Soorten radiatoren

16 min leestijd
4378x gelezen
Soorten radiatoren
Aankoopadvies

Er zijn diverse soorten radiatoren, maar welke radiator heb je nodig? Deze vraag wordt dagelijks gesteld door klanten van Cvtotaal. Het is goed om te weten dat het type radiator op twee manieren bepaald kan worden: het model en het type. Hieronder leggen we uit welke modellen er zijn, en hoe deze zijn verdeeld in verschillende typen.

Radiatormodellen

Er zijn diverse modellen radiatoren waar je uit kunt kiezen. Welk model je nodig hebt, is afhankelijk van je voorkeur én mogelijkheden voor de aansluiting in de woning. Zo wint de wandradiator, die simpelweg opgehangen wordt aan de muur, stukje bij beetje aan populariteit. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende modellen:

Horizontale radiatoren

De horizontale radiatoren zijn populaire modellen onder de radiatoren. Zoals de naam doet vermoeden is een horizontale radiator over het algemeen breder dan dat deze hoog is. Uiteraard zijn er wel uitzonderingen. Je kunt namelijk zelf de hoogte en breedte van de radiator kiezen. Dus heb je toevallig een radiator aangeschaft van bijvoorbeeld 90cm hoog en 50cm breed, dan is dit nog steeds een horizontaal model vanwege de serie of productielijn. De maatvoering is alleen optisch gezien niet horizontaal.

Bekijk hier alle horizontale radiatoren

Verticale radiatoren

Een verticale radiator, ook wel designradiator genoemd, is uiteraard het tegenovergestelde van de horizontale radiator. In het geval van dit model is de radiator hoger dan dat deze breed is. Deze zie je vaak terug in badkamers. Heb je een verticale radiator? Let dan goed op de wijze van aansluiten. Niet alle modellen zijn namelijk geschikt om vanaf boven aangesloten te worden, of daar zijn extra onderdelen voor nodig zoals aansluitmateriaal of een stromingsbuis. 

Bekijk hier alle verticale radiatoren

Paneelradiatoren

Een paneelradiator is de meest gangbare radiator in Nederland. zo zijn veel horizontale radiatoren ook een paneelradiator. Dit model bestaat uit een gesloten plaat, deze kan zowel vlak zijn als voorzien van groeven. Vaak bestaat deze radiator uit twee of drie platen, waardoor er extra warmte wordt gegenereerd via de cv-ketel of stadsverwarming, die aangesloten is op de radiatoren.

Bekijk hier alle paneelradiatoren

Vrijstaande radiatoren

De vrijstaande radiator wordt niet tegen een wand bevestigd, maar staat los op de grond door middel van pootjes. Hierdoor kan dit model gewoon voor een raam geplaatst worden. Controleer wel altijd of de radiator die je gaat bestellen inclusief pootjes is, anders moet je deze apart aanschaffen. Let er daarnaast op dat de pootjes niet meegerekend worden in de hoogte van de radiator.

Bekijk hier alle vrijstaande radiatoren

Convector radiatoren

Hoewel de paneelradiator nog steeds de meest voorkomende radiator is in Nederland wordt de convector radiator ook steeds populairder. Dit model heeft een verwarmingselement als basis, waar het warme water doorheen loopt. De warmte wordt afgegeven aan kleine aluminium plaatjes, waardoor het de ruimte verwarmd. Er zitten diverse voordelen aan het kopen van dit model: lichter in gewicht, verwarmt sneller en koelt eerder af. Het is met name een efficiënt model in combinatie met een nieuwe (modulerende) hr-ketel of met een warmtepomp.

Bekijk hier alle convectoren

Type radiatoren

Binnen de verschillende modellen kun je ook een onderscheid maken in type radiator. Dit wordt gedaan aan de hand van twee cijfers, zodat je eenvoudiger een onderscheid kunt maken. De meest voorkomende typen zijn 11, 21, 22, en 33. Hoe hoger het cijfer, hoe hoger het vermogen van de radiator.

Type radiator: de cijfers uitgelegd
Het eerste cijfer geeft aan uit hoeveel platen een (paneel)radiator bestaat, en het tweede cijfer geeft aan hoeveel lamellen er tussen de platen zitten. Bijvoorbeeld:

  • Type 11: één plaat met hieraan één rij lamellen
  • Type 21: twee platen met hieraan één rij lamellen
  • Type 22: twee platen met twee rijen lamellen
  • Type 33: drie platen met drie rijen lamellen

Het tweede cijfer heeft uiteraard invloed op de dikte van de radiator. Hoe meer rijen lamellen, hoe dikker de radiator. Op cvtotaal.nl wordt de dikte altijd weergegeven bij het product. Dit is te zien onder de knop “Meer informatie” op de productpagina.

Vragen of hulp nodig bij je keuze voor type radiator?

Heb je nog geen idee wat de capaciteit van de radiator moet zijn, dan kun je altijd de rekenhulp gebruiken. Je krijgt direct een passend aanbod te zien. Wil je passend advies van een verwarmingsspecialist, neem dan vrijblijvend contact op met onze klantenservice. Wij helpen je graag verder!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden over blogs, producten en nieuws van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Producten die aansluiten

Thermrad Super 8 Plateau T22 200-2600
593,-
Masterwatt Strong infraroodpaneel | 750 Watt | 1200 x 600 mm
636,-
Brugman Compact 4 - H500 L2000 T11
179,-
Jaga Tempo Vrijstaand - H300 L1000 Type 20
313,-
Vasco Bathline BB-EL badkamerradiator 1000W 500 x 1714 mm
439,-

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen