Radiatoren: Veel voorkomende problemen

clock 18 min leestijd
eye
13039x gelezen
Iemand die radiatorknop stelt
Doe het zelf

De radiator blijft bovenaan koud, de radiator wordt roestig, er komt een borrelend geluid of vervelende ruis uit de leidingen? Zomaar een greep van hinderlijke, maar veel voorkomende problemen bij radiatoren. Of wat denk je van een radiator die suist, tikt of nog erger: een radiator die lekt? Gelukkig kunnen veel van deze problemen van radiatoren zo opgelost worden.

Heb je een probleem met je radiator? Klik hieronder op de klacht om er meer over te lezen.

Radiator blijft koud

Een veelvoorkomend probleem bij radiatoren is dat deze niet geheel warm wordt. Hier kun je gelukkig zelf mee aan de slag. Wordt een radiator niet over de hele linie warm, dan komt dit vaak doordat lucht in het systeem zit. In dit geval moet je de radiator ontluchten.

Lees meer over radiator ontluchten >>

Werkt het ontluchten niet, en wordt de radiator al vanaf het begin (direct na installatie) niet warm over de hele radiator, dan kan het zijn dat de radiator niet juist is aangesloten.

Let op: bij lange radiatoren (boven de 240cm) komt het wel voor dat de radiator niet helemaal warm wordt boven, dit komt door óf een onjuiste aansluiting óf onvoldoende circulatie. Blijft de radiator koud? Lees hier meer over de oorzaken en mogelijke oplossingen voor radiatoren die koud blijven.

De radiator lekt

Begint jouw radiator te lekken? Dat is niet de bedoeling. Controleer eerst waar de radiator lekt. Gaat het om een lek bij een roest punt of in het ijzer?

Lees dan verder bij “radiator begint te roesten”. Zit de lek bij de radiator- of thermostaatkraan van de aanvoer, draai deze dan wat vaster. Als het lek bij de afvoer zit, moet het voetventiel wat vaster aangedraaid worden. Helpt het aandraaien niet? Controleer dan de knelset, en breng teflon tape aan om de lek te dichten. Let er hier wel bij op dat de radiator eerst afgesloten en het water afgetapt moet worden.

Radiator begint te roesten

Begint je radiator te roesten? Dit komt vaak doordat er kleine gaatjes zijn ontstaan, waardoor de radiator begint te lekken. Wat kun je daaraan doen? Het water moet allereerst onder het punt zakken van waar de lekkage zich bevindt. Dus je moet de radiator (deels) leegmaken.

Vervolgens kun je de radiator schoonmaken, en met schuurpapier de verf rondom het lek verwijderen. Met reparatiemateriaal (bijvoorbeeld kneedbaar staal of polyesterplamuur) kun je het gat van het lek opvullen. Is het reparatiemateriaal voldoende uitgehard, dan kun je de radiator weer bijvullen.

Radiator maakt geluid

Een veel voorkomend probleem bij radiatoren is dat hij vervelende geluiden maakt. Hieronder lees je meer over een borrelend, suizend en tikkend geluid. Ons advies luidt in alle gevallen dat het ontluchten van de radiator verstandig is. Vaak lost dit het geluidsprobleem op.

Borrelend geluid

Komt er een borrelend geluid uit je radiator? Dan is het verstandig om de radiatoren te ontluchten en mogelijk ook een automatische ontluchter op het hoogste punt van de verwarming te zetten. Vaak wordt er in dit geval voor een vlotterontluchter gekozen.

Wil je voorkomen dat er zuurstof in de installatie zit? Dan kun je het best een luchtafscheider aanschaffen. Daarnaast is het voor een cv-ketel met A-label pomp ook goed is om een vuilafscheider te plaatsen om hinderlijke geluiden zoals suizen, tikken en borrelen zo veel mogelijk tegen te gaan.

Er bestaan ook combi lucht- en vuilafscheiders. In een eerder blog wordt besproken wat de voordelen zijn van een lucht- en vuilafscheider.

Lees hier onze blog over lucht- en vuilafscheiders >>

Suizend geluid

Is er een suizend geluid uit de radiator of de leidingen te horen? Dit kan ook een licht geruis zijn. Dan is het tijd om de radiatoren eens te ontluchten.

Tikkend geluid

Een tikkend geluid in de leidingen is een van de meest voorkomende en herkenbare problemen van een radiator. Het is erg vervelend, maar het grote voordeel is dat het niet schadelijk is voor de radiator, leidingen of cv-ketel.

Waar komt het geluid dan vandaan? Als een ketel aanslaat, wordt het water opgewarmd. De leidingen zetten uit door het warme water. Koelt het water weer af, dan krimpen de leidingen ook weer iets. Bij leidingen die door een gat in de vloer gaan of door een muurbeugel, kan het zijn dat er bij het krimpen net wat ruimte ontstaat. Dit veroorzaakt bij het uitzetten van de leidingen een tikkend geluid (metaal tegen metaal).

Dit kan bijvoorbeeld ook voorkomen bij een leiding die over het plafond loopt. Is er een zijn waar de leiding net niet het plafond raakt, dan kan dit door het uitzetten of door de stroming van het cv-water wel zacht tegen het plafond tikken. Ook een doorgehangen leiding - als er over een te lange afstand te weinig beugels gebruikt worden – kan door een te grote spanning op de muurbeugel voor een tikkend geluid zorgen. Je kunt het tikkende geluid bij de beugels verminderen door de beugels los te draaien en weer vast te draaien met een stukje rubber ertussen, hiervoor kun je bijvoorbeeld een stukje binnenband van een fiets gebruiken.

Extra advies nodig?

Kom je er niet helemaal uit of heb je nog andere vragen over radiatoren? Dan kun je uiteraard contact met onze klantenservice opnemen. Wij helpen je graag verder!

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs en producten van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Producten die aansluiten

Spirotech Spirocombi MB3 lucht- en vuilafscheider 22mm knel - UC022WJ
168,-
Spirotech SpiroTrap MB3 vuilafscheider 22mm - UE022WJ
110,-
Heimeier knelset 3/4" x14/2mm PEX vernikkeld
8,-

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen