Radiator blijft koud, wat nu?

15 min leestijd
25959x gelezen
Radiator blijft koud, wat nu?
Doe het zelf Service

Het komt met regelmaat voor dat een (nieuwe) radiator niet warm wordt. Maar aan een koude radiator heb je natuurlijk niets. Wordt de radiator niet in zijn geheel warm, dan kan het zijn dat er lucht in de leidingen zit. Hieronder vind je alles over de oorzaken en hoe dit op te lossen!

Radiator blijft onderaan koud

Blijft de onderkant van de radiator koud? Dan is de kans groot dat de aan- en afvoer zijn omgedraaid. Dat wil zeggen dat aanvoer op de afvoer aangesloten zit en andersom. Heb je een verticale radiator, dan is er waarschijnlijk geen stromingsbuis aangesloten waardoor de radiator niet helemaal warm wordt. Deze buis is bij verticale radiatoren vaak wel nodig.

Maar ook bij radiatoren zijn er uitzonderingen. Zo moet bijvoorbeeld een verticale radiator van Henrad / Stelrad omgedraaid worden, wanneer de aan- en afvoer van boven aangesloten wordt. Er is dan geen stromingsbuis nodig, omdat er toevallig een doorstroomversperring in deze radiator zit.

Koude verwarming door onjuiste aansluiting

Controleer altijd of de radiatoren goed zijn aangesloten. Er zijn soms wat uitzonderingen op de regels, zoals een langere radiator. Deze moet namelijk kruislings aangesloten worden. Dat wil zeggen dat de aanvoer linksboven en de afvoer rechtsonder (of andersom) aangesloten moet worden. Worden de aanvoer en afvoer bij een langere radiator aan dezelfde kant aangesloten, dan stroomt het water te snel weer terug. Hierdoor kan de radiator niet volledig warm worden en blijft met name de bovenkant koud(er).

Lees hier meer over het aansluiten van de verschillende type radiatoren >>

Koude radiator door onvoldoende circulatie

Zijn er twee radiatoren aan elkaar verbonden, dan komt het wel eens voor dat er onvoldoende circulatie plaatsvindt. In dit geval kun je het best de overige radiatoren wat knijpen bij de afvoer. Dit is bij het voetventiel of h-blok. Of je kunt de pompsnelheid omhoog zetten om de circulatie te laten toenemen.

Radiator blijft aan één kant koud

Wordt de linker- of de rechterkant van de radiator niet warm, dan geldt hetzelfde als wanneer de radiator onderaan koud blijft. Het heeft te maken met een slechte doorstroming, dus de aan- en afvoer zitten niet goed aangesloten. Of er is geen stromingsbuis aangesloten, terwijl deze wel nodig is voor het type radiator dat je hebt.

Ligt het daar niet aan? Dan kan het zijn dat er roest (of andere vuiligheid) in de radiator zit.

Om de radiator weer werkend te krijgen, moet deze doorgespoeld worden. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een tuinslang op de radiator te draaien.

Radiatoren boven in huis worden niet warm

Op de benedenverdieping wordt het wel lekker warm, maar boven niet? De eerste mogelijke oplossing is om de radiator te ontluchten. Werkt dit niet, dan wordt er te weinig water door de leidingen vervoerd. Vul de cv-ketel bij, zodat de waterdruk weer goed is.

Niet alle ruimtes/kamers worden voldoende verwarmd

Werkt de verwarming niet in alle ruimtes optimaal? Het kan zijn dat de thermostaat, die vaak in de woonkamer hangt, de cv-ketel niet meer aanstuurt om te verwarmen omdat de gewenste temperatuur in de betreffende kamer is bereikt. In dit geval is de warmteverdeling niet goed ingeregeld. Je kunt dus het best de radiatoren opnieuw inregelen.

Contact opnemen voor extra hulp

Blijft de verwarming koud, ondanks herhaalde pogingen om te ontluchten, opnieuw aan te sluiten of in te regelen? Dan kun je het best een installateur naar je radiatoren laten kijken.

Heb je nog andere vragen over radiatoren, op onze onze radiator adviespagina’s vind je meer informatie over bijvoorbeeld het aansluiten of veel voorkomende problemen van radiatoren. Kom je er niet uit of wordt je vraag hiermee niet beantwoord? Neem gerust contact met onze klantenservice op. Wij helpen je graag verder!

Geïnteresseerd in de nieuwsbrief?

Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs en producten van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Producten die aansluiten

cvbuis 15mm lengte 3mtr
8,-
Dubbele beugels 15mm + transparante inlage kunststof
3,-
Muurplaat knel messing 15mm x 1/2'' binnendraad
7,-
pvc beugel 32mm
1,-
Danfoss drukverschilregelaar AVDO 20 knel recht
104,-

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen