Mechanische ventilatie maakt lawaai

17 min leestijd
20879x gelezen
Mechanische ventilatie maakt lawaai
Service

Als het weer het toe laat gaan we graag naar buiten, maar ook een gezond binnenklimaat is enorm belangrijk. Ventileren is daarvoor essentieel. Maar helaas komen er ook wel eens problemen met het ventilatiesysteem voor, zoals geluidsoverlast als de mechanische ventilatie lawaai maakt. Maar is deze dan kapot? En wat moet je dan doen? Wij leggen het je stap voor stap uit.

Mechanische ventilatie maakt plots lawaai

Herrie uit de ventilatie is een veelvoorkomende klacht. De box kun je inderdaad wel horen door de draaiende ventilator en de motor in het systeem. Maar ieder jaar worden de producten beter en daarmee ook stiller. Het geluid uit een goed werkende ventilatiebox is minder dan uit een vaatwasser of koelkast, en is daarmee in principe ‘fluisterstil’. Gemiddeld produceert een box een geluid van ongeveer 51 dB. Maar waar de een de draaiende ventilator als een vervelend geluid ervaart, vindt een ander dit totaal niet hinderlijk. Let er daarom goed op als de ventilatie opeens een ander geluid maakt of veel meer lawaai dan de andere apparaten in huis.

Ventilatie maakt brommend of zoemend geluid

Als jouw mechanische ventilatie herrie maakt, kan dat grofweg twee oorzaken hebben. Maakt de ventilatie een bromtoon of een zoemend geluid, dan is de bron van de overlast vrijwel zeker de ventilatie. Vooral de verouderde modellen kunnen veel herrie maken, wat vervolgens via de luchtkanalen door de hele woning wordt verspreid.

Mechanische ventilatie maakt herrie

Hoor je geen zoemend of brommend geluid uit het systeem, maar maakt het echt lawaai? Dit ligt waarschijnlijk aan de luchtkanalen. Deze kunnen namelijk geluiden versterken en overbrengen van de ene naar de andere ruimte.

Wat kan ik doen aan geluid van mechanische ventilatie?

Nu je weet waar het lawaai vandaan komt, kun je het aanpakken zodat de overlast minder wordt. Komt de overlast door de ventilatiebox? Dan kun je het best de oude box vervangen voor een nieuwe. Niet alleen is de box dan een stuk stiller qua geluid, maar vaak is een nieuwer model ook weer kwalitatief beter door de verbeterde technieken.

Meer over de ventilatiebox vervangen

Komt het geluid uit de luchtkanalen, dan kun je deze het best goed isoleren en voorzien van geluiddempers. Op deze manier wordt het lawaai en de trillingen uit de ventilatiebox gedempt en niet overgedragen naar de andere ruimtes.

Het voorkomen van lawaai uit de ventilatie

Voorkomen is altijd beter dan verhelpen. Een juiste installatie van de mechanische ventilatie is daarom altijd de eerste stap. De ventilatiebox mag geen contact maken met de muur of vloer om het overdragen van trillingen tegen te gaan. De unit moet in een aparte ruimte geplaatst worden, en het best kun je de luchtkanalen al voor de installatie isoleren om te voorkomen dat ongewenste geluiden worden overgedragen of versterkt.

Onderhoud van de ventilatiebox voorkomt lawaai

Wat ook goed helpt om lawaai tegen te gaan, is om met enige regelmaat je ventilatiesysteem te onderhouden. Dit doe je door de kanalen en ventielen te reinigen, de motor schoon te maken en het controleren of de unit en ventielen goed zijn afgesteld.

De ventilatiebox vervangen

Een ventilatie wordt vaak na ongeveer 10-15 jaar vervangen. Dit is in de meeste gevallen een relatief goedkope investering, maar dat is wel afhankelijk van de staat van de huidige installatie. Het is verstandig om de kanalen dan ook direct te laten reinigen, omdat er in de loop der jaren vaak een stofophoping ontstaat, met name in de bochten. Het voordeel van een nieuwe box is dat je al snel €60,- tot €70,- per jaar bespaart, omdat de nieuwste ventilatieboxen zijn voorzien van duurzamere onderdelen. Deze verbruiken gemiddeld 80% minder energie.

Mechanische ventilatie online kopen

Ben je op zoek naar een mechanische ventilatiebox? Bij Cvtotaal vind je boxen van diverse A-merken in het assortiment. De boxen komen compleet met stekkers, kleppen, voedingskabels en afstandsbediening. En afhankelijk van het product, oftewel het merk, krijg je 2 tot 7,5 jaar garantie. Bestel eenvoudig online, en kom niet voor (onaangename) verrassingen te staan! Cvtotaal staat garant voor betrouwbaarheid en kwaliteit. Dat allemaal voor de beste prijs en service! Klanten beoordelen ons niet voor niets met een dikke 8! Neem snel een kijkje in het aanbod van mechanische ventilatieboxen.

Bekijk alle mechanische ventilatie

Nooit meer iets missen?

Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs, producten en nieuws van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Producten die aansluiten

Itho ventilatie-unit CVE-S ECO HP | Vochtsensor | Perilex
253,-
Vasco ventilatiebox inclusief afstandsbediening
425,-
Itho ventilatie-unit CVE-S ECO HE | Vochtsensor | Eurostekker
253,-
Itho ventilatie-unit CVE-S SP | Vochtsensor | Perilex | 325 m3/h
196,-
orcon mvs-15rhb ventilatiebox + vochtsensor
263,-

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen