Hoe werkt een ventilatiewarmtepomp?
Heeft jouw woning mechanische ventilatie en ben je klaar om verder te verduurzamen? Dan is de ventilatiewarmtepomp een duurzame aanvulling op jouw systeem. Een ventilatiewarmtepomp is een kleine warmtepomp zonder buitenunit. Deze warmtepomp gebruikt de warmte uit ventilatielucht om je woning te verwarmen. In deze blog leggen we meer uit over de werking van een ventilatiewarmtepomp.
Snel naar
- Hoe werkt een ventilatiewarmtepomp?
- Is mijn woning geschikt voor een ventilatiewarmtepomp?
- Waarom kiezen voor een ventilatiewarmtepomp?
- Hoeveel kan ik besparen?
- Hoeveel subsidie kan ik ontvangen?
- Wat is het verschil tussen een ventilatiewarmtepomp en een hybride warmtepomp?
- Meld je aan voor de nieuwsbrief
Hoe werkt een ventilatiewarmtepomp?
Moderne woningen hebben meestal ventilatietype C en D. Bij ventilatie type C komt er verse buitenlucht naar binnen via ventilatieroosters. De vervuilde warme binnenlucht wordt naar buiten afgevoerd door middel van de mechanische ventilatiebox. Doordat de warmte ook naar buiten wordt afgevoerd, is er in dit proces veel warmteverlies. De ventilatiewarmtepomp is een duurzame oplossing om dit warmteverlies tegen te gaan. Bij ventilatie type D wordt er naast het mechanisch afvoeren van lucht ook mechanisch lucht naar binnen geblazen. In dit geval heb je een WTW-unit hangen in plaats van een mechanische ventilatiebox.
Een ventilatiewarmtepomp kan in een hybride opstelling samen met je cv-ketel gebruikt worden. Maar een All-Electric ventilatiewarmtepomp kan ook als zelfstaand gebruikt worden. Hierbij wordt geen gas gebruikt. De ventilatiewarmtepomp haalt eerst de warmte uit de afgezogen binnenlucht. In hybride opstelling wordt deze warmte naar de centrale verwarming gegeven. Hierdoor hoeft je cv-ketel minder hard te werken om het water te verwarmen, waardoor je energie bespaard.
Bekijk hier ons assortiment ventilatiewarmtepompen.
Is mijn woning geschikt voor een ventilatiewarmtepomp?
Een ventilatiewarmtepomp is geschikt voor zowel bestaande bouw als nieuwbouw. Of je woning geschikt is voor een ventilatiewarmtepomp hangt af van verschillende factoren. Het is belangrijk dat je woning al een mechanisch ventilatiesysteem heeft. In bijna alle gevallen wordt de mechanische ventilatiebox vervangen door de ventilatiewarmtepomp.
Daarnaast is de mate waarin jouw woning geïsoleerd is belangrijk. Bij een woning met goed tot zeer goede isolatie, is een ventilatiewarmtepomp meer rendabel dan in een woning met slechte isolatie. Het is belangrijk om te kijken of er genoeg lucht uit je woning gehaald kan worden.
Wanneer je in je woning gebruik maakt van ventilatie type D (balansventilatie) (WTW) is het niet gelijk mogelijk om een ventilatiewarmtepomp te installeren. Bij balansventilatie wordt namelijk al de warmte uit de ventilatielucht gehaald om inkomende lucht te verwarmen. Bij een WTW-unit vindt er wel iets van warmteterugwinning plaats, maar dit is passieve terugwinning. Met een ventilatiewarmtepomp wordt er veel meer warmte en dus energie teruggewonnen uit de lucht. Voordat je een ventilatiewarmtepomp kan gebruiken met balansventilatie, is er vaak een additionele module nodig die de toevoer van verse lucht verzorgt.
Een ventilatiewarmtepomp is vooral aantrekkelijk voor appartementen met een kleiner oppervlak. Bij een appartement is er vaak geen plek voor een buitenunit en kan er dus geen hybride warmtepomp worden geplaatst. Een goede oplossing hiervoor is de Inventum Spaarpomp. Deze spaarpomp is geschikt voor een oppervlak van 50 tot 150m2 en is daarmee ideaal voor appartementen.
Waarom kiezen voor een ventilatiewarmtepomp?
- Geen warmteverlies: Het is zonde dat er door mechanische ventilatie warmte verloren gaat. Met een ventilatiewarmtepomp ga je dit warmteverlies tegen.
- Energiebesparing: De ventilatiewarmtepomp neemt in hybride opstelling een deel van de cv-ketel over. Hierdoor is er minder gas nodig waardoor je energie bespaard.
- Makkelijk te installeren: Een ventilatiewarmtepomp heeft geen buitenunit, waardoor er geen geboor in een buitenmuur nodig is.
- Gezond binnenklimaat: Doordat de vervuilde binnenlucht wordt afgevoerd, heb je schone lucht in je woning.
- Verlengde levensduur cv-ketel: In een hybride opstelling hoeft de cv-ketel minder hard te werken, waardoor slijtage langzamer gaat.
- Subsidie: Een ventilatiewarmtepomp komt in aanmerking voor subsidie. Hiermee verlaag je de aanschafkosten.
Hoeveel kan ik besparen?
Hoeveel je kunt besparen hangt af van hoe goed je woning geïsoleerd is en hoe groot je huishouden is. In een matig geïsoleerde hoekwoning met een huishouden van 2 personen, een verbruik van 1.450m3 gas en 240kWh stroom met een hr-ketel, kun je ongeveer 340 euro per jaar besparen. Hierin zijn de gemiddelde gasprijzen (1,45/m³) en stroomprijzen (0,25 euro/kWh) van 2024 en 2025 meegenomen. (Bron: milieucentraal). De terugverdientijd van een ventilatiewarmtepomp is met de subsidie meegerekend zo'n 2 tot 6 jaar.
Hoeveel subsidie kan ik ontvangen?
Het voordeel aan een ventilatiewarmtepomp is dat je subsidie kan aanvragen. Hierdoor krijg je een deel van het aankoopbedrag terug. Om in aanmerking te komen voor subsidie, zijn er aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. De hoeveelheid subsidie die je kunt ontvangen, verschilt per type ventilatiewarmtepomp. De voorwaarden en actuele bedragen kun je vinden op de website van RVO.
Lees in deze blog meer over ISDE-subsidie.
Wat is het verschil tussen een ventilatiewarmtepomp en een hybride warmtepomp?
Een ventilatiewarmtepomp is alleen geschikt voor woningen die al een mechanisch ventilatiesysteem hebben. De ventilatiewarmtepomp haalt namelijk de warmte uit de afgezogen binnenlucht. Hierdoor heeft een ventilatiewarmtepomp geen buitenunit, waardoor deze makkelijk is te installeren.
Een hybride warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht die is aangezogen door een buitenunit. Een hybride ventilatiewarmtepomp en een hybride warmtepomp werken allebei samen met een cv-ketel. In beide gevallen helpt de cv-ketel mee met verwarmen, wanneer het bijvoorbeeld buiten te koud is. Dus eigenlijk is een ventilatiewarmtepomp ook een hybride warmtepomp, alleen heeft hij een andere energiebron (ventilatielucht/binnenlucht) dan een warmtepomp met buitenunit (buitenlucht).
Lees in deze blog meer over de werking van een hybride warmtepomp.
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang wekelijks nieuws over het assortiment, acties en tips om je huis te verduurzamen.