Wanneer het slim is een expansievat te vervangen

18 min leestijd
196397x gelezen
Wanneer het slim is een expansievat te vervangen
Aankoopadvies Service

Het expansievat is een belangrijk onderdeel van de centrale verwarmingsinstallatie. Bij het verwarmen van water door de cv-ketel kunnen de leidingen tot wel 3% uitzetten. Hierdoor komen de waterleidingen onder druk te staan. De leidingen en radiatoren zelf zijn rigide en zetten niet uit. Het expansievat is de technische oplossing om deze drukverschillen probleemloos op te vangen. Lees hieronder verder om meer te weten over expansievaten.

Wat is een expansievat?

Een expansievat is een bolvormig vat bestaande uit twee delen, en wordt gescheiden door middel van een rubberen membraan. Het ene deel staat in verbinding met de cv-installatie en is gevuld met water, het andere deel bevat 100% stikstof. Zo kan het expansievat de drukverschillen binnen een cv-installatie, die ontstaan door verwarming en afkoeling van water, opvangen.

De stikstof is samendrukbaar. Loopt de druk in de installatie op, dan zal het membraan richting de stikstof bewegen waardoor er ruimte ontstaat voor het water. Hierdoor wordt het drukverschil probleemloos opgevangen.

Hoe kun je controleren of je expansievat lekt?

Expansievat kapot, wat nu? Het komt wel eens voor dat het expansievat lekt. Gelukkig is er een simpel trucje om snel en gemakkelijk te bepalen of er een lek in het expansievat zit, en deze dus vervangen moet worden.

  • Tik met een hard voorwerp op de bovenkant van het vat, bijvoorbeeld met een ring.
  • Het geluid dat je hoort, moet doffer klinken dan wanneer je met hetzelfde voorwerp op de onderkant tikt. Een deel van het vat is namelijk gevuld met water, en dat hoort anders te klinken dan het deel dat gevuld is met gas.
  • Hoor je ongeveer hetzelfde geluid bij het tikken op de boven- en onderkant? Dan is waarschijnlijk het membraan lek.

Twijfel je of het expansievat kapot is? Neem dan contact op met een vakman, zodat er een tweede test uitgevoerd kan worden. De vakman controleert de voordruk met een manometer. Hierbij mag er geen water uit het ventiel komen, anders zit er een lek en moet het expansievat vervangen worden.

De gemiddelde levensduur van een expansievat

Een expansievat heeft een gemiddelde levensduur van zo’n zeven jaar. Let er wel op dat dit een onderdeel is dat vervangen moet zijn, voordat deze echt kapot is. Het kwetsbare onderdeel van een expansievat is het rubberen membraan. In de loop van de tijd wordt dit rubberen materiaal poreus. Hierdoor lekt stikstof door het membraan, en werkt het drukvat niet meer goed.

Hoe intensiever het membraan gebruikt wordt, hoe korter de levensduur van het expansievat is. Dus hoe meer drukverschillen er in de cv-installatie zijn, hoe harder het expansievat moet werken om dit op te vangen en hoe sneller het membraan kapot is.

Een expansievat gevuld met 100% stikstof heeft de langste levensduur. In tegenstelling tot gewone lucht heeft stikstof grotere moleculen die moeizamer door het rubber lekken. Het membraan blijft hierdoor langer heel.

Expansievat direct vervangen bij aankoop van nieuwe cv-ketel?

Is het expansievat kapot en is de cv-ketel ook wat ouder, dan kun je het best in één keer het expansievat én de ketel vervangen. De installateur hoeft dan niet nogmaals bij je langs te komen, en alle onderdelen werken dan weer optimaal.

Het is niet altijd nodig om het expansievat te vervangen bij de aankoop van een cv-ketel. Dit is afhankelijk van het huidige expansievat. Een cv-ketel gaat gemiddeld genomen twee keer langer mee. Is een expansievat nog maar twee jaar oud, dan is het onnodig om deze al te vervangen. Dit kun je ook eenvoudig (laten) doen nadat de ketel er al enkele jaren hangt.

Is het vat wel al ouder, dan is handig om direct bij installatie van een nieuwe ketel het expansievat te vervangen. Dit heeft een installateur zo gedaan.

Waar moet je op letten bij het aankopen van een expansievat?

Net als bij cv-ketels zijn er ook verschillende type expansievaten. Welk expansievat je nodig hebt, is daarom afhankelijk van de waterinhoud van de cv-installatie en de hoeveelheid druk die verwerkt moet worden. Maar ook moet er gelet worden op de voordruk die een vat kan verdragen. Dit heeft te maken met de statische hoogte, waarbij wordt gekeken naar hoogst geplaatste radiator boven de cv-ketel.

Hangt de cv-ketel op zolder, dan is er waarschijnlijk geen radiator die hoger staat. De statische hoogte is dan 0. Hangt de ketel in de kelder, dan kan het zomaar zijn dat de hoogst geplaatste radiator zo’n 8 meter hoger op zolder staat. De statische hoogte is dan 8.

  • 0 tot 5 meter: voordruk 0,5 bar
  • 5 tot 10 meter: voordruk 1 bar
  • 10 tot 15 meter: voordruk 1,5 bar

Let er bij het vervangen van het expansievat goed op dat het bovenste deel van het vat gevuld is met 100% stikstof. Dit zorgt voor een langere (en betere) levensduur.

Hoe wordt het expansievat vervangen?

Je moet een nieuw expansievat hebben, maar je bent benieuwd hoe het expansievat vervangen wordt. Een installateur heeft dit zo voor jouw gedaan:

  • Hij haalt de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact.
  • Vervolgens sluit hij de vul- of aftapkraan aan op de slang, zodat het water uit de ketel kan lopen.
  • Zodra de ketel leeg is, wordt het expansievat losgedraaid en er wordt teflontape aangebracht op het schroefdraad om het waterdicht te maken.
  • Jouw nieuwe expansievat wordt op de ophangbeugel vastgedraaid, en de cv-ketel wordt weer bijgevuld met water.
  • De installateur controleert de hoeveelheid water door de ontluchtingsnippel – aan de bovenzijde van de beugels waar het expansievat aan gemonteerd is – open te draaien tot er water uitkomt.
  • Is alles gereed? Dan worden de kranen dichtgedraaid en de vulslang eraf gehaald.

Is jouw expansievat toe aan vervanging? Bekijk het aanbod van Cvtotaal voor de beste producten tegen de laagste prijs.

Meer weten over vervangen van expansievat?

Wil je graag advies of meer informatie over het vervangen van het expansievat? Of wil je weten welk expansievat jij nodig heeft? Neem vrijblijvend contact op met onze klantenservice via info@cvtotaal.nl. We helpen je graag verder.

Nooit meer iets missen?

Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs, producten en nieuws van Cvtotaal? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Producten die aansluiten

Pneumatex Expansievat Statico SD 18 liter wit plat 1,0 bar (max.) 3 bar
108,-
Comfort Line expansievat 25L 0.5 bar
65,-
Comfort Line 2 liter expansievat RVS
89,-
Comfort Line expansievat 18 liter 1.0 bar rood
44,-
Flamco expansievat aansluitpakket rood 18L 1-bar
69,-

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen