Het duurzaam verduurzamen van je huis

13 min leestijd
317x gelezen
Het duurzaam verduurzamen van je huis
Verduurzamen

Als je aan duurzaam wonen denkt, denk je misschien aan zonnepanelen, windturbines of een warmtepomp. Maar wist je dat een goed geïsoleerd huis net zo belangrijk is als deze duurzame technologieën? In dit artikel gaan we dieper in op de rol van isolatie bij duurzaam verwarmen en waarom het een essentieel onderdeel is van elke verduurzamingsstrategie.

Wat is isolatie?

Isolatie is het proces waarbij warmteverlies wordt beperkt door het gebruik van materialen die een hoge weerstand bieden tegen warmteoverdracht. Dit kan door het verminderen van convectie (warmteverlies via luchtstromen), geleiding (warmteoverdracht via materialen) of straling (warmteverlies via infraroodstraling). Een goed geïsoleerd huis heeft minder warmteverlies en vereist dus minder energie om te verwarmen, waardoor de energierekening daalt en het milieu minder wordt belast.

Waarom is isolatie belangrijk bij duurzaam verwarmen?

Een van de grootste voordelen van duurzaam verwarmen, zoals met een warmtepomp, is dat het aanzienlijk minder energie verbruikt dan traditionele verwarmingssystemen. Maar als je huis niet goed geïsoleerd is, gaat veel van die energie verloren.

Wat gebeurt er als ik mijn huis niet isoleer?

Het verwarmen van een huis zonder isolatie is als het verwarmen van een emmer met gaten erin. De warmte ontsnapt en het kost veel meer energie om de emmer op temperatuur te houden. Door te isoleren wordt de emmer (of het huis) dichtgemaakt en kan de warmte niet ontsnappen. Dit betekent dat de warmtepomp minder hoeft te werken om het huis op temperatuur te houden en dat er minder energie nodig is om het huis te verwarmen.

Wat zijn de voordelen van isolatie?

Daarnaast heeft isolatie nog meer voordelen bij duurzaam verwarmen. Omdat een goed geïsoleerd huis minder warmteverlies heeft, blijft het huis in de zomer koeler. Dit betekent dat je minder hoeft te koelen, wat weer energie bespaart. Ook vermindert isolatie geluidsoverlast en vochtproblemen, wat niet alleen zorgt voor meer comfort, maar ook de levensduur van je huis verlengt.

Hoe kan ik mijn huis isoleren?

Bij Cvtotaal bieden we verschillende manieren aan om je huis te isoleren. Het meest voor de hand liggende is om te zorgen voor goede dak-, muur- en vloerisolatie. Hierdoor kan warmte niet via deze oppervlakken ontsnappen. Daarnaast kun je ook zorgen voor goede isolatie van ramen en deuren. Dubbel glas of HR++ glas biedt bijvoorbeeld veel betere isolatie dan enkel glas. Ook kun je kiezen voor tochtstrips en deurdrangers om te voorkomen dat er warmte ontsnapt via kieren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs, producten en nieuws van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen