Zuinige cv-ketels

32 min leestijd
8064x gelezen
Zuinige cv-ketels
Verduurzamen Aankoopadvies

Met de hoge gasprijzen van tegenwoordig wil je het liefst een zo zuinig mogelijke cv-ketel hebben. Wat zijn de zuinigste cv-ketels en waarom zijn ze zo zuinig? Je leest het hieronder!

Hoge gasprijzen

Door factoren als de oorlog in Oekraïne, de coronacrisis en aardbevingsproblematiek in Groningen is de aardgasprijs naar recordhoogte gestegen in 2022. Gelukkig zijn er tegenwoordig zeer zuinige ketels die een veel lager verbruik hebben dan ouderwetste ketels. Een nieuwe cv-ketel kan dus een goede oplossing zijn om je gasverbruik naar beneden te brengen. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee maar je draagt ook je steentje bij aan een beter milieu!

Hoe werkt een warmtewisselaar

Wanneer je water kookt in een pan vindt er een warmteoverdracht plaats, door verbranding van aardgas warmt de pan op en daarmee het water in de pan. Binnenin een cv-ketel werkt dat anders. In plaats van een vlam onder een waterleiding is er een warmtewisselaar. Deze warmtewisselaar zorgt ervoor dat water opwarmt door de verbanding van gas, zonder dat water en gas rechtstreeks met elkaar in verbinding staan. Op deze manier wordt een veel hoger rendement gehaald dan bij een indirecte warmteoverdracht. Zie voor een meer gedetailleerde uitleg over warmtewisselaars ook deze blog

Warmteverlies tegengaan

Tegenwoordig zijn er zelfs ketels waarin gebruik wordt gemaakt van een tweede warmtewisselaar. Bij het voorbeeld van de pan ontstaat er waterdamp. Deze hete damp verdwijnt in de lucht of condenseert en dat leidt tot warmteverlies. Binnenin een cv-ketel ontstaan rookgassen bij de verbranding van aardgas. Net als bij waterdamp zit er nog veel warmte in deze rookgassen. Vroeger verdween deze warmte via de rookgasafvoer in de lucht. Door gebruik te maken van een tweede warmtewisselaar kan de warmte uit deze rookgassen worden gehaald en weer worden gebruikt om koud water op te warmen. Eigenlijk wordt er dus met twee warmtewisselaars twee keer warmte gehaald uit één verbranding. Afhankelijk van je stookgedrag kan dit een besparing opleveren van tientallen euro’s per jaar.

Cv-ketels met twee warmtewisselaars

Onderstaande ketels werken met de bovenstaande techniek van een dubbele warmtewisselaar. Deze ketels komen ook goed uit de test van de consumentenbond, zie daarvoor ook deze blog


 

 

 

 

 

 

Vaillant EcoTec Exclusive VHR 34/43CF 1-7 CW5+

De EcoTec Exclusive range is met een A-energielabel voor warm tapwater en A+-energielabel voor verwarming zeer zuinig. Met de IoniDetect technologie zorgt de ketel ervoor dat er altijd optimaal gestookt wordt. Installateurs kunnen met behulp van de Grundfoss Go BALANCE app het verwarmingssysteem hydraulisch balanceren (waterzijdig inregelen), dit zorgt voor een perfecte warmte verdeling door je woning! Het grote modulatiebereik zorgt voor meer comfort en een lagere energierekening.

Ik wil meer informatie over deze ketel! >>


3 reviews
1.345,- 1.335,-

Producten die aansluiten

€250,- montagekorting!
ATAG cv-ketel te koop bij cvtotaal. Ook mogelijk met installatie.
1.799,-
Best getest Consumentenbond
Intergas Xtreme 36 CW5 80/80
1.345,- 1.335,-
Vaillant ecoTEC exclusive VHR 34/43CF 1-7 CW5+
1.999,-

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen