Welke cv-ketel heb je nodig?

clock 22 min leestijd
eye
3863x gelezen
monteur cv-ketel in gesprek bij klant thuis
Aankoopadvies Service

Het kiezen van de juiste cv-ketel kan door de grote keuze erg intimiderend zijn. Het type cv-ketel heeft invloed op de hoeveelheid comfort die je ervaart en op je energiekosten. Daarom is het belangrijk om je goed in te lezen voordat je een keuze maakt. We hebben de belangrijkste punten om rekening mee te houden voor je op een rijtje gezet.

De CW-waarde van je cv-ketel

Wanneer je een nieuwe cv-ketel kiest, doe je dit voornamelijk met de cw-waarde in gedachte. De cw-waarde van een cv-ketel geeft aan hoeveel warm water een ketel kan leveren en staat los van het verwarmingsvermogen. Waarom is de cw-waarde van een cv-ketel belangrijker dan het verwarmingsvermogen? Dit komt doordat moderne cv-ketels erg goed kunnen terug kunnen moduleren naar een lager vermogen en doordat er in veel gevallen een lagere verwarmingscapaciteit dan warm water capaciteit nodig is.

Om een voorbeeld te geven: Wanneer je een woning van 250m3 hebt, dan is een ketel met 15kW vermogen al voldoende (60 tot 70 watt per m3) voor het verwarmen van de woning. In theorie zou je voor 15kW dus al naar een CW3-ketel kunnen kijken. Maak je gebruik van een regen- of stortdouche of wil je op meerdere plaatsen tegelijk warm water kunnen gebruiken? Dan geeft een CW3 ketel te weinig vermogen en zou je al een CW5 nodig hebben. De hoeveelheid warm water die je nodig hebt is afhankelijk van de behoefte en situatie. Maak je gebruik van een bad, douche met spaardouchekop, regendouche of stortdouche?

Overzicht van liters per minuut per CW-waarde:

  • CW3: Minimaal 10 liter per minuut bij 40°C (Geschikt voor een spaardouchekop)
  • CW4: Minimaal 12,5 liter water per minuut bij 40°C (Geschikt voor een standaard douchekop)
  • CW5: Minimaal 15 liter water per minuut bij 40°C (Geschikt voor een bad of stort- of regendouche)
  • CW6: Minimaal 20 liter water per minuut bij 40°C (Geschikt voor een stort- of regendouche of gebruik van meerdere badkamers)

Afmetingen van je woning

Zoals hierboven al aangegeven is het benodigde verwarmingsvermogen doorgaans een stuk lager dan de cw-waarde. Gelukkig kunnen moderne cv-ketels erg goed terug moduleren waardoor een groter vermogen minimale invloed heeft op je stookkosten. Om snel te kunnen berekenen hoeveel vermogen(kW) je nieuwe cv-ketel nodig heeft kun je de volgende formule gebruiken:

Inhoud van de woning in m3 x 60 (of 70) watt = benodigde vermogen

Voorbeeld: een woning van 250m3 x 60 watt = 15.000 oftewel 15kW

Afhankelijk van de isolatiewaarde rekenen we met 60 of 70 watt per m3. Mocht je woning minder goed geïsoleerd zijn dan raden we aan om 70 watt aan te houden.

Energie label en efficiëntie van je cv-ketel

Het duurzaam en efficiënt kunnen produceren van warmte wordt steeds belangrijker. Je wilt een cv-ketel die niet alleen comfort biedt, maar ook nog eens zuinig is. Ketels vanaf 2012 zijn modulerend en bevatten een moderne a-label pomp waardoor je minder elektriciteit verbruikt voor het rondpompen van het cv-water. Verder zien we steeds meer slimme innovaties zoals de Intergas Xtreme 36. Deze cv-ketel bevat een extra warmtewisselaar rond het rookgaskanaal waarmee restwarmte gebruikt kan worden.

Wat is moduleren van een ketel?

Voorheen (voor 2012) werkten ketels vooral met een aan/uit regeling. Dit wil zeggen dat de brander in de ketel óf aan óf uit staat en dus altijd volvermogen gebruikt. Een modulerende ketel kan het vermogen van de brander terugschroeven waardoor de vlam kleiner of groter wordt. Dit is te vergelijken met het schakelen van een auto. Je kunt je voorstellen dat een auto die zes versnellingen heeft en kan opschakelen waar nodig zuiniger is dan een auto die altijd in zijn eerste versnelling moet rijden. Om gebruik te kunnen maken van de modulerende werking van een cv-ketel is wel een modulerende thermostaat nodig.

