Zo verbeter je het energielabel van je huis

15 min leestijd
1880x gelezen
Zo verbeter je het energielabel van je huis
Verduurzamen

Een energielabel is een certificaat dat aangeeft hoe energiezuinig je huis is en is gebaseerd op verschillende kenmerken. Dit kan gaan over hoe goed je woning is geïsoleerd, de verwarmingsinstallatie, de ventilatie of het gebruik van duurzame energiebronnen. Dit energielabel loopt van A tot en met G, waarbij A staat voor zeer energiezuinig en G voor zeer energieverspillend. Een energiezuinige woning verbruikt minder energie. Hiermee kan je dus besparen op je energierekening en het is ook nog eens beter voor het milieu. Verder zorgt een beter energielabel voor een hogere waarde van je woning. Het verbeteren van je energielabel heeft dus vele voordelen. Maar hoe pak je zoiets nou aan? We leggen je de verschillende manieren stap voor stap uit:

Isoleer je huis

Met een goed geïsoleerd huis kun je soms wel meerdere energielabelklassen overslaan. Het is dus één van eerste punten waar je naar moet kijken als je het energielabel van je huis wilt verbeteren. Verder zorgt goede isolatie ook nog dat je flink minder warmte verliest, waardoor je minder energie hoeft te verbruiken. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar zorgt ook voor een lagere energierekening.

Vervang je oude VR-ketel

Als je nog in het bezit bent van een oude VR-ketel kan het zeker de moeite waard zijn om deze te vervangen voor een nieuwere HR-combiketel. Een VR-ketel zet namelijk maar 89% van de energie om in warmte, terwijl een HR-ketel meer dan 100% van de energie kan omzetten. Het vervangen van je VR-ketel voor een HR-ketel zorgt niet alleen voor een hoger energielabel van je woning, maar verlaagt ook je energierekening vanwege het efficiënte energiegebruik.

Zorg voor goede ventilatie

Je huis ventileren is erg belangrijk. Niet alleen voor een goed energielabel, maar ook voor je gezondheid. Natuurlijke ventilatie, zoals het openen van ramen en ventilatieroosters, kan een manier zijn van ventilatie. Helaas kan het dan erg koud worden in je huis als het buiten koud is. Mechanische ventilatie kan dan een goede oplossing zijn. Hierbij wordt lucht continu afgevoerd en verse lucht aangevoerd. Wil je energiezuinig ventileren? Dan is een WTW-unit een goede optie. Hierbij wordt de warmte uit de afgevoerde lucht teruggewonnen en gebruikt om de aangevoerde lucht voor te verwarmen.

Installeer zonnepanelen

Zonnepanelen is een duurzame oplossing om zelf energie op te wekken. Door panelen op je dak te plaatsen ben je minder afhankelijk van het energienetwerk en hoef je minder energie van het net te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je bespaart op je energierekening, daarnaast vergroot je ook nog de waarde van je woning. Als je een HR-ketel hebt en je huis goed geïsoleerd is, kan het installeren van zonnepanelen er vaak al voor zorgen dat je woning in aanmerking komt voor een A-label.

Overweeg een hybride warmtepomp

Het installeren van een hybride warmtepomp kan ook een flinke verbetering van het energielabel van je huis opleveren. Hybride warmtepompen zijn namelijk zeer efficiënte systemen die warmte uit de lucht halen en deze gebruiken om je huis te verwarmen. De warmtepomp verwarmt je huis bij lage temperaturen en als het buiten koud is en je warmtepomp het niet meer aankan, springt je cv-ketel bij. Hierdoor verbruik je minder gas, wat goed is voor een lagere energierekening en het milieu.

De stappen naar een duurzame toekomst

Als het goed is weet je nu welke stappen je kunt nemen voor het verbeteren van het energielabel van jouw woning. Je kunt je cv-ketel vervangen, zorgen voor goede ventilatie, isolatiemateriaal laten aanbrengen en zonnepanelen of een warmtepomp laten installeren. Door deze duurzame stappen te zetten gaat niet alleen je energielabel omhoog, maar verlaag je ook de energierekening en ben je goed bezig voor het klimaat. Mocht je nog vragen hebben kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice. We helpen je graag verder richting een duurzame toekomst.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs, producten en nieuws van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen