Wat is een warmte-terugwinsysteem?

Een warmte-terugwinsysteem (WTW) is een vorm van mechanische ventilatie en zorgt ervoor dat er veel minder warmte verloren gaat tijdens het ventileren van je woning. Een WTW ventilatiesysteem zorgt voor de afvoer van vuile lucht en voor de aanvoer van verse buitenlucht. De verse buitenlucht wordt verwarmd door de gewonnen restwarmte uit de vuile binnenlucht. Via ventilatiekanalen kan er lucht aan- en afgevoerd worden. 

Hoe werkt een WTW unit?

Een WTW installatie omvat een ventilator, afzuigpunten en verschillende inblaasopeningen. De elektrische motor zorgt ervoor dat de lucht wordt aangezogen en afgevoerd. De buitenlucht wordt langs een filter gehaald en vervolgens gaat de lucht door de warmtewisselaar. Tijdens dit proces wordt de warmte van de uitgaande lucht overgedragen aan de verse inkomende luchtstroom. Deze luchstroom wordt verwarmd waardoor er geen energie nodig is. 

Wat zijn de voordelen van een WTW installatie?

 • Een WTW installatie zorgt voor schone lucht in je woning
 • Verminderd gebruik van gas, een duurzame manier
 • In de winter een hogere luchtvochtigheid in de woning.
 • Ventilatie met frisse buitenlucht
 • Een gezond en comfortabel binnenklimaat

Is mijn woning geschikt voor WTW installatie?

Een WTW installatie is geschikt voor woningen die goed geïsoleerd zijn. WTW systemen worden vaak geïnstalleerd in nieuwbouwhuizen. Hierbij worden gelijk al de ventilatiekanalen geplaatst. Een WTW unit zorgt goede ventilatie met frisse lucht en verwarmd de koude lucht. Een WTW unit gaat ongeveer 15 jaar mee. Dus als dan een oude unit op is, dan kan deze makkelijk worden vervangen door een nieuwe unit. Dit scheelt ook in kosten omdat de ventilatiekanalen er al zijn. 

Voor oudere huizen of huizen met slechte isolatie is het enorm prijzig om een WTW installatie te laten plaatsen. Huizen die geen WTW installatie hebben en die dat willen, moeten eerst de ventilatiekanalen laten installeren wat een enorme verbouwklus is. Het is moeilijk om deze kosten terug te verdienen. Voor oudere huizen is mechanische ventilatie een betere optie. 

Wat is een decentrale WTW?

Heb je een bestaande woning of afzonderlijke ruimtes in je woning zonder ventilatiekanalen? Dan is een decentrale WTW dé oplossing voor jouw situatie. Een decentraal ventilatiesysteem heeft geen ventilatiekanalen nodig waardoor dit systeem eenvoudig geïnstalleerd kan worden. Een decentrale WTW-unit kan voor één ruimte gebruikt worden. Meestal is de woonkamer een geschikte plek aangezien er in deze ruimte het meest gestookt wordt. 

Maakt een WTW installatie veel geluid?

Elk mechanisch ventilatieproduct maakt geluid. Een venilatiebox die goed werkt maakt minder hard geluid dan bijvoorbeeld een vaatwasser of een koelkast. Het geluid van een WTW installatie kan soms als hinderlijk worden ervaren. De ventilatieboxen die wat ouder zijn, kunnen hard geluid maken. Een nieuwe ventilatiebox of een nieuwer model zijn vaak stiller door de nieuwe technieken

Wanneer moet ik mijn WTW-unit vervangen?

Het is aan te raden om jouw WTW unit te vervangen wanneer:

 • Je WTW unit 15 jaar of ouder is
 • Het systeem niet meer of gedeeltelijk werkt
 • Je WTW meer lawaai maakt dan normaal
 • Het binnenklimmaat slecht is

Heeft een WTW installatie onderhoud nodig?

Het onderhoud van je WTW installatie is belangrijk voor de werking van je systeem. Daarnaast is het belangrijk voor de levensduur van je installatie. De WTW-unit en de lucht kanalen verzamelen vuil, stof en vocht. Daarom is het belangrijk om deze te laten reinigen zodat je een gezond binnenklimaat in je woning houdt. 

 • Reinig en/of vervang de filters iedere 6 of 12 maanden
 • Laat iedere 2 jaar onderhoud uitvoeren aan de WTW-unit
 • Laat iedere 4 jaar onderhoud uitvoeren aan de gehele WTW-installatie

Wat is het verschil tussen een ventilatie en een WTW installatie?

Ventilatie voert de vervuilde lucht af via mechanische ventilatie. De frisse lucht wordt binnen gelaten via ventilatieroosters en ramen.

Een WTW bestaat uit een ventilator, ventilatiekanaal en afzuigpunten. In dit systeem wordt de vervuilde lucht afgevoerd door de afzuigpunten. De ventielen blazen frisse lucht de ruimte in. Een WTW haalt warmte uit de vervuilde lucht, en verwarmd frisse lucht via een warmtewisselaar zonder gas te gebruiken. 

Een ventilatiesysteem brengt dus alleen frisse lucht de ruimte in. Een warmte- terugiwnsysteem kan naast het brengen van lucht in- en uit een ruimte, ook de warmte uit de afgevoerde lucht terugwinnen. 

Meer weten?

Wil je graag meer informatie of advies over warmte-terugwinsystemen? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. We helpen je graag verder!