Monoblock airco voor- en nadelen op een rijtje

21 min leestijd
156455x gelezen
Monoblock airco voor- en nadelen op een rijtje
Aankoopadvies

Een monoblock airco wordt steeds populairder. En terecht! De zomers worden steeds warmer en een koel huis is wel zo fijn. Bovendien kunnen monoblock airco's ook verwarmen in de winter via de ingebouwde lucht-lucht warmtepomp. Een monoblock airconditioning, ook wel airco zonder buitenunit genoemd, heeft de motor in het binnendeel. Hierdoor hoor je hem iets beter binnenshuis, maar door het ontbreken van de buitenunit is hij wel in meer gevallen toepasbaar. Maar in welk geval is een monoblock de beste koop? Lees daarvoor alle voor- en nadelen van de monoblock airco, die we hieronder voor je op een rijtje hebben gezet.

 

Monoblock airco voordelen

Een airco zonder buitenunit voert de warmte af door de muur. Het is dus een vast systeem, net als de split-unit airco. De warmte wordt op dezelfde manier afgevoerd als bij een mobiele airco, maar ook dan in een vaste opstelling. De voordelen van een monoblock airco:

1. Geen buitenunit:

Het grootste voordeel van de monoblock airco is dat deze geen buitenunit heeft. Dit scheelt in de kosten, mogelijkheden van installatie en de benodigde ruimte. Zo kun je een monoblock airco ook nemen als je geen tuin hebt of geen buitenunit aan de buitenmuur mag hangen. Je ziet slechts twee roosters.

2. Eenvoudige installatie:

Eén unit betekent een eenvoudigere installatie, die je ook nog eens zelf kan uitvoeren. Omdat er geen F-gas koppeling gemaakt hoeft te worden is er geen gecertificeerde installateur nodig. Dit scheelt in de zomer vaak lange wachttijden omdat er meer airco's worden verkocht dan er geïnstalleerd kunnen worden. Een monoblock is hier dus de ideale oplossing.

3. Energiezuinig:

Al onze monoblock airco's hebben minimaal energielabel A. In vergelijking met bijvoorbeeld een mobiele airco is de monoblock airco een stuk zuiniger in het stroomverbruik. Dit scheelt weer op de energierekening. Ook is er tegenwoordig op zonnige dagen vaak een stroomoverschot op het netwerk. Als je zonnepanelen hebt kan dit een mooie manier zijn om je huis te koelen met de groene stroom die niet teruggeleverd kan worden.

4. Verwarmen:

Wat niet iedereen weet is dat monoblock airco's ook kunnen verwarmen. De airco werkt middels een ingebouwde lucht-lucht warmtepomp. Deze warmtepomp kan het koelproces ook omdraaien. Hierdoor wordt koude buitenlucht aangezogen en de binnenlucht wordt verwarmd. Dit kan erg veel gas besparen in de winter. Zo heb je het hele jaar iets aan je monoblock airconditioning! Meer weten over (bij)verwarmen met een airco? Lees dan ook deze blog!

Monoblock airco nadelen

Genoeg voordelen aan een monoblock dus! Maar er zijn ook gevallen waarin een split-unit of mobiele airconditioning een betere keuze voor je kan zijn.

1. Geluidsniveau:

Bij een split-unit airco is het de buitenunit die het meeste geluid produceert. Omdat bij een monoblock airco alles is verwerkt in één unit hoor je het geluid van deze airco beter. Een monoblock airco is wel weer stiller dan een mobiele airco. Gemiddeld produceert een monoblock 40-50 decibel, vergelijkbaar met een vaatwasser of ventilator.

2. Minder geschikt voor grote ruimtes:

Gezien een split-unit een binnen- en buitenunit heeft, is de werking effectiever. Een monoblock heeft slechts één unit en is hierdoor minder goed in het koelen van grote ruimtes. Voor slaapkamers, thuiskantoren en de meeste woonkamers is de capaciteit vaak ruim voldoende. Voor zakelijke ruimtes als restaurants of kantoortuinen adviseren we een van onze split-units.

3. Plaatsing op buitenmuur:

Een monoblock moet altijd op een buitenmuur geïnstalleerd worden, zodat de lucht naar buiten geblazen wordt. Plaatsing is dus niet mogelijk in een inpandige ruimte zonder buitenwanden.

Voor- en nadelen afwegen

Welke airco je kiest, is afhankelijk van je wensen en voorkeuren. Het belangrijkste is om eerst te kijken of het überhaupt mogelijk is om in de gewenste ruimte een monoblock airco te plaatsen. Zo niet, dan heb je jouw antwoord. Kan dit wel? Weeg dan de voor- en nadelen van een airco zonder buitenunit dan goed tegen elkaar af om tot een juiste keuze te komen.


Monoblock airco door Cvtotaal geadviseerd


 

Qlima WDH229 Monoblock 2,9kW WIFI

De Qlima WDH229 is een monoblock airco die wij klanten vaak adviseren. Hij is stil en heeft veel koelvermogen, zodat je de slaapkamer of woonkamer met gemak kan verkoelen op warme dagen. Daarnaast is ook Qlima reeds jaren een sterke speler in de markt op het gebied van airco's en leveren degelijke en betrouwbare producten.

Bestel de Qlima WDH229 nu online op Cvtotaal.nl >>

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Nooit meer iets missen van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Producten die aansluiten

Qlima WDH 229 monoblock airco 2,9kW
1.019,-
Unico monoblock airconditioning - vloermodel
1.032,-
Unico Air 20HP monoblock airco 1,7kW
1.548,-
Unico Air 25HP monoblock airco 2,2kW
1.713,-
Qlima monoblock airco 3,5kW
1.299,-

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen