Cv-ketel onderhoud: Waarom dit belangrijk is

15 min leestijd
855x gelezen
Cv-ketel onderhoud: Waarom dit belangrijk is
Aankoopadvies Service

De cv-ketel is een belangrijke verwarmingsbron in je woning. Je wil dan ook dat je cv-ketel goed werkt, zoals je altijdwarm en comfortabel in huis zit. Cv-ketel onderhoud is belangrijk voor de werking en veiligheid van je verwarmingssysteem. Ook kun je geld besparen als je verwarming efficiënt werkt. Een slecht onderhouden cv-ketel kan voor gevaarljike situaties zorgen. Om zeker te zijn dat je cv-ketel goed en veilig blijft werken, is het belangrijk om onderhoud te laten uitvoeren door gecertificeerde monteurs. Deze monteurs hebben de nodige kennis en ervaring om op een veilige manier onderhoud te doen. Lees in deze blog meer over het belang van cv-ketel onderhoud.

Waarom mag ik zelf geen cv-ketel onderhoud uitvoeren?

Sinds 1 april 2023 is het verboden om zonder certificering van vakmanschap aan cv-installaties te werken. Deze wet heet de gasketelwet en geldt zowel voor bedrijven als voor consumenten. Een monteur moet een CO-certificering hebben om onderhoud aan je cv-ketel, gashaard, geiser, gaskachel en rookgasafvoer te mogen uitvoeren. Na het uitvoeren van werkzaamheden moet een monteur deze controleren en de resultaten vastleggen. 

Lees in deze blog waarom Cvtotaal wel gecertificeerd is, maar geen certificaat heeft.

Is cv-ketel onderhoud wettelijk verplicht?

Het is niet wettelijk verplicht om periodiek onderhoud aan je cv-ketel te laten uitvoeren. Maar het is wel belangrijk dat je regelmatig onderhoud aan je cv-ketel laat uitvoeren door een gecertificeerde monteur. Dit voorkomt dat je in de kou zit in de winter en dat je cv-ketel zuinig blijft werken.

Wat mag ik zelf doen?

Cv-ketel ontluchten

Wanneer je radiatoren lawaai maken of koud blijven, zit er vaak lucht in het systeem. Hierdoor neemt je cv-ketel meer energie. Het ontluchten van radiatoren helpt om de luchtbellen in het systeem te verwijderen.

Lees in deze blog hoe je jouw radiatoren ontlucht.

Cv-ketel bijvullen

Het is belangrijk om de waterdruk van de cv-ketel af en toe te controleren. Wanneer het water van de douche niet warm wordt, is dit een teken dat je de cv-ketel moet bijvullen. De waterdruk moet hoger dan 1,0 bar zijn. Is de waterdruk van je cv-ketel lager dan 1,0 bar? Dan moet je cv-ketel bijgevuld worden. De gemiddelde druk waarop de cv-ketel goed werkt, ligt tussen de 1,5 en 2,0 bar.

Lees in deze blog hoe je jouw cv-ketel bijvult.

Waarom is cv-ketel onderhoud belangrijk?

Je cv-ketel zorgt ervoor dat je comfortabel en warm in je woning zit. Door regelmatig onderhoud te laten doen, zorg je ervoor dat je cv-ketel optimaal blijft werken.

  • Minder storingen: Tijdens het onderhoud worden kleine problemen die de werking van de cv-ketel beïnvloeden gelijk opgelost. Hierdoor worden grotere problemen die later ontstaan voorkomen. Dit zorgt voor minder kans op storingen.
  • Lager energieverbruik: Een goed onderhouden cv-ketel zorgt er voor dat deze zuinig blijft werken. Een zuinige cv-ketel is beter voor je energierekening.
  • Langere levensduur: Een goed onderhouden cv-ketel gaat gemiddeld 15 jaar mee. Regelmatig onderhoud voorkomt de meeste storingen en onnodige reparaties. Hierdoor verleng je de levensduur van je cv-ketel.
  • Veiligheid: Een goed onderhouden cv-ketel vermindert de kans op lekkage van koolmonoxide.

Lees in deze blog meer over de levensduur van een cv-ketel.

Hoe vaak moet ik onderhoud laten uitvoeren?

De cv-ketel fabrikant adviseert hoe vaak de cv-ketel onderhoud nodig heeft. Dit kan bijvoorbeeld elk jaar zijn of eens per twee jaar. Het advies van de cv-ketel fabrikant heeft invloed op de garantie. Wanneer je cv-ketel niet is onderhouden zoals de voorschriften, vervalt de garantie van de cv-ketel.

Service en onderhoudsabonnement bij Cvtotaal

Bij Cvtotaal kun je vrijblijvend een offerte aanvragen voor een cv-ketel met montage. Hierbij heb je ook de keuze om een service en onderhoudsabonnement af te sluiten. Met een onderhoudsabonnement ben je altijd verzekerd van een goed onderhouden cv-ketel. Daarnaast is er snelle hulp bij storingen of foutmeldingen. 

Lees hier meer over onze service en onderhoudsabonnement.

Nooit meer iets missen?

Wil je op de hoogte blijven van meer nieuws, blogs en producten van Cvtotaal? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Producten die aansluiten

Overstortventiel 1/2 binnen x 1/2 buiten
8,-
Burgerhout plakplaat rond aluminium
18,-
Scharnierkap F140 tbv rookgas 125mm
4,-
M&G Mugrofix bocht 80 45gr
10,-
M&G Mugrofix bocht 80 90gr
11,-

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen