Warmtepompen bij Cvtotaal

Warmtepomp

Wil je graag je woning verduurzamen? Dan is een (hybride) warmtepomp misschien wel wat voor jou! Een warmtepomp is een zuinig en milieuvriendelijk alternatief voor de cv-ketel. Hierdoor kun je jouw woning op een duurzame manier verwarmen. Warmtepompen werken op elektriciteit, waardoor jou energierekening omlaag zal gaan. Cvtotaal heeft een ruim assortiment aan verschillende warmtepompen, geschikt voor elke situatie.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp bestaat meestal uit een buiten en binnenunit en werkt op elektriciteit. Hierdoor verbruik je een stuk minder gas. Een warmtepomp kan warmte uit de buitenlucht, grondwater of de bodem halen. De warmte wordt via een verdamper naar het koelmiddel geleid die door de warmte verandert in gas.Vervolgens perst een compressor dit gas samen en ontstaat er een hoge temperatuur. Het gas wordt geleid naar een condensor die de warmte afgeeft aan het water in het verwarmingssysteem. Dit kunnen vloerwarming, binnen-units of radiatoren zijn die de warmte verspreiden.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Een warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. De hybride warmtepomp is een lucht-water warmtepomp en haalt warmte uit de buitenlucht. Doormiddel van een ventilator wordt de buitenlucht langs een warmtewisselaar geleid. Vervolgens wordt deze warmte naar het verwarmingsyssteem gebracht. Door dit process hoeft de cv-ketel minder water te verwarmen. De cv-ketel slaat aan wanneer het buiten ongeveer kouder is dan 4 graden, zo kan het kraanwater verwarmd worden. Voor de rest neemt de hybride warmtepomp de taken over. De cv-ketel blijft wel altijd aan om het tapwater te verwarmen. Een hybride warmtepomp kan in de meeste gevallen samenwerken met elke cv-ketel

Soorten warmtepompen

Lucht-water warmtepomp

Deze warmtepomp haalt via een buitenunit lucht naar binnen. De lucht wordt vervolgens opgewarmd en overgedragen aan een afgiftesysteem, zoals radiatoren of vloerverwarming.

 


Bekijk lucht-water warmtepompen

Lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp haalt via een buitenunit lucht naar binnen. Vervolgens wordt deze lucht opgewarmd en via één of meerdere binnen-units verspreid. Dit type kan ook ingezet worden om de woning te verkoelen.

 

Bekijk lucht-lucht warmtepompen

 

Ventilatielucht-water warmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp is geschikt voor huizen met mechanische ventilatie. Een ventilatiewarmtepomp haalt energie uit de afgezogen warme lucht. Vervolgens wordt deze energie gebruikt om de woning te verwarmen. De hoeveelheid warmte hangt af van de hoeveelheid lucht die wordt ververst. 

Bekijk ventilatielucht-water warmtepompen

Type warmtepompen

Hybride warmtepomp

Wil je de volgende stap maken in duurzaamheid? Dan is een hybride warmtepomp ideaal! Een hybride warmtepomp verwarmt samen met je cv-ketel jouw woning. Op deze manier kun jij je woning duurzaam verwarmen. 

Bekijk hybride warmtepompen

All-electric warmtepomp

Liever helemaal van het gas af? Dan is een all-electric warmtepomp de oplossing! Een all-electric warmtepomp gebruikt elektriciteit als energiebron, waardoor er geen aardgas nodig is. 

Bekijk all-electric warmtepompen

 

Warmtepompboiler 

Een warmtepompboiler is ideaal om je woning efficiënt te verwarmen. Deze moderne boilers maken gebruik van de warmte uit de lucht of grond om water te verwarmen. Warmtepompboilers gaan jarenlang mee en hebben weinig onderhoudkosten.

Bekijk warmtepompboilers 

Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?

  • Besparen op je energierekening: Warmtepompen zijn altijd goedkoper dan aardgas.
  • Goed voor het milieu: Warmtepompen werken op elektriciteit, waardoor er minder CO2 uitstoot is.
  • Onderhoudsvriendelijk: Een warmtepomp heeft in vergelijking met een cv-ketel, veel minder onderhoud nodig. 
  • Verhoogd de waarde van je woning: Een warmtepomp kan het energielabel van jou woning wel met 1 of 2 labelstappen verhogen.
  • Je kunt gebruik maken van subsidies: Voor het aanschaffen van een warmtepomp, kun je vaak gebruik maken van subsidies die vanuit de overheid worden gegeven.
  • Koelen is mogelijk: Een warmtepomp kan de woning koelen in de lente en de zomer. Hierbij bespaar je ook eventuele kosten voor het aanschaffen van een airco.

Waar moet ik op letten tijdens het aanschaffen van een warmtepomp?

  • De ruimte: Een warmtepomp is wat groter van formaat, daarom is het belangrijk om te kijken of er genoeg ruimte in de woning is. 
  • Een goed geïsoleerde woning: Het is belangrijk dat je woning goed geïsoleerd is, anders kan een warmtepomp niet rendabel genoeg zijn.
  • Beschikbare subsidies: Voor de aanschaf en installatie an een warmtepomp zijn subsidies beschikbaar. De hoogte hiervan hangt af van het type dat er wordt gekozen.
  • COP van een warmtepomp: Dit geeft het rendement van de warmtepomp aan. Hoe hoger de COP, hoe hoger het rendement. Het COP van een hybride warmtepomp geeft aan hoeveel kW aan warmte ze kunnen produceren met 1 kWh aan elektriciteit. 
  • Het geluid van een warmtepomp: De buitenunit van een warmtepomp kan soms hard geluid maken die overlast kan geven. Let daarom op het geluidsniveau van een warmtepomp. 

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

De hoeveelheid geluid die een warmtepomp maakt, hangt af van het type en het merk. Het geluidsniveau kan variëren tussen de 40 decibel (dB) en 70 dB. Het geluidsniveau van 70 dB kan al storend zijn. Voornamelijk maken de bewegende delen van een warmtepomp geluid. Als het buiten erg koud is, moeten de ventilator en compressor van een warmtepomp harder werken om niet vast te vriezen. Dit zorgt ervoor dat de warmtepomp meer geluid maakt. In de zomer heeft een warmtepomp dit probleem niet, waardoor er minder geluid hoorbaar is. 

Een omkasting wordt over de buitenunit heen geplaatst. Daardoor is de buitenunit mooi afgewerkt. De omkasting zelf zorgt er echter niet voor dat het geluid wordt gedempt. Om het geluid te dempen kun je een geluidsreductie set aanschaffen om toe te passen aan je omkasting. Hiermee kun je het geluid van een buitenunit ongeveer met 5 dB reduceren.