Elektrische boilers voordelen en nadelen

clock 15 min leestijd
eye
8021x gelezen
monteur bezig met meterkast
Aankoopadvies

Korter douchen om gas te besparen, waterrantsoenen door droogte en waterverspilling tegengaan waren thema’s in Nederland in de afgelopen jaren. Volgens Cvtotaal zouden elektrische boilers kunnen bijdragen aan de oplossing. Elektrische boilers zijn warm water toestellen die werken op elektriciteit. Ze bieden vele voordelen zoals direct warm water, minder waterverspilling en minder gasverbruik. Dat een steeds meer mensen voor elektrische warmwaterboilers kiezen is eigenlijk heel logisch. Ze zijn makkelijk te installeren en je hebt alleen een elektriciteitsaansluiting nodig. Je hoeft bijvoorbeeld geen rookgasafvoer aan te schaffen, zoals dat bij een geiser, gasboiler of cv-ketel moet. In deze blog staan alle voor- en nadelen van elektrische boilers op een rijtje:

Voordelen elektrische boiler:

1. Minder waterverspilling:

Je spoelt geen liters koud water weg. Er komt namelijk direct warm water uit je kraan of douche.

2. Duurzaamheid:

Elektrische boilers gebruiken geen aardgas. Ook gebruiken ze steeds minder stroom. Wek je eigen stroom op met zonnepanelen of kies je voor een zonneboiler? Dan heb je al helemaal duurzaam warm water!

3. Comfort:

Direct warm water verhoogt je wooncomfort. Je staat nooit meer op warm water te wachten voor je douchebeurt, sopje of schone handen.

4. Goedkoop:

Elektrische boilers hebben een lage prijs en een lange levensduur. Een indirect gestookte boiler, warmtepompboiler of smartboiler is ook in het gebruik vaak goedkoper dan een cv-ketel of gasboiler.

5. Overal warm water:

Je kunt makkelijker warm water maken op plekken waar je dat eerder niet had. Veel huizen hebben op slaapkamers, in garages of zolders alleen een koudwaterleiding. Plaats simpelweg een kleine elektrische boiler en je hoeft geen leiding- en installatiewerk te doen!

6. Makkelijke installatie:

Houdt de installateur buiten de deur! Elektrische boilers zijn makkelijk te installeren, je hebt slechts stroom en een waterleiding nodig. Een gasaansluiting, dakdoorvoer of rioolaansluiting is niet nodig. Veel mensen kunnen dit prima zelf.

Overtuigd? Bekijk dan gelijk ons aanbod elektrische boilers!

Nadelen elektrische boiler:

Een elektrische boiler biedt dus vele voordelen. Houdt wel ook rekening met de onderstaande punten:

1. Ruimte:

Een elektrische boiler neemt wel wat ruimte in. Voor een keukenboiler moet je bijvoorbeeld een keukenkastje deels opofferen en een grote elektrische boiler kan zo groot zijn als een Amerikaanse koelkast. Plintboilers zijn hier een goede oplossing voor, die plaats je onder je keuken!

2. Capaciteit:

Veel mensen associëren een boiler helaas met warm water dat op is. Vaak is dit een teken van een te kleine boiler. Cvtotaal raadt bij het kopen van een elektrische boiler aan om iets meer capaciteit te kiezen dan je nodig hebt. De initiële aanschaf is dan misschien iets hoger, maar dat weegt op tegen het gebruikscomfort!

3. Onderhoud:

Bepaalde onderdelen van een boiler moeten na verloop van tijd mogelijk vervangen worden. Zo kan een anode opgebruikt zijn. Voor het minste onderhoud kies je voor een volkoperen boiler.

4. Elektriciteitsverbruik:

Hoewel je gasverbuik daalt zal je elektriciteitsverbruik stijgen. Check bij de aanschaf van een echt grote boiler de capaciteit van je groepenkast. Of overweeg zonnepanelen, dat is altijd een goed idee. Warmtepompboilers zijn gesubsidieerd vanwege het zeer lage energieverbruik

Hoe werkt een elektrische boiler?

Nu je de voor en nadelen van een elektrische boiler weet vertellen we graag nog even hoe het apparaat werkt. Hoe een boiler functioneert is gemakkelijk en vrij simpel uit te leggen. Een boiler is niets meer dan een voorraad warm water in een thermisch geïsoleerd vat. Dit vat is meestal van koper of van rvs en wordt verwarmd door elektriciteit. Een direct gestookte boiler heeft een eigen verwarmingselement, een indirect gestookte boiler maakt gebruik van een externe warmtebron zoals een warmtepomp. Deze warmtebron zorgt voor opwarming van het water in de boiler. Omdat koud water zwaarder is dan warm water wordt de boiler aan de onderkant gevuld met koud water. Het verwarmde water stijgt op en wordt afgetapt aan de bovenzijde. Het koude water drukt het warme water de tank weer uit. Water stroomt dus eigenlijk van beneden naar boven in de boiler. Voor iedere druppel warm water dat de boiler verlaat wordt het vat direct bijgevuld met koud water, dat vervolgens weer verwarmd wordt. Zo blijft het waterpeil altijd op dezelfde stand staan en heb je nooit een lege boiler. Je hoort de term ‘lege boiler’ wel eens gebruikt worden als het warme water op is. Eigenlijk is een boiler nooit leeg maar simpelweg gevuld met koud water. De opwarmtijd van de boiler is afhankelijk van de grootte van de elektrische boiler en de warmtebron.

Nu je de voordelen en nadelen van elektrische boilers en de werking weet, hopen we natuurlijk dat je overtuigd bent. Het hele assortiment vindt je hier!. Nog niet helemaal overtuigd of advies nodig? Neem gerust contact op met onze klantenservice via mail, chat of whatsapp!

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil je op de hoogte gehouden worden over producten en nieuws van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

 

Producten die aansluiten

€725,- subsidie
Panasonic Aquarea warmtepompboiler 150L
2.399,-
Inventum Ecolectric Duo smart boiler 30 liter
684,-
Inventum Ecolectric Mono smart boiler 50 liter
799,-
Inventum Ecolectric Duo smart boiler 50 liter
799,-
Inventum Ecolectric Mono smart boiler 120 liter
1.299,-

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen