Goedkope mobiele airco’s. 5 valkuilen en tips om een miskoop te voorkomen.

16 min leestijd
858x gelezen
Goedkope mobiele airco’s. 5 valkuilen en tips om een miskoop te voorkomen.
Aankoopadvies Service

Heel veel lawaai, elk kwartier de lekbak legen en een kamer die niet echt koud wil worden. Mobiele airco’s winnen aan populariteit maar een miskoop is snel gemaakt. De Nederlandse zomers worden heter en een mobiele airco lijkt dan voor veel mensen een ideale oplossing. Zo ideaal dat zelfs supermarkten en drogisterijen mobiele airco’s voor zeer lage prijzen aanbieden. Maar daar schuilt ook een gevaar, goedkoop kan ook duurkoop zijn.

In deze blog lees je de meest gemaakte fouten bij het kopen van een mobiele airco. Ook geven we je tips om niet in de valkuilen te trappen en een miskoop te voorkomen.

1. Geluid

Valkuil 1: Een paar decibel meer hoor je niet.

Een mobiele airco voor de slaapkamer, thuiskantoor of zelfs woonkamer maakt altijd geluid. Een mobiele airco maakt meer geluid dan een monoblock of split-unit airco. Zeer goedkope mobiele airco’s maken vaak heel veel geluid. Mobiele airco’s van de supermarkt hebben vaak een niveau van 65 dB. De Comfortplus CP-12 heeft bijvoorbeeld een geluidsniveau van 56 dB. Dat klinkt niet veel, maar dit komt ongeveer neer op het verschil tussen een vaatwasser en een auto. Dat komt omdat decibel een logaritmische schaal is, hoe hoger je op de schaal komt, hoe meer geluid er per extra decibel bij komt.

Tip 1: Ga liever niet voor meer dan 60 decibel.

2. Mobiliteit en gewicht

Valkuil 2: Een laag gewicht verplaatst makkelijk.

Het woord zegt het al, mobiele airco’s kunnen verplaatst worden. Veel mobiele airco’s hebben wieltjes en zijn verrijdbaar. Andere modellen zoals de Qlima Mini zijn speciaal voor caravans of slaapkamers. Deze modellen kunnen in een raam gehangen worden en hebben vaak een beugel om ze aan op te tillen en kunnen dus niet al te zwaar zijn. Maar vaak geldt: hoe goedkoper de airco, hoe lager het gewicht. Dat neemt makkelijk mee maar kan ook ten koste gaan van de gebruikte materialen. Dus zeker bij hele goedkope mobiele airco’s geldt: hoe lager het gewicht, hoe korter de levensduur. Koop liever een iets zwaardere mobiele airco op degelijke wieltjes, dat verplaatst net zo soepel.

Tip 2: Lichter is niet altijd beter.

3. Capaciteit

Valkuil 3: Duizend BTU is veel.

Vaak wordt er bij mobiele airco’s geadverteerd met BTU. (Multi)-Split unit airco’s rekenen met kilowatt. Waarom gaat dat anders bij mobiele airco’s? Het antwoord is marketing. BTU is een ouderwetse maat van energie, maar klinkt als lekker veel. 12.000 BTU voor maar €399 klinkt namelijk als een betere deal dan 3,5kW. Maar is precies hetzelfde. Je kunt beter letten op het aantal kilowatt aan vermogen, dan kom je veel beter tot de juiste keuze. Afhankelijk van je isolatie heb je namelijk 30 tot 70 Watt per m3 nodig in de ruimte. Heb je dus een gemiddeld geïsoleerde woonkamer van 5x5x3 meter? Dat is dan 5x5x3x50 = 3.750 watt/3,75 kW vermogen.

Tip 3: Let op kilowatt in plaats van BTU.

4. Duurzaamheid

Valkuil 4: Minder vermogen is beter voor het milieu.

Een mobiele airco en duurzaamheid hoeven elkaar niet tegen te spreken. Zwaardere mobiele airco’s kunnen vaak ook verwarmen en hebben een COP. Verwarmen met een airco scheelt veel gasverbruik in de winter. Een mobiele airco die kan verwarmen heeft eigenlijk altijd een COP vermeldt. Deze Coëfficiënt Of Performance zegt iets over hoe zuinig de airco is, zowel in verwarmen als in koelen. Je kunt het vermogen van de airco delen door de COP om tot het stroomverbruik te komen. Zo verbruikt een airco van 3kW met een COP van 2 maar 1,5 kW per uur. Dat is minder dan het goedkope alternatief van 2kW zonder COP. Kortom, mobiele airco’s met een groter vermogen kunnen vaak goedkoper koelen én gas besparen in de winter. Zo bespaar je dubbelop en is een mobiele airco wel duurzaam.

Tip 4: Koop een mobiele airco die kan verwarmen.

5. Gebruiksgemak

Valkuil 5: Goedkope airco’s besparen op accessoires.

De besparing van een extreem goedkope mobiele airco zit niet alleen in kwaliteit maar ook in gebruiksgemak. Let bijvoorbeeld op de meegeleverde accessoires als een afstandsbediening, luchtslang en condensafvoer. Vooral de condensafvoer is van belang. Omdat warme lucht meer vocht bevat dan koele lucht kunnen mobiele airco’s ontvochtigen. Kan een mobiele airco niet ontvochtigen, dan hoef je er niet veel van te verwachten. De Comfortplus CP-12 kan tot wel 36 liter vocht per dag uit de lucht halen. Dat zijn heel wat condensbakjes per dag! Let daarom ook altijd op wat er met de condens moet gebeuren. Wordt dit automatisch geleegd via een afvoerslang? Let dan ook op de lengte van deze slang.

Tip 5: Let op goede condensafvoer.

Hopelijk kun je na het lezen van deze blog een miskoop voorkomen. Als je hulp of advies nodig hebt bij het kopen van een mobiele airco staat onze klantenservice voor je klaar via chat, whatsapp of email. Twijfel je nog of een mobiele airco iets voor jou is? Lees dan ook deze blog over de best geteste split-unit airco’s. Of lees hier de voordelen en nadelen van monoblock airconditioning. Toch liever een split-unit of monoblock airco? Ons hele assortiment vind je hier.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs en nieuws van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Producten die aansluiten

Qlima MS-AC5001 Mini Split Airco 1,46kW
549,-
Qlima P534 mobiele airco 3,34kW
448,-
Qlima P652 mobiele airco 4,8kW
902,-
OP=OP
Comfortplus CP-12 mobiele airco 12.000BTU 3,5kW
399,-

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen