Blog: vuil- luchtafscheider

Geld besparen met een nieuwe ketel? Het kan!


Je hebt al een flinke investering gedaan omdat (onverwacht) je ketel vervangen is. Waarom dan nog eens extra geld betalen voor een onderdeel?

 

Alle nieuwe cv ketels zijn vanaf 1 augustus 2015 jl voorzien van een A-label pomp, hiertoe zijn alle fabrikanten verplicht. Groot voordeel voor jou als gebruiker is dat deze ketel energiezuinig is, echter trekt deze pomp door de ingebouwde magneet wel corrosiedeeltjes aan, wat de levensduur niet ten goede komt.
Niet verplicht, maar wel dringend geadviseerd door de fabrikanten is dan ook een vuilafscheider. Feit is namelijk dat alle nieuwe HR ketels componenten als (A-label) pompen, driewegkleppen en warmtewisselaars hebben welke storingsgevoeliger zijn door vervuiling.

 

Natuurlijk klinkt het commercieel wanneer we adviseren om een vuilafscheider en zelfs ook nog een luchtafscheider toe te passen op je nieuwe installatie, maar lees toch even verder.
We kunnen natuurlijk de andere kant op kijken en blij zijn met de verkoop van een nieuwe ketel met installatie, maar wij hopen met onze klanten een duurzame relatie op te bouwen en niet alleen te kijken naar korte termijn klandizie. Lucht en vuil in een installatie veroorzaakt (op termijn) problemen. Denk hierbij aan hinderlijke geluiden, als suizen, tikken en borrelen. Maar ook aan rendementsverlies, doordat lucht geen warmte geleidt. Hierdoor is er geen of verminderde overdracht van warmte mogelijk. Wanneer je het afgetapte water uit een vuilafscheider bekijkt, moet ook de vervuiling niet onderschat worden. Zuurstof gaat een reactie aan met staal, waardoor er corrosie zal ontstaan. Deze schadelijke corrosiedeeltjes worden door de nieuwe A-label pomp van de ketels aangetrokken door de ingebouwde magneet. Wanneer je een radiator ontlucht, komt uiteindelijk water uit de ontluchter. Het water is vaak donker van kleur en hoe donkerder van kleur, hoe meer ijzer dit bevat.  

Resume, de opsomming om serieus een vuilafscheider en luchtafscheider te overwegen.

7 redenen om een lucht- en vuilafscheider toe te passen op een nieuwe HR ketel met A-label pomp:

1.      Verlenging levensduur van de cv ketel;
2.       Minder rendementsverlies;
3.       Minder hinderlijke geluiden;
4.       Minder vervuiling;
5.       Lagere energielasten;
6.       Minder onderhoudskosten;
7.       Meer comfort.


Vuilafscheider Blog luchtafscheider