Dubbele warmtewisselaar

Zoals hierboven aangegeven gebruikt de Intergas Xtreme bijvoorbeeld een extra warmtewisselaar in het rookgaskanaal om restwarmte op te vangen en hiermee tapwater voor te verwarmen. Het rookgaskanaal is het afvoer kanaal van de ketel en voert de verbrandingsgassen van de ketel af. Normaliter worden de verbrandingsgassen inclusief restwarmte van de ketel rechtstreeks naar buiten geblazen.

Het juiste type ketel kiezen

Er zijn verschillende manieren waarop je je woning kunt verwarmen. De meest gebruikte methoden zijn:

  • Cv-ketel
  • Cv-ketel met Hybride warmtepomp
  • Elektrische cv-ketel
  • Elektrische cv-ketel met warmtepomp

Cv-ketel

De cv-ketel hebben we hierboven al uitgebreid doorgenomen en is in Nederland de meest gebruikte vorm van het verwarmen van woningen. Een cv-ketel kan zowel op gas als op propaangas gebruikt worden. Om een ketel op propaangas, ook wel campinggas genoemd te gebruiken is vaak een propaan ombouwset nodig of moet zoals bij Remeha een aanpassing in de paramters van de ketel gedaan worden.


Een elektrische cv-ketel

Elektrische cv-ketels kunnen bij grote overcapaciteiten aan stroom van bijvoorbeeld zonnepanelen interessant zijn. In veel situaties is het echter voordeliger om te kijken naar een combinatie van cv-ketel en warmtepomp. Hiermee haal je namelijke meer warmte (kWh) uit elke kWh aan energie. Met een elektrische cv-ketel stook je namelijk volledig elektrisch en gas is nou eenmaal erg efficiënt om energie op te slaan. Hierboven gaven we al aan dat 1 m3 gas ongeveer 10 kW aan energie oftewel warmte bevat. Dat wil dus zeggen dat je het gasverbruik van je cv-ketel keer tien moet doen. Hiervoor kun je de volgende berekening voor een elektrische cv-ketel gebruiken:

Aantal m3 gas x 10 kW

Voorbeeld: Je gebruikt 1500m3 gas per jaar om je woning te verwarmen:

1500m3 x 10 = 15.000 kW aan stroom om je woning te kunnen verwarmen.

Daarnaast mag een elektrische cv-ketel niet worden ingezet als hoofdverwarming, omdat deze cv-ketel veel stroom gebruikt om je woning en water warm te krijgen. Een elektrische cv-ketel is dus een te duur alternatief voor de cv-ketel op aardgas. Het is wel mogelijk om een elektrische cv-ketel in te zetten als bijverwarming. Je kunt een elektrische cv-ketel wel inzetten om kleine ruimtes te verwarmen, zoals een bijgebouw, tuinhuis of vakantiehuis.


Merk en garantie van je cv-ketel

In Nederland kennen we een handvol grote cv-ketel merken: Intergas, Nefit, Vaillant, Remeha en Atag. Standaard geeft elk van deze merken twee jaar fabrieksgarantie op de cv-ketel en tien tot vijftien jaar garantie op de warmtewisselaar. De warmtewisselaar is het “hart” en daarmee het duurste onderdeel van je cv-ketel. Waar je vroeger nog wel eens horror verhalen hoorde over slechte onderdelen, brandgevaar of koolmonoxidelekkages is dit tegenwoordig gelukkig een stuk minder.

Moderne ketels zijn erg ver door- en uitontwikkeld met allemaal slimme veiligheden en beveiligingen. Daarnaast kun je wanneer je kiest voor een van de grote merken (zoals hierboven genoemd) eigenlijk nooit een foute keuze maken.

Toch hulp nodig bij je keuze?

Kom je er toch niet helemaal uit en heb je hulp nodig met je keuze? We hebben een aantal slimme keuzehulpen voor je gemaakt! Heb je liever persoonlijk contact? We staan je graag per mail, whatsapp of chat te woord.

Naar de cv-ketel keuzehulp >>
Naar de warmtepomp keuzehulp >>
Contact opnemen >>

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs, producten en nieuws van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Producten die aansluiten

Flamco Flopress overstortventiel - 1/2'' binnen x 1/2'' buiten
5,-
Burgerhout plakplaat rond aluminium
18,-
Scharnierkap F140 tbv rookgas 125mm
4,-
Burgerhout Alu-Fix rookgasbocht 45° - 80 mm - Mugrofix
10,-
Burgerhout Alu-Fix rookgasbocht 90° - 80 mm - Mugrofix
10,-

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen