Let op! Op donderdag 26 en vrijdag 27 mei zijn wij gesloten bestellingen geplaatst op woensdag 25 mei na 16:00 worden op maandag 30 mei verwerkt en dinsdag 31 mei uitgeleverd.

Radiator vervangen

Zijn uw radiatoren toe aan vervanging of wilt u een radiator met meer capaciteit of een strakker design? Een radiator vervangen doet u eenvoudig zelf. Bij CVtotaal vindt u een breed assortiment radiatoren van een hoge kwaliteit en natuurlijk voor een scherpe prijs. Ook aansluitmateriaal, zoals een radiatorkraan, thermostaatkraan of voetventiel, kunt u direct bestellen. Daarnaast moet u bij het vervangen van een radiator ook letten op de plek waar de leidingen uit de muur of vloer komen.

In 8 stappen uw radiator vervangen

De verwarming vervangen, oftewel een nieuwe radiator plaatsen, is niet heel ingewikkeld. Maar het is wel een precies werkje. Door middel van onderstaande stappen heeft u alle informatie om uw radiator te vervangen. Vervangt u de radiator door een ander model of verplaatst u deze? Houd er dan rekening mee dat ook de leidingen verlegd moeten worden.

 1. Haal de stekker van de cv-installatie uit het stopcontact, en draai de te vervangen radiator open. Doe dit ook bij de radiatoren die op dezelfde of een verdieping hoger staan.
 2. Laat het water uit de cv-installatie weglopen tot de radiator – die vervangen moet worden – helemaal leeg is. Dit kunt u controleren door de afvoerkoppeling van de radiator even open te draaien. Tip: Leg handdoeken onder de verwarming voor roestwater dat uit de radiator kan komen.

Tap niet meer water af dan nodig om roestvorming door vers water in de cv-installatie te verkleinen.

 1. Maak de radiator los en haal deze uit de ophangbeugels.

Gaat u de leidingen verleggen. Zaag dan de oude leidingen niet te dicht bij het plafond, de vloer of de muur af. Er is minstens 4 cm nodig voor de knelfittingen.

 1. Hang de nieuwe radiator op aan de ophangbeugels. Let erop dat de radiator niet waterpas hangt. De kant met de ontluchtingsnippel moet zo’n 2 mm hoger hangen dan de kant van de radiatorkraan.
 2. Gebruik teflontape om de schroefdraad van de radiatorkraan af te wikkelen. Draai vervolgens de kraan in de radiator. Doe hetzelfde met de puntstukken voordat u deze in de uitlaat draait. Aan deze geplaatste puntstukken moet u dan nog het radiator-kraanhuis en het voetventiel opnieuw vastmaken.

Breng nieuwe leidingen aan, indien dit van toepassing is.

 1. Schroef de aanvoerleiding vast aan de radiatorkraan en koppel de afvoerleiding aan het voetventiel. Tip: het voetventiel moet openstaan om na het bijvullen het warme water direct weer te circuleren.
 2. U kunt de stekker van de cv-installatie weer in het stopcontact doen. Vul de radiator bij en ontlucht het systeem.
 3. Met rozetten kunt u de doorvoergaten van de leidingen verbergen. Gebruik hittebestendige radiatorlak om de leidingen te verven.

Heeft u hulp nodig bij het vinden van de juiste aansluitmaterialen, kijk dan op de pagina met onze instructievideo's.

Waar moet ik op letten bij het vervangen van de radiator

Gaat u de radiator zelf vervangen? Dat kan eenvoudig. Let wel goed op het volgende:

 • Bij het vervangen van de radiator door een radiator met dezelfde afmetingen, hoeft u alleen de radiatorkraan en het voetventiel te sluiten, de radiator af te tappen, de koppelingen los te draaien en de nieuwe radiator te monteren. Vervolgens draait u de kraan en het voetventiel open en ontlucht u de radiator.
 • Gaat u een radiator vervangen omdat u meer verwarmingscapaciteit wilt, maar u bent zelf niet heel erg handig? Dan is het verstandig om een langere radiator te nemen.
 • Is een langere radiator niet mogelijk? U kunt ook kiezen voor een dikkere radiator. In dit geval moet wel de aansluiting verder van de wand komen, en hiervoor moet het leidingwerk aangepast worden. U moet de gehele cv installatie leeg laten lopen en vervolgens het leidingwerk aanpassen. De radiator op deze manier vervangen vergt dan ook meer aandacht en kennis.
 • Naast een dikkere radiator kunt u ook kiezen voor een hogere radiator voor meer verwarmingscapaciteit. Dan dient u er rekening mee te houden dat er altijd 10cm ruimte aan de onderkant en 15cm aan de bovenkant moet overblijven. Dit omdat er voldoende luchtcirculatie moet zijn, zodat het vermogen niet afneemt. Ook in dit geval geldt dat hier meer aandacht en kennis voor nodig is.

Kosten radiator vervangen

De kosten voor het vervangen van een radiator zijn afhankelijk van het type model dat u koopt en welk aansluitmateriaal er verder nog nodig is. Gaat u niet zelf de radiator vervangen, laat dit dan doen door een erkende installateur. Vraag voorafgaand aan de installatie altijd een offerte op.

Let op watertemperatuur bij vervangen radiator

In het verleden werd de radiator capaciteit berekend met een watertemperatuur van 90°C aanvoer en 70°C retour. Tegenwoordig wordt er gerekend met de nieuwe norm waarbij de watertemperatuur 75°C aanvoer en 65°C retour is. Water met een temperatuur van 75°C geeft minder warmte dan met een temperatuur van 90°C. Dit kan er dus toe leiden dat u voor een ruimte nu een grotere radiator nodig heeft dan voorheen. Let hier dus goed op bij het vervangen van de radiatoren.

De wattage bij radiatoren van CVtotaal hoort bij een watertemperatuur van 90°C aanvoer. Heeft u een aanvoertemperatuur van 75°C gebruikt bij het berekenen van het vermogen, dan geeft de betreffende radiator uit de webshop ongeveer 25% minder vermogen.

Hulp nodig bij radiator vervangen?

Het vervangen van een radiator kan dus redelijk eenvoudig. Heeft u nog andere vragen over radiatoren, neem gerust een kijkje op onze radiator adviespagina’s. Komt u er niet uit, neem contact met ons op via info@cvtotaal.nl. Wij helpen u graag verder, zodat u op de juiste wijze uw radiator vervangt.