Cv-ketel: De benodigde capaciteit berekenen

12 min leestijd
3754x gelezen
Cv-ketel: De benodigde capaciteit berekenen
Aankoopadvies Doe het zelf

De capaciteit van een cv-ketel is het vermogen dat de ketel moet leveren. Hier lees je hoe je het vermogen moet berekenen. Het is goed om te weten dat de cv-ketel capaciteit onderscheiden kan worden in het vermogen in kW en de capaciteit warm water (CW-klasse). De ketel dient namelijk niet alleen als verwarming in het huis, maar zorgt er ook voor dat er warm water geleverd wordt.

Cv-ketel vermogen in kW

Het vermogen is het aantal kilowatt (kW) dat een ketel levert. Hierbij wordt het verwarmen van de woning als belangrijkste functie gezien. De capaciteit die de cv-ketel precies nodig heeft om de woning te verwarmen is afhankelijk van het bouwjaar van de woning, het type woning, de inhoud van je woning en het gemiddelde warmwaterverbruik.

De stelregel is logischerwijs, hoe groter je huis, hoe groter de ketel. Weet je de inhoud van je huis in kubieke meters? Vermenigvuldig dit aantal dan met 0,08. Zo heeft een huis met een woonoppervlakte van 100m2 een geschatte inhoud van ongeveer 250m3. Je hebt dan een ketel nodig van 250*0,08 = 20kW. als je huis goed of juist slecht geïsoleerd is kun je kiezen voor een iets grotere of kleinere ketel. Exact weten hoe je het vermogen moet uitrekenen? Op deze adviespagina lees je meer over het vermogen van de cv-ketel en hoe je deze berekent.

Cv-ketel capaciteit voor warm water: CW-klasse

Meestal zorgt de cv-ketel er ook voor dat je warm water hebt. Tegenwoordig zijn bijna alle cv-ketels namelijk combiketels. Een solo-ketel levert alleen warmte, hierbij heb je een boiler nodig voor warm tapwater; het water dat uit je kraan komt in de je badkamer of keuken. De hoeveelheid warm water die een cv-ketel per minuut kan leveren, is afhankelijk van de capaciteit. Deze capaciteit wordt uitgedrukt in de CW-waardes: CW3 tot CW6. Hierbij heeft CW3 de minste capaciteit en CW6 dus logischerwijs het meeste.

Hoe meer warm water je dus gelijktijdig wilt gebruiken, hoe hoger de CW-klasse moet zijn. Als je op meer dan één plek tegelijkertijd warm water wilt gebruiken heb je minimaal een CW4 ketel nodig. CW4 cv-ketels en CW5 cv-ketels zijn de meest verkochte ketels. Deze zijn geschikt voor de meeste gewone woonhuizen. Voor grotere huizen adviseren we vaak een CW6 cv-ketel en voor kleine appartementen kan een CW3 cv-ketel al voldoende zijn. Kleinere ketels zijn vaak zuiniger met gas omdat ze minder warm water per minuut kunnen maken. Wil je exact uitrekenen welke CW-klasse voor jouw situatie geschikt is? Lees dan ook deze blog.

Vragen over de capaciteit van cv-ketels

Heb je nog vragen over de capaciteit van cv-ketels, of heb je hulp nodig bij het bepalen welke capaciteit je nodig hebt? Dan helpen we je graag verder. Onze klantenservice staat voor je klaar!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs, producten en nieuws van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Producten die aansluiten

€250,- montagekorting!
Remeha Calenta Ace 40C CW5
1.550,-
Best getest Consumentenbond
Intergas Xtreme 36 CW5 80/80
1.345,- 1.335,-
Beste keus Cvtotaal
Intergas Kombi Kompakt HRE 28/24 CW4 80/80
935,- 925,-

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen