Het verschil tussen een ventilatie- en warmte-terugwinsysteem

13 min leestijd
682x gelezen
Het verschil tussen een ventilatie- en warmte-terugwinsysteem
Aankoopadvies

Een ventilatiesysteem en een warmte-terugwinsysteem (WTW) zijn allebei systemen die gebruikt worden om de luchtkwaliteit in de woning te verbeteren. Maar er zit wel degelijk verschil tussen een ventilatiesysteem en een warmte-terugwinsysteem. Hieronder lees je meer over de verschillen tussen beide systemen.

Wat is een ventilatiesysteem?

Een ventilatiesysteem zorgt ervoor dat de lucht in de ruimte wordt gecirculeerd en dat vervuilde lucht uit de ruimte wordt afgevoerd en frisse, schone lucht in de ruimte aangevoerd wordt. Je hebt verschillende soorten ventilatie: natuurlijke ventilatie en mechanische ventilatie.

Natuurlijke ventilatie maakt gebruik van natuurlijke luchtstromen om frisse lucht aan te voeren en vervuilde lucht af te voeren, denk hierbij aan het openzetten van een raam.

Mechanische ventilatie is een systeem dat er motorisch voor zorgt dan vervuilde lucht wordt afgevoerd. De afvoer van vervuilde lucht gaat vaak via ventilatiekanalen in toilet, badkamer en keuken. De aanvoer van frisse lucht gebeurt daarna via natuurlijke ventilatie.

Ventilatie is dus puur gericht op het af- en aanvoeren van lucht. Vervuilde lucht wordt door mechanische ventilatie uit de ruimte gezogen en via ventilatieroosters of ramen komt er frisse, schone lucht binnen. Wordt er niet of nauwelijks geventileerd dan kan dit op den duur zorgen voor schimmelvorming en zelfs gezondheidsklachten.

Bekijk onze ventilatiesystemen

Wat is een warmte-terugwinsysteem?

Een warmte-terugwinsysteem, ook wel een WTW genoemd, bestaat uit een ventilator, een ventilatiekanaal en meerdere afzuigpunten. Het systeem zorgt ervoor dat vuile lucht uit de ruimtes zoals, badkamer, keuken en toilet, wordt afgevoerd door afzuigpunten. Via ventielen in de woonruimte en slaapkamer wordt frisse lucht de woning ingeblazen.

Het grote verschil tussen een WTW en een mechanisch ventilatiesysteem is dat een WTW de warmte uit de vervuilde lucht kan halen. De vervuilde lucht wordt aangezogen en langs de warmtewisselaar in de WTW geleid. De frisse, schone lucht van buiten wordt ook langs de warmtewisselaar geleid en hier opgewarmd, door de teruggewonnen warmte uit de afgevoerde lucht. Zo heb je frisse en warme lucht. Je bespaart zo op je gasrekening, omdat er geen gas verbruikt wordt om de lucht te verwarmen.

Bekijk onze WTW-units

Conclusie

Een ventilatiesysteem is dus enkel ingesteld om lucht in en uit het gebouw te brengen. Een warmte-terugwinsysteem kan naast het brengen van lucht in- en uit het gebouw, ook de warmte uit de afgevoerde lucht terugwinnen. Deze teruggewonnen warmte wordt daarna gebruik om de schone buitenlucht te verwarmen en de woning in te blazen. Op deze manier gaat er geen warmte verloren en hoef je geen gas of energie te gebruiken om je woning te voorzien van warme lucht. Een warmte-terugwinsysteem is wel wat duurder in aanschaf en onderhoud, maar dankzij de besparing op stookkosten en een lange levensduur is dit een investering die zichzelf binnen een aantal jaar terugverdient.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp of zit je met vragen waar je het antwoord niet op hebt gevonden, neem dan contact op met onze klantenservice. We beantwoorden graag jouw vragen om jou tot de juiste keuze te helpen!

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs en nieuws van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Producten die aansluiten

Itho ventilatie-unit CVE-S ECO HP | Vochtsensor | Perilex
253,-
Vasco ventilatiebox inclusief afstandsbediening
425,-
Itho ventilatie-unit CVE-S ECO HE | Vochtsensor | Eurostekker
253,-
Itho ventilatie-unit CVE-S SP | Vochtsensor | Perilex | 325 m3/h
196,-
orcon mvs-15rhb ventilatiebox + vochtsensor
263,-

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen