Welke thermostaat heb ik nodig?
Er zijn verschillende thermostaten verkrijgbaar. Daar waar de een zelf de temperatuur handmatig wil bedienen, kiest een ander juist voor het gemak van een programma. Maar welk model is nu geschikt voor jouw cv-ketel en nog belangrijker: welke thermostaat voldoet aan jouw wensen?
Kamerthermostaat vs klokthermostaat
Een kamerthermostaat of thermostaat, is een thermostaat welke handmatig bijgesteld dient te worden. Bij een rond model dien je veelal te draaien om de temperatuur te wijzigen en bij een vierkant- of rechthoekig model, kun je vaak op de toetsen (plusje en minnetje) drukken om de gewenste temperatuur te wijzigen.
Bij deze modellen is het niet mogelijk om met een programma te werken. Een veel voorkomend model hiervan is de Honeywell Round thermostaat.
Een klokthermostaat kan net als de kamerthermostaat handmatig bediend worden, maar je hebt hierbij ook de mogelijkheid om de temperatuur automatisch te regelen. Dit wil zeggen dat je eenmalig een programma instelt, waarop in de toekomst automatisch de gewenste temperatuur bijgesteld zal worden.
In praktijk betekent dit vaak dat je een week- en weekendprogramma hanteert. Je het over het algemeen meerdere “starts” per dag, wat concreet betekend dat je bijv. kunt instellen dat s’ ochtends bij het opstaan de gewenste temperatuur al bereikt is en de ketel naar een verlaagde temperatuur terugschakelend, wanneer je naar je werk gaat.
Kom je in dit voorbeeld om 16:00 uur thuis, dan zorgt de klokthermostaat ervoor dat je woning dan weer op temperatuur is en wanneer je om 22:30 uur naar bed gaat, zal het programma ervoor zorgen dat de nachtstand gehanteerd wordt, tot de volgende ochtend om 7:00 uur het “opstaan-programma” weer van toepassing is.
Meest gezien in deze is de Honeywell Chronotherm thermostaat, welke tegenwoordig in de vorm van de Honeywell Touch met touchscreen bedient te worden.
Slimme thermostaat
Veel gehoord op tv- en radiocommercials: de slimme thermostaat van Nefit. Of nog zo’n kreet: kies nu voor de combi deal van Remeha: een Remeha Avanta met de iSense.
Maar welke thermostaat is nu werkelijk “slim” en wat maakt dit model nu “slimmer” dan de overige thermostaten?
Met een slimme thermostaat wordt bedoeld: een thermostaat welke zelflerend is, duurzaam en veelal op afstand te bedienen. Kortom: je krijgt meer grip op je energieverbruik.
Deze thermostaten kun je op afstand bedienen door middel van je smartphone. De thermostaat is op het internet aangesloten en kan daardoor overal ter wereld worden bediend via een tablet of smartphone.
Modulerende thermostaat (Opentherm®) of aan/ uit
Laatste punt, maar zeker niet onbelangrijk is het verschil tussen een modulerende thermostaat en een aan/ uit thermostaat. Veel gemaakte fout of vergissing, is dat een thermostaat met programma (klokthermostaat) een modulerende thermostaat is.
Dat staat er echter helemaal los van: een modulerende thermostaat zorgt ervoor dat de modulerende werking van de pomp (brander hoogte) aangestuurd wordt. Dit zorgt voor een nauwkeurige afstelling in de temperatuurregeling en wordt de afstemming van de brander activiteit aangepast aan de warmtebehoefte.
Daarnaast is er ook een 2-weg communicatie: waardoor de ketel ook informatie doorgeeft aan de modulerende thermostaat. Dit staat zoals genoemd dus los van het feit of het een modulerende thermostaat met of zonder programma is.
Opentherm®
Opentherm® is een communicatieprotocol voor moduleren: de wijze waarop de ketel en de thermostaat overleggen. Dit zorgt ervoor dat je niet gebonden bent aan een vast merkt: maar je HR-ketel (bijv. een Atag) kunt laten werken met een thermostaat van een ander merk (bijv. Honeywell Touch Modulation).
Dit klinkt veel spannender vwb de aansluiting dan dat het is: ook hiervoor wordt “gewoon” gewerkt met de normale tweedraads thermostaatkabel. Daardoor wordt vaak de “fout” gemaakt, om bij een bestaande ketel, welke niet modulerend is, de thermostaat (aan/ uit) te vervangen voor een nieuwe modulerende (klok)thermostaat.
De tweedraads thermostaatkabel wordt echter niet op andere klemmen gezet in de ketel, waardoor de nieuwe thermostaat te veel spanning/ voeding krijgt. De oudere of nieuwe aan/ uit thermostaat (dus NIET de Opentherm® thermostaten) zitten op 24 Volt, deze werken altijd op nieuwe én oudere cv-ketels.
Aan/uit thermostaten
In tegenstelling tot de Opentherm® thermostaten, hebben handbediende of klokthermostaten welke aan/ uit regeling hebben (geen Opentherm® protocol) geen 2weg communicatie met de ketel.
De aan/ uit thermostaten schakelen de ketel in indien er warmtebehoefte is en zullen deze weer uitschakelen zodra de gewenste temperatuur is bereikt. Zij kunnen dus enkel de ketel aan- en uitschakelen, maar hebben geen verdere informatie-uitwisseling.
Meld je aan voor de nieuwsbrief!
Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs, producten en nieuws van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!