Doe het zelf: WTW-unit vervangen

15 min leestijd
1981x gelezen
Doe het zelf: WTW-unit vervangen
Doe het zelf

Gemiddeld gaat een warmte-terugwininstallatie zo’n 15 jaar mee. Na 15 jaar begint het systeem meestal meer lawaai te maken dan dat je gewend bent. Een gevolg hiervan is dat het systeem een stuk minder efficiënt gaat werken en meer energie gaat verbruiken. Als de WTW minder efficiënt gaat werken is dit slecht voor je binnenklimaat en gezondheid.

Stap 1: kies de juiste WTW

Bepaal welke WTW-unit het beste bij jouw situatie past. Kijk hier naar de grootte van het product. Nieuwe WTW-systemen zijn vaak een stuk groter dan de oude modellen.

Bereken hoeveel capaciteit je nodig hebt voor je woning. Heb je teveel capaciteit dan is dit zonde, want deze producten zijn vaak duurder in aanschaf, heb je te weinig capaciteit dan kan het zo zijn dat je woning niet optimaal geventileerd wordt.

Elke warmte-terugwininstallatie is voorzien van een stekker. Deze zijn te onderscheiden tussen ‘Perilex’ en ‘Randaarde’.

Perilex: Een Perilex stekker is een stekker met 5 pinnen. Bestaande uit één nuldraad, drie fasedraden en één aardedraad. Een Perilex stekker wordt vaak gebruikt in combinatie met een 3-standen schakelaar.

Randaarde: Een Randaarde stekker heeft twee pinnen, één nuldraad en één fasedraad. Ze worden vaak in nieuwe situaties toegepast en zijn te combineren met draadloze RF schakelaars.

Stap 2: Verzamel benodigdheden

Het is handig voordat je begint aan het vervangen van je WTW-unit alvast alle materialen te verzamelen. Zo voorkom je dat je halverwege de installatie erachter komt dat je iets mist. Hieronder materialen die je in ieder geval nodig hebt:

  • De nieuwe WTW-unit
  • WTW aansluitset met 2 thermisch geïsoleerde ventilatieslangen, 2 akoestische geïsoleerde ventilatieslangen, 8 RVS slangklemmen en 1 rol Alutape L10.
  • Gereedschap

Stap 3: Verwijder de oude WTW

Schakel ten eerste de stroom/elektriciteit uit als je bezig gaat met het demonteren van je WTW-unit. Demonteer de WTW-unit op voorzichtige wijze. Haal de stekker van het systeem uit het stopcontact en verwijder de ventilatieslangen of haal de aluminiumtape los. Schroef daarna het product los en haal deze voorzichtig van de muur.

Stap 4: Plaats de nieuwe WTW

Plaats de nieuwe WTW-unit op dezelfde plaats als de oude. Zorg dat deze ruimte deels gesloten is om geluidsoverlast te voorkomen en een vorstvrije ruimte. Hang de warmte-terugwininstallatie met bijgeleverde schroeven op aan een muur met voldoende draagvermogen (min. 200kg/m²).

Sluit de akoestische ventilatieslangen aan op de woonhuisaansluitingen en de thermische ventilatieslangen op de aansluitingen van de ventilatie naar buiten toe. Maak de slangen vast met slangklemmen en de aluminium tape.

Stap 5: Test de nieuwe WTW

Als je de ventilatieslangen op je nieuwe WTW-unit hebt aangesloten kun je de stekker weer in het stopcontact doen. De WTW-unit zal eerst enkele minuten in aanmeldingsmodus staan waardoor het toerental kan variëren.

Waar moet je op letten bij het aansluiten van je WTW?

  • Let goed op dat je de verschillende ventilatieslangen op de juiste ingangen plaatst.
  • Het kan zijn de je afstandsbediening niet automatisch werkt. Is dit het geval dan kan het zijn opnieuw verbonden moet worden. Dit kan je doen door de stekker van je WTW-unit opnieuw in het stopcontact te doen en binnen een minuut de knoppen van je afstandsbediening diagonaal ingedrukt houdt. De afstandsbediening is verbonden zodra je de box het toerental hoort verhogen.
  • Het vervangen van je WTW-unit zal zo rond de 4 á 5 uur in beslag nemen.

Heb je nog vragen?

Mocht je nog vragen hebben over het installeren van je WTW-unit? Onze experts staan voor je klaar. Neem contact op met onze klantenservice en we helpen je graag!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs, producten en nieuws van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Producten die aansluiten

Brink Renovent Excellent 400 WTW 4/0b links 400m³/h
2.043,-
Itho Daalderop HRU 350 Eco HP WTW hoogbouw perilex stekker
999,-
Duco DucoBox Energy WTW 400-1ZH rechts 400m³/h
2.594,-
Buva EcoStream WTW zonder kap
1.506,-
Zehnder WTW
2.266,-

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen