Subsidie warmtepompen: De duurzame voordelen
Warmtepompen, de groene helden in onze verwarmingssystemen, bieden een duurzaam alternatief voor cv-ketels. Daarnaast worden warmtepompen steeds populairder vanwege de verhoogde gasprijzen. De investeringssubsidie duurzame energie (ISDE), is een steuntje in de rug voor de totale investering op een warmtepomp installatie.
Tijdens het aanschaffen van een warmtepomp is het belangrijk om na te gaan welke warmtepompen in aanmerking komen voor subsidie. Waarom is er eigenlijk subsidie verkrijgbaar en belangrijker nog, hoeveel kun je ongeveer ontvangen? In deze blog leggen we dat graag aan je uit.
Snel naar
Warmtepomp subsidie: welke warmtepompen komen in aanmerking?
De overheid ondersteunt de aanschaf van warmtepompen en stimuleert duurzaamheid en energie-efficiëntie. Er wordt een behoorlijk subsidiebedrag uitgekeerd, wanneer de warmtepomp aan de juiste voorwaarden voldoet. Per model warmtepomp is het subsidiebedrag anders. In deze blog leggen we de werking van de verschillende modellen warmtepompen uit.
De volgende warmtepompen komen in aanmerking voor de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE):
- Lucht- water warmtepomp
- Hybride warmtepomp
- All-electric warmtepomp
- Warmtepompboiler
Ga naar de pagina om meer informatie te krijgen over warmtepompen of lees de blog.
Wat zijn de subsidievoorwaarden van de warmtepomp modellen?
Er zijn specifieke voorwaarden gesteld aan de modellen warmtepompen. De warmtepomp moet namelijk onderdeel zijn van een verwarmingstoestel. Dit verwarmingstoestel moet voorzien zijn van een productkaart, technische documentatie en een etiket. Daarnaast mag het vermogen (nominaal vermogen) van het verwarmingstoestel niet hoger zijn dan 70 kW.
Er geldt vanaf 2024 een nieuwe subsidie-eis voor warmtepompen. Warmtepompen dienen minimaal energielabel A++ te hebben om in aanmerking te komen voor subsidie. Dit betekent dat warmtepompen met energielabel A+ of lager niet in aanmerking komen voor subsidie. Deze wijzigingen zijn niet van toepassing op warmtepompboilers en warmtepompen met een vermogen van 71 kW of hoger. Bron: RVO. Gelukkig hebben alle warmtepompen bij Cvtotaal een goed genoeg A label om in aanmerking te komen voor ISDE-subsidie.
Subsidie warmtepomp: wat kan ik verwachten?
Het subsidiebedrag is per warmtepomp verschillend en hangt af van het vermogen en energielabel. De bedragen veranderen elk jaar. Daarom is het belangrijk om naar de website van RVO te gaan voor de actuele subsidiebedragen.
Om een beeld te geven van de subsidiebedragen, wordt er per type warmtepomp een richtbedrag gegeven. Voor het daadwerkelijke actuele bedrag, kijk je op de subsidie lijst RVO.
- Lucht-water warmtepomp van 6 kW een subsidiebedrag van € 2.700, -
- Warmtepompboiler voor tapwater een subsidiebedrag van € 725,-
Hoe vraag ik subsidie aan?
In deze blog leggen we uit hoe je gemakkelijk je subsidie kan aanvragen. Wil je meer informatie? Bekijk de website van RVO over hoe je jouw subsidie kan aanvragen.
Waarom zit er subsidie op een warmtepomp?
De overheid wil het gebruik van duurzame energie stimuleren om zo de CO² uitstoot tegen te gaan. Daardoor wil de overheid particulieren en zakelijke gebruikers stimuleren om zelf duurzame energie op te wekken. Daarom zijn subsidies een extra steuntje in de rug om duurzamer te worden. Er is een bepaald budget beschikbaar voor de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Elk subsidiejaar wordt het beschikbare budget voor dat jaar bekendgemaakt.
Terugverdientijd warmtepomp
Je kan geld besparen door je cv-ketel te vervangen door een (hybride) warmtepomp. Maar wat is de terugverdientijd van een warmtepomp eigenlijk? De aanschaf van een warmtepomp is een flinke investering, echter is de terugverdientijd relatief kort. Met de subsidie ontvangt een deel van je investering terug. Door de duurzaamheid van een warmtepomp dalen je maandlasten. Dit wordt de komende jaren alleen maar versterkt, omdat verwacht wordt dat de gasprijzen zullen toenemen en de stroomkosten juist zullen dalen. Wanneer je zelf ook nog energie (terug)levert door middel van zonnepanelen, zal de terugverdientijd op een warmtepomp nog korter zijn. Lees in deze blog meer over hoe je je woning stap voor stap duurzamer kan maken.
Wat kost een warmtepomp installatie?
Ben je benieuwd wat een warmtepomp installatie in jouw situatie zou kosten? Vraag vrijblijvend een offerte aan voor een warmtepomp met montage. Wil je meer informatie? Neem dan contact op met onze klantenservice, zij helpen je graag verder!
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs, producten en nieuws van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!