen van de afstandsbediening.

Airco koelt of verwarmt niet genoeg

Hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn, hoogstwaarschijnlijk is vervuiling of verstopping van het filter, de afvoer, de fanrol, het verdamperblok of de condensor. Maak daarom deze onderdelen schoon en voer onderhoud uit. Als deze schoon zijn en er nog steeds niet genoeg gekoeld of verwarmd wordt, dan kan het liggen aan een gebrek aan koelvloeistof. Laat dan je airconditioning bijvullen door een F-gas-gecertifieerde installateur.

Airco koelt of verwarmt helemaal niet

Oorzaak ligt waarschijnlijk bij de compressor of condensor. Doorloop de volgende stappen: Controleer of er spanning is. Controleer of de installatie een storingscode weergeeft en volg de storingsdiagnose van het betreffende toestel.

Airco lekt water

Als de airco water lekt direct na de installatie of na een onderhoudsbeurt, neem dan direct contact op met de installateur. Waarschijnlijk komt dit door een slechte installatie, dus moet de installateur dit ook gaan oplossen. Het valt waarschijnlijk ook gewoon onder garantie. Als de airco water lekt een geruime tijd na installatie, kan het liggen aan een verstopte condensafvoer of vervuilde filters. De aangezogen warme lucht bevat namelijk vuilresten, maar ook bijvoorbeeld kleine vliegjes. Verder kan er in stilstaand water algen of schimmels ontstaan, wat voor vervuiling zorgt. Je kunt dit preventief voorkomen door regelmatig onderhoud te laten uitvoeren.

IJsvorming op buitendeel

Airco's hebben niet alleen een koelfunctie, maar kunnen ook worden gebruikt voor verwarming. Wanneer de airconditioning voor verwarming wordt gebruikt, koelt het buitendeel af, wat resulteert in vocht dat aan het buitendeel blijft hangen. Dit vocht kan bij lage temperaturen bevriezen. Gelukkig is dit probleem eenvoudig op te lossen door de airconditioning tijdelijk in te stellen op de koelmodus. Op dat moment wordt het systeem omgekeerd en begint het buitendeel te verwarmen, waardoor het ontdooit en de ijsvorming verdwijnt.

Airco maakt lawaai

Als de buitenunit van de airco teveel lawaai maakt kan het komen door een slechte installatie. De buitenunit bevat bewegende delen en zorgt daardoor voor trillingen. Als de buitenunit dan niet juist gemonteerd is, kunnen deze trillingen hinderlijk worden. Zorg daarom altijd voor solide basis, dit kan door een wandbeugel of geluiddempende onderbalken gebruiken. Wil je nog verder het geluid van de buitenunit minderen? Kies dan voor een omkasting met een geluidsreductie set. Check ook gelijk de ventilator, als deze vervuild is en daardoor z'n warmte minder goed kwijt kan, kan dat ook de oorzaak zijn van het lawaai.

Als de binnenunit teveel lawaai maakt, dan kan het liggen aan verstopte filters. Laat dan onderhoud uitvoeren door een erkende installateur.

Airco geeft storingscode aan

Een storingscode is bij elk merk airco verschillend. Deze foutcodes staan in de handleiding beschreven, met de mogelijke oplossingen. Als je er niet uitkomt of je bent de handleiding kwijt, dan kun je gerust contact opnemen met onze klantenservice.

Zoals hierboven al eerder geschreven, als je zorgt voor periodiek onderhoud door een vakman, kun je de meeste storingen al op voorhand voorkomen. Zo ga je lekker gerust de hete zomer in!

Nooit meer iets missen?

Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs, producten en nieuws van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen