Hoeveel geluid maakt een warmtepomp? ”Decibel Dilemma”

16 min leestijd
3198x gelezen
Hoeveel geluid maakt een warmtepomp? ”Decibel Dilemma”
Verduurzamen Service

Hybride warmtepompen zijn een efficiënte en milieuvriendelijke manier om een huis te verwarmen, maar ze kunnen ook een bron van geluidsoverlast zijn. Geluid is een belangrijke overweging bij de aankoop of vervanging van een warmtepomp, omdat het kan leiden tot ongemak voor de bewoners en de omgeving. In deze blog leggen we meer uit over de hoeveelheid geluid die een warmtepomp maakt en wat de geluidseisen van een warmtepomp zijn.

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

De buiten-eenheden van warmtepompen produceren meer geluid dan de binnen-eenheden. De hoeveelheid geluid die een warmtepomp produceert, hangt af van het type en merk van de warmtepomp. Vanwege de strengere geluidseisen van een warmtepomp, zijn nieuwere warmtepompen stiller dan oudere modellen. Het geluidsniveau kan verschillen tussen de 40 decibel (dB) (een rustige bibliotheek) en de 70 dB (een stofzuiger). Hierbij kan het geluidsniveau van 70 dB al als storend worden beschouwd.

Waarom maakt een warmtepomp geluid?

Een warmtepomp maakt geluid omdat er bewegende delen in zitten, zoals een compressor en ventilatoren. Deze delen zorgen voor het verplaatsen van warmte en het circuleren van vloeistoffen of gassen, en kunnen daarbij geluid maken. Bij een lucht/water warmtepomp en een ventilatiewarmtepomp veroorzaakt de ventilator van de warmtepomp het meeste geluid.

Een warmtepomp maakt geluid wanneer het werkt, en hoe harder het werkt, hoe meer geluid het kan maken. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er veel warm water wordt gebruikt, zoals in de ochtend. Ook in de winterperiode, wanneer we meer warmte verbruiken vanwege de lagere temperaturen buiten, kan de warmtepomp meer geluid maken. Gelukkig zijn we vaak binnen en houden we onze ramen dicht tijdens de winter, waardoor we minder last zullen hebben van het geluid van de warmtepomp.

Geluidsnorm van een warmtepomp

Er zijn algemene wetten en regels die gelden voor geluidsoverlast, zoals de Wet geluidhinder. Deze wet stelt dat geluidsoverlast niet mag leiden tot een onaanvaardbare situatie voor de omgeving. Bovendien, er zijn normen en standaards die gelden voor het geluidniveau van warmtepompen, zoals de Europese norm EN 14511. Deze norm bepaalt het geluidniveau van lucht/water warmtepompen. Daarom is het belangrijk om een warmtepomp te kopen die voldoet aan de geldende normen en wetgeving.

Vanaf 1 april 2021 gelden er strengere geluidseisen aan (een nieuw te plaatsen) buiten-eenheden voor warmtepomp en airco’s. Deze regels gelden voor buiten installaties die worden toegepast bij woningen en woongebouwen. Het doel van deze wetgeving is om de buren beter te beschermen tegen het geluid van warmtepompen en buiten-units. Een warmtepomp mag op de erfgrens overdag maximaal 45 dB produceren en ’s nachts maximaal 40 dB. Bron: rijksoverheid.

Elke hybride warmtepomp maakt een ander geluid

De hoeveelheid geluid die een hybride warmtepomp produceert, wordt bepaald door verschillende factoren, zoals het vermogen van de warmtepomp, de vorm van de ventilatorbladen en de geluidsisolerende en trillingsdempende maatregelen die zijn genomen door de fabrikant.

Het vermogen van de warmtepomp speelt een belangrijke rol in de hoeveelheid geluid die deze produceert. Hoe hoger het vermogen, hoe hoger het toerental van de ventilator en compressor zal zijn, en hoe meer geluid er geproduceerd wordt.

De vorm van de ventilatorbladen is ook van invloed op het geluid dat een warmtepomp produceert. Ventilatorbladen die speciaal zijn ontworpen voor geluidsreductie zullen minder geluid produceren dan bladen die hiervoor niet specifiek ontworpen zijn.

Fabrikanten nemen vaak maatregelen om ervoor te zorgen dat hun warmtepomp zo stil mogelijk is. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van geluidsisolerende materialen of door het installeren van trillingsdempers tussen de ventilator en de compressor.

In samenvatting kan worden gezegd dat elke hybride warmtepomp een andere hoeveelheid geluid produceert, afhankelijk van de specifieke eigenschappen en ontwerp van de warmtepomp. Het is daarom verstandig om te zoeken naar een warmtepomp met een lage geluidsproductie als geluidsoverlast een probleem is.

Geluid warmtepomp dempen: wat zijn de opties?

Een omkasting wordt over de buitenunit heen geplaatst. Daardoor is de buitenunit mooi afgewerkt. De omkasting zelf zorgt er echter niet voor dat het geluid wordt gedempt. Een omkasting heeft lamellen voor de aan- en afvoer van lucht naar de buitenunit waardoor de warmtepomp nog steeds goed blijft werken. Om het geluid te dempen kun je een geluidsreductie set aanschaffen om toe te passen aan je omkasting. Hiermee kun je het geluid van een buitenunit reduceren met ongeveer 5 dB.

Tips om het geluid te beperken:

  • Plaats de warmtepomp op een stevige ondergrond. Een stevige ondergrond, zoals beton of tegels, kan helpen het geluid te absorberen.
  • Installeer geluidswerend materiaal. Er zijn verschillende materialen beschikbaar, zoals spouwmuurisolatie, die het geluid kunnen absorberen.
  • Plaats de warmtepomp zo ver mogelijk van je slaapkamer. Als je de warmtepomp niet kunt verplaatsen, overweeg dan het gebruik van een geluidsbarrière, zoals een muur of een scherm.
  • Gebruik een geluidsdichte afdekking. Er zijn speciale afdekkingen verkrijgbaar die speciaal zijn ontworpen om het geluid van de warmtepomp te dempen.
  • Laat het onderhoud regelmatig uitvoeren. Een goede onderhoudsbeurt kan ervoor zorgen dat de warmtepomp soepeler loopt en minder geluid maakt.

Met deze tips kun je het geluid van je warmtepomp aanzienlijk verminderen, waardoor je kunt genieten van comfortabele verwarming.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs, producten en nieuws van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Producten die aansluiten

€ 724,- korting
Atlantic Aurea hybride warmtepomp 5kW
3.499,- 2.775,-
€2.400,- subsidie
Daikin Altherma hybride warmtepomp Monoblock 4kW
3.291,-
Combipakket
Daikin Intergas Altherma
5.322,-
€ 2.400 subsidie
Remeha Elga Ace 4kw hybride warmtepomp
2.950,-
€2.700,- subsidie
Remeha Elga Ace 6kw hybride warmtepomp
3.750,-

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen