Doe het zelf: Thermostaat vervangen

15 min leestijd
8683x gelezen
Doe het zelf: Thermostaat vervangen
Doe het zelf

Het vervangen van je thermostaat kan grote impact hebben op de energiebesparing in huis. Met een programmeerbare thermostaat of slimme thermostaat kun je de temperatuur van je woning automatisch aanpassen aan jouw leefstijl en situatie. Je bespaart daarmee niet alleen energie, maar ook geld! In deze blog zullen we je uitleggen hoe je zelf je thermostaat kunt vervangen, geven we je een aantal handige tips om de installatie zo soepel mogelijk te laten verlopen en geven we aan waar je rekening mee moet houden bij je keuze.

Benodigdheden

  • Schroevendraaier (platkop en kruiskop)
  • Boormachine
  • Potlood om schroefgaten af te tekenen

Stap 1: De juiste thermostaat kiezen

Voordat je begint met de installatie, moet je natuurlijk zorgen dat je een geschikte thermostaat kiest. Zet voor jezelf op een rijtje wat je wensen zijn, wil je bijvoorbeeld klokprogramma’s, WiFi, Zoneverwarming, Geofencing of gewoon een simpele thermostaat? Verder is het erg belangrijk om te kijken naar het merk van je ketel en het bouwjaar van je huidige ketel. Sommige merken ketels werken namelijk niet met elk type thermostaat samen. Wil je zeker zijn van de juiste keus? Gebruik dan onze thermostaat keuzehulp.

Stap 2: Haal de stekker uit het stopcontact

Voordat je met de installatie kunt beginnen, is het belangrijk om de stekker van de ketel uit het stopcontact te halen. Thermostaten worden in de meeste gevallen door de ketel gevoed.

Stap 3: Verwijder de oude thermostaat

Thermostaten zitten vaak met behulp van twee tot vier clips op een montageplaat geklikt. Je kunt de thermostaat van deze montageplaat loshalen door de clips in te drukken en de thermostaat te kantelen. Draai met de platte schroevendraaier de schroeven die de thermostaatdraad vasthouden los. Nu kun je de montageplaat verwijderen, deze zit normaliter met twee tot vier schroeven op de wand geschroefd.

Stap 4: Nieuwe thermostaat monteren

Houdt de montageplaat van je nieuwe thermostaat tegen de muur en teken de nieuwe schroefgaten af. Boor de gaten voor de nieuwe montageplaat in de muur en schroef met behulp van de bij de thermostaat meegeleverde wandpluggen de montageplaat op de muur. Schroef de thermostaatdraad weer vast op de pinnen op de montageplaat en klik de nieuwe thermostaat op de wandplaat.

Stap 5: Aansluiting controleren

Wanneer je thermostaat aangesloten is op een cv-ketel, kun je de ketel nog controleren om te kijken of je modulerend of aan/uit verwarmd. Wanneer je een nieuwe thermostaat koopt die modulerend kan verwarmen is het belangrijk dat de aansluiting op de printplaat in de ketel ook overeen komt. Dit kun je controleren door in de handleiding te kijken welke twee pinnen in je printplaat geschikt zijn voor aan/uit verwarmen en/of modulerend verwarmen en vervolgens controleren of de thermostaatdraden op de juiste aansluiting zitten.

De kap van je cv-ketel zit normaliter met twee schroeven aan de onderkant vast, draai deze schroeven los en verwijder de kap van je cv-ketel. Controleer de aansluitingen op de printplaat en wijzig deze indien nodig.

Stap 6: Thermostaat testen

Doe de stekker van de cv-ketel weer in het stopcontact en controleer of de thermostaat aan gaat. Volg de instructies in de handleiding om de thermostaat in te stellen en programmeer de temperatuur en klokprogramma’s volgens jouw behoeften.

Tips:

  • Zorg ervoor dat je een thermostaat koopt die geschikt is voor jouw systeem (Tip: thermostaat keuzehulp)
  • Haal altijd de stekker uit het stopcontact voordat je begint aan het vervangen van je thermsotaat
  • Volg de instructies in de handleiding van je nieuwe thermostaat om een klokprogramma in te stellen
  • Lees het volledige stappenplan voor je aan de vervanging begint zorgvuldig door

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs, producten en nieuws van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Producten die aansluiten

Honeywell Home Round modulerende thermostaat
67,-
Y87RF1004 draadloze modulerende thermostaat
169,-
Honeywell T4R draadloze klokthermostaat met ketelmodule
272,-
Honeywell round
69,-
Honeywell stadsverwarming set
182,-

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen