Alles over mechanische ventilatie

18 min leestijd
889x gelezen
Alles over mechanische ventilatie
Aankoopadvies Service

Mechanische ventilatie is belangrijk om een gezond binnenklimaat te creëren. Een slecht geventileerde woning kan nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid. Hieronder lees je alles over mechanische ventilatie!

Wat is mechanische ventilatie?

Mechanische ventilatie is hetzelfde als een ventilatiesysteem of centrale afzuiging. Er ontstaat nog wel eens wat misverstand over de juiste benaming, maar voor alle twee geldt de werking hetzelfde. Er is een ventilatiebox welke de gebruikte (en dus vervuilde) lucht afzuigt en afvoert naar buiten. Doordat de vervuilde lucht wordt afgevoerd, ontstaat er trek waardoor verse lucht vanaf buiten wordt aangezogen en welke door de filters naar binnen komt.

Verse lucht vanaf buiten

Via de roosters boven de ramen wordt er verse buitenlucht aangevoerd. Zorg ervoor dat je de roosters open hebt staan zodat verse lucht kan worden aangevoerd. Hierdoor creëer je een gezonde leefomgeving en zorg je ervoor dat er geen schimmel plekken ontstaan in je woning. De ventilatoren in de toilet of badkamer zuigen verse lucht aan via de kier onder de deur, zorg ervoor dat deze vrij is en dat er altijd verse lucht naar binnen kan stromen.

Kosten mechanische ventilatie

Natuurlijk is het niet onbelangrijk om te weten wat centrale afzuiging je nu eigenlijk kost. Uiteraard heb je de aanschafkosten. Deze zijn afhankelijk van het type die je kiest. Daarnaast heb je nog de montage kosten. Wanneer je reeds een ventilatiebox hebt, zijn de kanalen/ slangen reeds aanwezig en zal de investering lager zijn dan wanneer alles aangelegd moet worden. We gebruiken bewust het woord “investering”, want je investeert in een gezondere binnen klimaat, waardoor we het niet zien als een uitgave.

Verbruik mechanische ventilatie

Een ventilatiebox verbruikt stroom en aangezien deze constant blijft afzuigen op de laagste stand, blijft het stroomverbruik ook doorgaan. Normaliter zet je de unit doormiddel van een (draadloze) afstandsbediening op een hogere stand (hogere toeren) wanneer je gaat douchen of koken. Bij een hogere toerental, is het stroomverbruik uiteraard hoger. Gelukkig zijn de nieuwste ventilatieboxen behoorlijk duurzamer en dus energiezuiniger dan voorheen het geval was, waardoor het verbruik aanzienlijk is afgenomen. Dit komt doordat een ventilator in de ventilatiebox nu gelijkstroomventilatoren zijn. Wat een gelijkstroomventilator is leggen we je in de volgende alinea uit. Door deze toepassing mag je rekenen op een besparing op je verbruik van circa € 60 ,- tot € 65,- per jaar. Een ventilatiebox van circa 15 jaar oud welke nog werkt met wisselstroom, zal per jaar namelijk circa € 80,- per jaar kosten. Een nieuwe ventilatiebox bespaart daarentegen circa € 15,- tot € 20,- euro per jaar.

Wat is een gelijkstroom ventilator?

De eerste ventilatieboxen die werden geplaatst zo'n 30 jaar geleden hadden een wisselstroommotor. Aangestuurd door het zogenaamde wisselstroom, waarbij de plus en min continu wisselen. Bij gelijkstroom is er duidelijk één richting: gelijkspanning stroomt continu één kant uit. Denk aan een batterij waarbij je een plus en min ziet of ander en meer beeldend voorbeeld: water dat uit een kraan loopt. Dit water heeft een vaste stroming: het loopt niet meer van de spoelbak weer terug in de kraan. Dit is gelijkstroom. Een stuk energiezuiniger! Daarom is het ook verstandig om je oude ventilatiebox te vernieuwen wanneer deze nog een wisselstroommotor heeft.

Ventilatie trends

In de woningventilatiemarkt zien we een aantal trends: balansventilatie wordt in de nieuwbouw snel belangrijker onder invloed van de scherpere EPC-eisen en nul-op-de-meter initiatieven. De andere trend is onbetwist vraaggestuurde ventilatie zowel met als zonder warmteterugwinning. Belangrijk hierbij is dat de CO2-waardes gemeten worden per ruimte en de vervuilde lucht ook daadwerkelijk afgevoerd wordt in de ruimte om de luchtkwaliteit in een woning het beste te kunnen garanderen. Veel systemen zijn inmiddels te combineren met diverse RF-sensoren waaronder CO2-, vocht- en aanwezigheidssensoren.

Mechanische ventilatie schoonmaken

Omdat een goed binnenklimaat belangrijk is voor je gezondheid, is het uiteraard belangrijk om tijdig onderhoud te voeren. Met reinigen bedoelen we de mechanische ventilatie schoonmaken: dus naast de ventilatiebox schoonmaken ook kijken naar ventilatiekanalen reinigen en roosters schoonmaken. Of je dit onderhoud zelf kunt uitvoeren of dat je dit laat doen is natuurlijk afhankelijk van je eigen handigheid en expertise. Vaak wordt ervoor gekozen om een monteur in te huren welke behalve je mechanische ventilatie reinigt ook direct je cv-ketel voorziet van een onderhoudsbeurt. Op die manier kan je de kosten drukken, omdat de installateur dan niet tweemaal apart hoeft te komen voor relatief korte en eenvoudige werkzaamheden.

Hoeveel geluid maakt een ventilatiebox?

Een ventilatiesysteem bevat altijd een motor om de luchtverplaatsing tot stand te brengen. De motor van de ventilatie zorgt voor trillingen die worden doorgegeven in het het kanaal. Hoe hard is het geluid van de ventilatie dan? Dit is afhankelijk van de stand waarop de ventilator draait. Bij de laagste stand zal het ongeveer op 40 db uitkomen. Waarbij de geluidssterkte van 50 dB voor ons als mensen als aangenaam wordt ervaren. Afhankelijk van de weerstand maakt de ventilator meer geluid, dus hoe meer moeite de ventilator moet doen om het lucht door de kanalen te blazen hier hoger het geluid zal zijn. Heb je veel kanalen en bochten in je systeem dan zal het volume toenemen. Ook is het belangrijk om de kanalen te onderhouden en te reinigen, dit zorgt voor een verminderd volume van de ventilator. Maakt je ventilatiebox erg veel lawaai? Lees deze blog ventilatie maakt lawaai.

Nieuwe ventilatiebox kopen

Overtuigd van het belang van een gezond binnenklimaat en wil je besparen op het verbruik van je huidige ventilatiebox? Wij leveren altijd de nieuwste en zuinigste mechanische ventilatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs, producten en nieuws van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Producten die aansluiten

Itho ventilatie-unit CVE-S ECO HP | Vochtsensor | Perilex
253,-
Vasco ventilatiebox inclusief afstandsbediening
425,-
Itho ventilatie-unit CVE-S ECO HE | Vochtsensor | Eurostekker
253,-
Itho ventilatie-unit CVE-S SP | Vochtsensor | Perilex | 325 m3/h
196,-
orcon mvs-15rhb ventilatiebox + vochtsensor
263,-

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen