Wat is een warmtepomp

27 min leestijd
10204x gelezen
Wat is een warmtepomp
Verduurzamen Aankoopadvies

Steeds vaker hoor of lees je het begrip warmtepomp. De toekomst zou bestaan uit warmtepompen en dan heb je ook nog verschillende termen als lucht-water warmtepomp, hybride warmtepomp, aardwarmte en ga zo maar door. Een warmtepomp is een apparaat dat energie uit de natuur haalt en omzet in warmte. Deze energie kan uit grondwater of gewoon uit de lucht gehaald worden. Door middel van een warmtewisselaar wordt deze energie dan omgezet in bijvoorbeeld warm water voor radiatoren of koele lucht in een airco. Meestal bestaat een warmtepomp uit een buitendeel en een binnendeel. Buitendelen zie je vaak op daken staan en zien er meestal uit als grote ventilatoren in een omkasting. Het binnendeel is bijvoorbeeld een airco of een iets minder opvallende regeling naast een cv-ketel.

Werking warmtepomp

We weten nu wel wat een warmtepomp is, maar we zijn vooral nieuwsgierig naar de werking: hoe werkt een warmtepomp? Heel simpel gezegd is een warmtepomp een omgekeerde koelkast. Bij een warmtepomp wordt een koelmiddel gebruikt om energie om te zetten in warmte. De warmte wordt onttrokken uit omgevingswarmte zoals de buitenlucht en naar een verwarmingssysteem gevoerd. Dit wordt naar het koelmiddel geleid, dat ervoor zorgt dat er een verdamping en condensatie plaatsvindt.

Wat voor warmtepomp heb ik nodig

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Welke warmtepomp in jouw situatie het beste toegepast kan worden is afhankelijk van je wensen en mogelijkheden. Hieronder zullen we de verschillende modellen uitleggen.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is de meest toegepaste en gehoorde warmtepomp. Een hybride warmtepomp werkt samen met een cv-ketel, waarbij de hybride warmtepomp het grootste deel van de verwarming overneemt. Over het algemeen besparen mensen gemiddeld 50-70% gas met een hybride warmtepomp.

Full electric warmtepomp

Een full electric warmtepomp wordt gebruikt in huizen die volledig van het gas af zijn. Hierbij heb je ook altijd een boiler, lage temperatuurverwarming en zeer goede isolatie nodig. Deze optie is voornamelijk geschikt voor huizen die minder dan 20 jaar oud zijn en nieuwbouwhuizen.

Lucht/water warmtepomp

Een lucht/ water warmtepomp bestaat uit twee delen. Je hebt de buitenunit, die de buitenlucht door middel van de ventilator als het ware opzuigt en vervolgens naar binnen geleid. Daar wordt deze lucht geperst en onder druk omgezet. Door de omzetting en de combinatie met het koelmiddel en de condens, ontstaat energie. De meeste hybride warmtepompen werken volgens dit principe.

Lucht/lucht warmtepomp

Zoals de naam al doet vermoeden, wordt bij een lucht/ lucht warmtepomp de warmte uit de buitenlucht gehaald. Meest toegepast is de functie van airconditioning, maar je kan er ook voor kiezen om de gewenste ruimte(s) te verwarmen. Doordat dit de warmtepomp is met laagste investeringskosten en dit in verhouding eenvoudig is om toe te passen, wordt dit vaak gedaan.

Water/water warmtepomp

Wanneer mensen spreken over een warmtepomp, wordt in eerste instantie vaak gedacht aan aardwarmte uit de bodem. Bij een water/ water warmtepomp wordt de warmte uit een bron gehaald. Dit betekend niet altijd dat er grondboringen moeten plaatsvinden. Wanneer men bijvoorbeeld in een woonboot woont, kan er ook direct warmte uit het water gehaald worden. Met kan dan een grote lengte PE-slang onder de ark hangen. De bekendste vorm van een water/ water warmtepomp is echter de vorm waarbij een put geboord wordt. Daarbij worden boringen van wel 100 meter tot 200 meter diep gedaan. Op die manier wordt een put gemaakt. Er wordt op die diepte grondwater omhoog gebracht (opgepompt) en die loopt dan door een warmtewisselaar.
Er wordt dus uit één put warmte gehaald en wanneer de warmte uit dat grondwater is gehaald, wordt dit afgekoelde water in de andere put geloosd. Op die manier wordt de bron dus gebruikt om zowel in de wintermaanden te kunnen verwarmen als in de zomerperiode te kunnen koelen.

Ventilatiewarmtepomp

Heel herkenbaar is een ventilatiebox in de woning. Vaak zie je in het plafond van de badkamer, toilet en de keuken een ventiel zitten. Daar wordt door een ventilatiebox vervuilde lucht afgezogen, waardoor er door de roosters boven de ramen verse lucht aangevoerd wordt. Een ventilatiewarmtepomp kan de (warme) lucht welke wordt afgevoerd gebruiken. Een hybride warmtepomp haalt de warmte uit de afgevoerde lucht, waardoor de lucht al is voorverwarmd en er op die manier minder energie nodig is. Zoals genoemd betreft het hier wel een hybride systeem: enkel deze ventilatiewarmtepomp kan je woning niet voldoende verwarmen en zodoende is de combinatie met een cv-ketel wel nodig.

Verwarmen met een warmtepomp

Met een warmtepomp wil je je gasverbruik verminderen of uitsluiten. Bij traditionele verwarming heeft de cv-ketel gas nodig om tot verbranding en opwarming van het cv-water te komen. Met een warmtepomp wordt de opgewekte energie gebruikt om je woning te verwarmen. Omdat de watertemperatuur lager ligt dan bij de temperatuur van de cv-ketel, is het rendement het hoogste wanneer men gebruik maakt van vloerverwarming.

Warmtepomp met vloerverwarming

Bij vloerverwarming is de aanvoertemperatuur, dus de temperatuur zoals deze in het begin door de vloerverwarmingsbuizen gaat, in verhouding laag. Vaak is de maximale aanvoertemperatuur circa 30 graden. Dit is echter voldoende om de ruimte te kunnen verwarmen, omdat vloerverwarming in tegenstelling tot radiatoren, over de hele oppervlakte verspreid ligt. Wanneer de vloer volledig opgewarmd is, koelt dit niet snel af, waardoor je een hele behaaglijke warmte krijgt. Omdat warmte stijgt, is het bij vloerverwarming mogelijk dat je zelfs 1 tot 2 graden Celsius lager kunt verwarmen dan dat je in dezelfde omstandigheden zou doen bij paneelradiatoren.

Warmtepomp met lage temperatuur verwarming (LTV)

Is je vloer niet geschikt voor vloerverwarming, dan is LTV de meest geschikte oplossing om je woning in combinatie met een warmtepomp te verwarmen. LTV heeft net als vloerverwarming een veel lagere aanvoertemperatuur dan de traditionele paneelradiatoren. Vaak betreft het bij LTV convectoren, van bijvoorbeeld Jaga of Betherma, waar in verhouding weinig water doorheen gaat. De gemiddelde opwarmtijd van LTV is vele malen sneller dan traditionele radiatoren en het rendement is vele malen hoger bij een lagere aanvoer temperatuur. Nieuwsgierig wat je zelf kunt besparen met LTV radiatoren? Bekijk hier ons assortiment.

Koelen met een warmtepomp

Behalve het verwarmen van je woning in de winter, kan je met een warmtepomp in de zomer ook koelen. Behalve dat dit aangenaam is, is het bij een warmtepomp met een bron ook nog eens aan te bevelen, omdat je de bron op die manier minder uitput. In de wintermaanden wil je je woning verwarmen, dus wordt er grondwater opgepompt uit de bron om warmte hier uit te onttrekken. Doordat je warmte uit de grond haalt, koelt de grond af. Zoals hierboven al genoemd, heb je ook een put waarin je het afgekoelde water weer loost. Dit afgekoelde en geloosde water, kan je in de zomermaanden weer gebruiken om je woning mee te koelen. Je krijgt dan een omgekeerde werking, want je loost vervolgens weer opgewarmd water in de andere put, waardoor de grond daar weer opwarmt.

Dit passief koelen (passief koelen is een ander woord voor natuurlijke koeling), draagt toe aan een betere conditie van de bron/ put, omdat door de warmte uit je woning de grond bij het bodemwater opgewarmd is, wat in de wintermaanden weer gunstig en nodig is. En daarnaast is het natuurlijk een voordelige manier om je woning 2 tot 4 graden Celsius in temperatuur te laten dalen, want enkel een circulatiepomp is nodig om dit koude water door de leidingen te pompen.

Kosten warmtepomp

Nu we weten wat een warmtepomp is, hoe de werking gaat en wat voor verschillende types warmtepompen er zijn, wil je natuurlijk weten wat dit hele fenomeen kost. Momenteel is de meest voordelige installatie een toepassing met een Elga warmtepomp. Uiteraard is de prijs afhankelijk van de benodigde kW’s, maar ook de uitvoering. Een water-water warmtepomp met diepe boringen is uiteraard in aanschaf duurder, dan een lucht warmtepomp. Je moet dan ook kijken naar de voordelen en het kostenbesparende effect van de warmtepomp.

  1. Maandelijkse lagere energiekosten;
  2. Subsidies voor warmtepompen;
  3. Bijdrage beter milieu;
  4. Toenemend aantal fabrikanten warmtepompen;
  5. Kortere terugverdientijd.

Doordat je maandelijks lagere energiekosten of energielasten hebt, heb je maandelijks meer ruimte voor andere uitgaven. Dat komt de kwaliteit van het leven ten goede. Daarnaast draag je bij aan een beter milieu, wat natuurlijk ook een fijn gevoel geeft. Omdat juist deze bijdrage gestimuleerd wordt, kan je bij aanschaf van een warmtepomp gebruik maken van de subsidieregelingen die de overheid aanbiedt. Op die manier is de investering al minder en doet dit minder zeer in je portemonnee. De maandelijkse besparingen in combinatie met de lagere aanschafkosten door de subsidie én de toenemende modellen en merken warmtepompen wat de prijs ten goede komt (prijzen dalen) heb je een snellere terugverdientijd dan een aantal jaren terug.

Installatiekosten warmtepomp

Naast de materiaalkosten, heb je uiteraard ook te maken met de installatiekosten. Ook hiervoor geldt dat er niet een vast tarief is bij het aansluiten van een warmtepomp. De keuze voor een hybride warmtepomp zal ertoe leiden dat je behalve lagere aanschafkosten ook lagere installatiekosten hebt. Maar ben je tevens een nieuwe cv-ketel nodig, dan zullen ook de kosten voor zowel de cv-ketel en de cv-ketel aansluitmaterialen als dakdoorvoer, thermostaat, expansievat, etc nog meespelen. Bij de keuze voor een water/ water warmtepomp (of bodem gekoppelde warmtepomp), moet je rekening houden met een extra investering van meer dan € 10.000,-, enkel al voor de grondboringen en het aanbrengen van de put.

Subsidie warmtepomp

De Nederlandse overheid probeert men steeds bewuster te maken van de omgeving, de grondstoffen en het milieu. Naast dat het isoleren van woningen gestimuleerd wordt, kan ook de keuze voor duurzame installaties gelukkig rekenen op een bijdrage van de overheid. Dit kan soms wel oplopen tot meer dan de helft van de kosten van het apparaat, waardoor je terugverdientijd flink ingekort wordt. De stelregel is, hoe meer capaciteit het apparaat heeft, hoe meer subsidie je krijgt.

We hopen dat je meer hebt geleerd over de warmtepomp. Wil je meer advies over warmtepompen? Vraag het dan aan onze klantenservice via mail, chat of whatsapp. Wil je verder lezen? Hier lees je alles wat je moet weten over hybride warmtepompen!

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs, producten en nieuws van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Producten die aansluiten

€3.150,- subsidie
Samsung EHS mono Hoog temperatuur warmtepomp
8.299,-
€3.150,- subsidie
Samsung EHS mono Hoog temperatuur warmtepomp
8.599,-

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen